Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că, până la data de 11 aprilie, au fost confirmate 863 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, cele mai multe fiind cu varianta britanică. Totodată, au fost înregistrate 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7).

Coronavirus in RomaniaFoto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Astfel, din cele 863 de cazuri, cu varianta britanică (B.1.1.7) au fost înregistrate 857 de cazuri, cu varianta sud-africană (B.1.351) - patru, iar cu varianta braziliană (P.1) - două cazuri.

Conform INSP, citat de Agerpres, unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K. Aceasta nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Până la data de 11 aprilie au fost raportate la INSP - CNSCBT un număr de 1.373 de secvenţieri.

Cele şase laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul Cantacuzino, Institutul "Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau" şi CRGM al SCJU Craiova.

Astfel, conform INSP, până la data de 11 aprilie rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 63%.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP - CNSCBT 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7).