Spitalul Foișor din Capitală, unul specializat pe ortopedie, va deveni spital Covid-19. Nimic special până aici, doar că evacuarea pacienților a devenit un adevărat circ, cu pacienți scoși noaptea pe targă, în cărucioare, iar unii evacuați chiar în portbagajul mașinii. Nebunia a crescut când la fața locului au ajuns protestatari adepți ai teoriei conspirației, care au provocat incidente. De ce s-a făcut evacuarea noaptea și în acest mod? Raed Arafat spune că ordinul de evacuare s-a dat de dimineață, că au fost prezenți pentru transferul pacienților, dar că managerul spitalului și anumite cadre medicale s-au opus și a fost nevoie de explicații suplimentare care au întârziat transferul. În schimb, managerul spitalului spune că ordinul de evacuare a venit în jurul orei 15.00.

Mutarea pacienților cu mașini personaleFoto: YouTube

"Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă a fost răspunsul clar, nu sunt locuri, nici la Terapie Intensivă, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului. Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată", a declarat Raed Arafat.

El a arătat că, vineri dimineaţă, a primit un telefon de la managerul Spitalului "Sfântul Pantelimon", care a cerut ajutor, spunând că 18 pacienţi sunt în stare gravă în unitatea de primiri urgenţe a spitalului, iar în acest context, dincolo de transferurile care au fost făcute la spitale din provincie, autorităţile au fost nevoite să găsească alte soluţii.

De ce s-a făcut evacuarea noaptea și în acest mod?

Raed Arafat spune că ordinul de evacuare s-a dat dimineața, că au fost prezenți de dimineața pentru transferul pacienților, dar că managerul spitalului și anumite cadre medicale s-au opus și a fost nevoie de explicații suplimentare care au întârziat transferul care ar fi început bia la ora 15.

Managerul spitalului susține însă că ordinul de evacuare a fost dat abia la ora 15, iar aparținătorii au fost anunțați în ultima clipă să vină la spital.

Ce este spitalul Foișor, câți pacienți avea și care era situația lor:

  • Spitalul Foişor are 21 de paturi ATI şi 200 de paturi cu oxigen, dintre care 90 ar putea fi folosite pentru patologia COVID-19
  • În spital erau pete 90 de pacienți, dintre care 65 fuseseră operați și au fost externați azi, de aici și scenele cu autoturismele care cărau pacienți,
  • 25 de pacienți care necesitau operație au fost reprogramați,
  • 13 pacienți, care necesitau operații de urgență, au fost transferați la spitale din București, în special la Spitalul de Urgență Floreasca.

01:17: Ministerul Sănătății califică drept "regretabil" modul în care a decurs evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor, aflată în sarcina DSU, și explică graba deciziei: "De o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile." MS precizează, de asemenea, că Spitalul Foișor a fost anunțat vineri la ora 11:00, iar la ora 19:00 managerul încă nu întocmise actele necesare.

UPDATE 00:30 Ordinul privind transformarea Spitalului Foișor în unitate COVID, emis de Arafat, avizat de Vlad Voiculescu/ Ce prevede

UPDATE 23.55 Cei care s-au adunat la Spitalul Foișor și protestează față de mutarea persoanelor sau externarea acestora din spitalul de ortopedie în toiul nopții au vuvuzele și strigă ”Jos, Arafat”, ”Criminalii” și ”Arafat, nu uita, asta nu e țara ta”, ”Jos guvernul satanist”. Protestatarii sunt adepți ai teoriei conspirației.

UPDATE 23:10Arafat:Am făcut demersurile necesare din timp, am înștiințat din timp managerul, dar, când am început să facem mutarea, ne-am izbit iarăși de rezistența unora și așa am întârziat. Arafat, despre pacienta introdusă în portbagaj: Familia a insistat să o transfere astfel. Nu știu însă dacă e corect.

"Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată", a arătat Raed Arafat.

UPDATE 22:50 Medicul Bogdan Opriţa: Patru pacienţi de la Spitalul de Ortopedie Foişor vor fi transferaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Am înţeles că 10 pacienţi vor fi trimişi la unităţi sanitare din Capitală

UPDATE 22:30 Protestatarii anti-mască și anti-măsuri pandemice ajunși la fața locului au intrat în conflict vineri seara cu jandarmii care au venit să asigure paza, între cele două tabere având loc îmbrânceli. Adepți ai teoriei conspirației, protestatarii susțin că spitalele pentru Covid stau goale și se opun evacuării pacienților.

Managerul spitalului s-a opus transformării acestuia în unul pentru caurile de Covid-19

Spitalul are peste 90 de paturi, 65 au fost deja operați și urmau să fie externați în curând, dar alți 25 de pacienți erau programați pentru operație.

Rudele a multora dintre pacienți au protestat vehement față de mutarea acestora.

La fața locului au ajuns și cîțiva dintre protestatarii anti-măsuri de carantina și anti-mască, în frunte cu Pompiliu Diplan, care vociferează violent.

”Astfel de decizii se iau între Ministerul Sănătății și DSU. Operațiunea a început la ora 15 și ne pare rău că ne-am lungit și am ajuns ca la ora asta să mutăm pacienții. Ne cerem scuze familiilor pacienților, dar am produs acest disconfort pacienților d ela Foișor ca să facem bine mai multor pacienți grav bolnavi de Covid”, a declarat Andrei Baciu la Digi 24.

Sâmbătă, va fi pus în funcțiune și TIR-ul ATI de la ”Victor Babeș”.

La ora actuală, nu mai sunt locuri libere la ATI la spitalele de Covid-19.

  • stirea se actualizează