Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat în comun de grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford este sigur, potrivit co-dezvoltatorului său, după îngrijorările care au condus la suspendarea utilizării serului în mai multe ţări, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Unitate de productie a vaccinului Oxford - AstraZenecaFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Sunt 'dovezi foarte liniştitoare că nu există o creştere a fenomenului de cheaguri de sânge aici în Marea Britanie, unde au fost administrate majoritatea dozelor de până acum în Europa', a declarat luni la BBC profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a dezvoltat vaccinul împreună cu AstraZeneca.

Profesorul Pollard a subliniat importanţa ca vaccinarea să continue, arătând că maladia COVID-19 prezintă un 'risc enorm' pentru sănătate.

'Circa 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit au primit până acum vaccinul nostru, iar numărul de cheaguri de sânge semnalate în acest grup este inferior sutelor de cazuri la care ne-am putea aştepta în populaţia generală', a comparat dr. Ann Taylor, medic-şef, în comunicat.