Pandemia a schimbat în mod semnificativ obiceiurile italienilor în ceea ce privește fumatul: după ce în aprilie s-a înregistrat o reducere a numărului fumătorilor, comparativ cu ianuarie 2020 (înainte de lockdown), în mai 2021 s-a înregistrat o creştere a acestora, cu o prevalență de 26,2% (aproximativ 11,3 milioane) comparativ cu noiembrie 2020 (24%), ceea ce tradus în cifre înseamnă mai mult de un milion de fumători, relatează Rai News, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În plus, nu scade nici numărul tinerilor fumători: unu din trei tineri cu vârste între 14 și 17 ani a avut deja contact cu fumul de tutun și aproape 42% cu țigările electronice, mai scrie sursa citată.

Noile date provin dintr-un studiu al Institutului Superior de Sănătate din Italia, realizat în colaborare cu Institutul Farmacologic Mario Negri, și au fost prezentate luni, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun.

Au fost efectuate 3 sondaje pe un eșantion de 3.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, reprezentativ pentru populația italiană, în funcție de principalele variabile socio-demografice, în perioadele: ianuarie 2020 (pre-lockdown), aprilie 2020 (lockdown), noiembrie 2020 (lockdown parțial), mai 2021 (redeschidere parțială).

„Un rol cheie în creșterea numărului fumătorilor - spune Roberta Pacifici, directorul Centrului Național pentru Dependență și Doping al ISS - a fost jucat de noile produse ale industriei (țigări cu tutun încălzit) și e-cigarettes. Utilizarea lor în Italia contribuie la începerea fumatului și la declinul consumului de țigări tradiționale, alimentând epidemia tabacică”.

Studiul conluzionează că, în noiembrie 2020, 4,7% dintre persoanele care nu fumaseră niciodată țigări tradiționale, în aprilie (în timpul lockdown-ului ), au devenit fumători.