Avertisment EMA: Autorizarea de urgență a vaccinului anti-Covid Sputnik V este comparabilă cu jucatul ruletei rusești
„Se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat Christa Virtumer-Hoche duminică seara într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF, în timp ce guvernul de la Viena îşi extinde contactele cu Moscova, potrivit sursei citate.
„Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate”, a spus ea.
„Suntem în necunoscut şi de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizaţie naţională de urgenţă”, a insistat reprezentanta EMA, îndemnând ţările să aştepte unda verde de la autoritatea de reglementare europeană.
Săptămâna trecută, Sputnik V a atins o etapă cheie în vederea viitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, cu sediul la Amsterdam.
După anunţ, autorităţile ruse au spus că sunt gata să furnizeze vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie.
Vom putea avea Sputnik V pe piaţă în viitor, dar aceasta se va întâmpla odată ce vom examina datele necesare pe baza „standardelor europene de control al calităţii şi eficienţei”, a insistat responsabila EMA.
Nerăbdătoare în faţa unui proces considerat prea lent, mai multe ţări din UE au apelat la vaccinuri care nu au fost încă aprobate la nivelul blocului, cum ar fi Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută.
Republica Cehă şi Slovacia au comandat şi ele vaccinul din Rusia.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a discutat la sfârşitul lunii februarie cu preşedintele rus, Vladimir Putin, „posibilitatea” unor livrări de Sputnik V, argumentând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor „lupte geopolitice”.
Kurz s-a întâlnit vineri la Viena cu un oficial al Fondului suveran rus care a finanţat dezvoltarea vaccinului.
„Discuţiile au fost constructive şi pozitive”, a comentat apoi un purtător de cuvânt al ambasadei ruse, citat de agenţia de stat rusă RIA Novosti.
Totuşi, cancelarul a spus că vrea să aştepte aprobarea EMA înainte de orice utilizare a vaccinului în Austria.
Citește și:

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Cel rusesc .....niet!
Duplicitate la max!
Dacă AstraZeneca a fost aprobat în UE, nu văd de ce Sputnik nu ar fi. Toate datele necesare pentru aprobarea sa au fost deja publicate și peer-reviewed în The Lancet sau în alte jurnale prestigioase. Problema e că acelea sunt date științifice, cu totul altceva decât abordarea politic-propagandistă a EMA.
DAR,... să reținem niște fapte:
1. Astra Zeneca a putut fi autorizat în regim de urgență
2. Sputnik e tehnologie furată de ruși de la AZ și ușor îmbunătățită (conf. datelor publicate și peer reviewed deja)
3. AZ și Institutul Gamaleya (fabricantul Sputnik) sunt în colaborare oficială deja (a raportat și Hotnews informația asta)
Drept urmare, acest comunicat al EMA este gargară politică (ca de altfel 90% din ”comunicarea oficială” pe Covid) și n-are absolut nicio treabă cu știința.
Științific și logic vorbind, riscul la Sputnik e comparabil cu Astra Zeneca. L-ai aprobat pe ăla britanic? Bun, atunci îi dai drumu' și ăluia rusesc. Asta dacă știința și logica primează. Dacă nu, măcar fiți sinceri pe față și aia e. Știm una și bună.
Nu-i nimic „rău” în a fi și politic. Dar asumați-vă o dată și n-o mai dați după cireș!
Tehnologia folosita de AstraZeneca si de Sputnik V e extrem de veche si de bine cunoscuta, n-a trebuit sa fure rusii nimic.
AstraZeneca si Sputnik V sunt in colaborare pentru ca folosesc adenovirusi diferiti. Daca doza initiala si rapelul sunt pe baza de adenovirusi diferiti, sansele ca a doua doza sa aibe eficienta mai redusa din cauza ca organismul inca pastreaza o anumita imunitate la adenovirus in sine sunt mult reduse. De-aia colaboreaza. Diferenta, dpv al aprobarii la EMA, insa, e ca Gamaleya inca n-a depus documentatie completa conform standardelor EMA, pe cand celelalte vaccinuri autorizate deja, inclusiv AstraZeneca, au depus.
Asa ca nu e gargara politica. E doar vorba de respectarea regulilor, chestie la care si noi, ca rusii, nu ne prea pricepem.