O persoană nevaccinată are de 12 ori mai multe riscuri să transmită SARS-CoV-2 decât o persoană vaccinată, arată un studiu al Institutului Pasteur publicat luni, 28 iunie, care compară riscurile de contaminare cu COVID-19 între persoanele care au primit un vaccin și cele care nu sunt vaccinate, relatează Le Figaro, citat de Rador.

Pacient cu coronavirusFoto: Freepik

Dacă se știe că persoanele vaccinate contra COVID-19 au mai puține riscuri să contracteze o formă gravă a maladiei, datele privind riscul de contaminare al indivizilor care au primit o doză sau mai multe doze de vaccin sunt încă rare. Într-un studiu publicat luni, 28 iunie, institutul Pasteur arată totuși că "o persoană nevaccinată are de 12 ori mai multe riscuri să transmită SARS-CoV-2 decât o persoană vaccinată", a relatat "Ouest-France" miercuri.

Primele rezultate ale studiului au fost prezentate pe Twitter de unul din epidemiologii institutului Pasteur. El se bazează pe un scenariu prospectiv de acoperire vaccinală de 30% la persoanele de 12 - 17 ani, de 70% la persoanele de 18 - 59 de ani și de 90% la persoanele de peste 60 de ani, ca și pe o rată de reproducere inițială a virusului (R0) de 4.

Alte date ale studiului scot în evidență scăderea drastică a contaminărilor atunci când campaniile de vaccinare sunt eficiente. În scenariul prospectiv al Institutului Pasteur, persoanele nevaccinate reprezintă 75% din infectările cu COVID-19, chiar când ele nu constituie decât 37% din populație. În sfârșit, cercetătorii încurajează să se maximizeze acoperirea vaccinală a tinerilor. Într-adevăr, în acest scenariu, 46% din contaminări apar la tineri, deși ei sunt mai puțin sensibili la virus decât adulții și nu reprezintă decât 22% din populație. În cauză: o campanie de vaccinare mai puțin avansată și autorizată numai pentru tinerii de 12 - 17 ani.

Citește și: