Ancheta declanșată de procurori la Spitalul Județean din Suceava - devenit, la începutul pandemiei, cel mai mare focar de COVID-19 din România - a scos la iveală nereguli grave. Din cauza nerespectării măsurilor de protecție de către fosta conducere a unității medicale, au murit 28 de pacienți, afirmă procurorii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat vineri că în 15 februarie procurorii au dispus schimbarea încadrării juridice cu privire la una dintre infracțiunile reținute în cazul a patru suspecți, cercetați în dosarul de abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor.

În urma schimbării de încadrare juridică, fiecare din cei 4 este cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Este vorba despre membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava de la acea vreme, respectiv managerul Vasile Rîmbu, directorul medical Mircea Macovei, directorul de îngrijiri medicale Doina Chirap şi medicul Cătălina Zorescu, coordonatorul Compartimentului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale,

Ce spun procurorii:

  • În intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23 martie – 2 aprilie 2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru limitarea pandemiei, după cum urmează:
  • măsuri dispuse prin Legea nr. 95/2006,
  • măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 730/2018,
  • măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1628/2007,
  • măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016,
  • măsuri dispuse prin Ordinul Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74525 din 18.03.2020,
  • măsuri dispuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin metodologii şi alte documente similare, publicate pe site-ul oficial al instituţiei, www.insp.ro.
  • Nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ.
  • Consecinţa directă a răspândirii COVID-19, ca urmare a nerespectării măsurilor, a fost vătămarea corporală a 3 pacienți determinați, precum și decesul altor 28 de pacienți.

Spitalul Județean Suceava a fost primul focar de coronavirus din România, încă la debutul pandemiei. Pentru gestionarea situației scăpate de sub control pe fondul unor decizii de management, conducerea spitalului a fost înlocuită cu una militară, după care a demisionat.

Sute de cadre medicale și de pacienți de la spitalul din Suceava s-au infectat cu coronavirus, iar medici din spital au dezvăluit că toate cadrele medicale au fost chemate la spital, indiferent dacă erau sau nu diagnosticate cu COVID, de către conducerea unității.

CITEȘTE ȘI: