Cambodgia a înregistrat joi primul deces provocat de coronavirus într-un moment în care ţara se confruntă cu cea mai gravă situaţie epidemiologică de la debutul pandemiei, în urmă cu un an, informează AFP și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un şofer din Sihanoukville (în sud) a decedat joi dimineaţă într-un spital din Phnom Penh după ce a fost testat pozitiv la coronavirus la sfârşitul lunii trecute, a declarat ministrul Sănătăţii din Cambodgia.

Regatul nu a fost afectat sever de pandemie până acum, înregistrând doar 1.163 de cazuri de la debutul crizei sanitare, însă un focar ivit recent în rândurile comunităţii chineze expatriate a dus la o creştere a numărului de cazuri.

Autorităţile sanitare au anunţat joi 39 de noi cazuri.

Virusul pare să se propage pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în Sihanoukville, un mare oraş portuar din sudul Cambodgiei, cunoscut pentru cazinourile sale şi investiţiile chineze.

Parlamentul cambodgian a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege destinat strict ţinerii sub control a contaminărilor, care prevede o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare în cazul nerespectării restricţiilor sanitare.

Guvernul a demarat campania de vaccinare luna trecută graţie unei donaţii de 600.000 de doze de vaccin Sinovac, produs de laboratoarele chinezeşti Sinopharm. Cambodgia a primit de asemenea alte 324.000 de doze de vaccin AstraZeneca, în cadrul programului mondial Covax.