Raportul Ministerului Sănătății privind neregulile de la Suceava: Nu au existat circuite de separare a pacienților COVID și non-COVID. Protecția angajaților spitalului, inadecvată și improvizată

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2020, 10:04 Actualitate | Coronavirus


Militari dezinfectează în jurul spitalului Suceava, aprilie 2020
Foto: MApN
Protecția personalului de la Spitalul Județean din Suceava, cu excepția unor angajați din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase și Sectorul Boli Interne – COVID-19, a fost "inadecvată, necorespunzătoare și improvizată". În ceea ce privește circuitele funcționale specifice, cu toate că spațiul de spitalizare era împărțit în sectoare COVID-19 și non-COVID, "nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiștilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea și separarea lor", arată un raport transmis ministrului Sănătății de către secretarul de stat Ionel Oprea, care a condus echipa militară ce a asigurat temporar conducerea spitalului.


Suceava, Lombardia României:


 • Cel mai mare focar de coronavirus din țară. Suceava este în continuare cel mai mare focar de coronavirus din țară, cu un bilanț de 3.317 cazuri de îmbolnăviri. Câteva sute dintre cei infectați au fost chiar cadre medicale.
 • Suceava a fost primul oraș din România care a intrat în carantină totală, la finalul lunii martie. Va ieși din carantină pe 15 mai.
 • Autoritățile locale s-au lăudat că au investit masiv în spital. Spitalul din Suceava este unul unde autoritățile locale s-au lăudat cu investiții masive în ultimii ani - spitalul se află în subordinea Consiliului Județean Suceava.
 • Spital decorat de Klaus Iohannis. Cu un an în urmă, în aprilie 2019, Spitalul Județean din Suceava era decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Cavaler. Decorația a fost retrasă un an mai târziu.
 • Vasile Rîmbu, managerul suspendat al spitalului din Suceava, la un pas de a fi ministrul Sănătății. De altfel, Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean din Suceava până la finalul lunii martie, când Nelu Tătaru a cerut suspendarea lui, a fost la un pas de a deveni ministrul Sănătății în toamna trecută, după ce Guvernul PSD a fost demis prin moțiune de cenzură. Potrivit surselor HotNews.ro, Rîmbu, foarte apropiat de PNL și de Gheorghe Flutur, liderul PNL Suceava, a fost pe lista potențialilor miniștri ai Sănătății înaintea lui Victor Costache, însă a refuzat și a preferat să rămână manager de spital.


Medici la Spitalul din Suceava


Ce nereguli a găsit Ministerul Sănătății la Suceava:


 • În perioada 2-30 aprilie 2020, în conformitate cu ordinul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, o echipă militară condusă de generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a realizat o misiune de preluare a conducerii Spitalului Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou", amintește Ministerul Sănătății.
 • Conform raportului transmis ministrului Sănătății de către secretarul de stat Oprea, la Spitalul Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou" Suceava au fost depistate mai multe deficiențe privind planificarea reacției și protecției față de criza sanitară COVID-19, precum și în alertarea și antrenarea echipelor medicale pentru criza COVID-19.
 • Conducerea instituției nu mai era eficientă, Consiliul medical nefiind convocat oficial din luna februarie. Structura funcțională a Spitalului Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou" Suceava era redusă, iar sectoarele în care erau internați pacienții COVID -19, UPU, laboratorul de imagistică, laboratorul de BK, sectoarele administrativ și logistic funcționau la o capacitate de "avarie" datorită asigurării minimale cu personal – aproximativ 15% din personalul spitalului.
 • Ministerul Sănătății a mai constatat că protecția personalului, cu excepția unor persoane din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase și Sectorul Boli Interne – COVID-19, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată. În ceea ce privește circuitele funcționale specifice, cu toate că spațiul de spitalizare era împărțit în sectoare COVID-19 și non-COVID nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiștilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea și separarea lor.
 • Nu a fost asigurat managementul riscului de infectare în afara spitalului, iar capacitatea de testare era redusă și nu a reușit să acopere, în timp util, necesitățile de investigare, mai ales pentru cele efectuate, în urgență, la nivelul secțiilor (cazuri medii-severe) și secției ATI (comunicare dificilă, rezultate oferite tardiv în raport cu necesitățile reale, comunicare numai în format letric, ofertă de servicii inadecvate solicitărilor crizei COVID-19, etc.).
Spitalul Județean Suceava


Ce măsuri a luat echipa militară de conducere la Suceava:


 • Principalele obiective ale misiunii echipei desemnate de ministrul Sănătății pentru preluarea conducerii în focarul de la spitalul județean au fost acelea de stingere a focarului epidemiologic, operaționalizare a unității sanitare și adaptare a acesteia la perioada epidemică, precum și de creare a compartimentului de recoltare-procesare și stocare plasmă terapeutică COVID-19, la Centrul de transfuzii județean. De asemenea, o componentă importantă a reprezentat-o și comunicarea atât internă, cât și cea externă.
 • În timpul misiunii, echipa condusă de secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății a luat măsuri privind protecția individuală a personalului, stabilirea circuitelor funcționale specifice, carantinarea instituționalizată a personalului sănătos, controlul respectării normelor de protecție individuală și a circuitelor funcționale de către angajații spitalului.
 • Conducerea militară a spitalului din Suceava a elaborat Planul etapizat de operaționalizare graduală a Spitalului Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou", pentru atingerea capacității de răspuns maximal și s-au întocmit, avizat și implementat procedurile, protocoalele și ghidurile de practică – în diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților COVID-19. A fost testat întreg personalul medical și a fost crescută capacitatea de testare SARS-COV 2 a unității.
 • Au fost luate o serie de măsuri și la nivelul secției ATI, care au dus la creșterea capacității secției ATI atât din punct de vedere al spațiilor, numărului de paturi și a capacității de ventilare.
 • A fost proiectat un pavilion de triaj-admisie – TI pentru sectorul Boli infecto-contagioase și mai multe unități modulare de acces protejat pentru personalul spitalului (garderobă + sector echipare protecție – decontaminare – pentru fiecare acces/circuit în spital).
 • A fost asigurată colaborarea cu structurile administrative locale (din partea cărora a beneficiat de sprijin maximal) și informarea oportună a populației din regiune și la nivel național.
 • Pe data de 1 mai 2020 "a fost predat un spital funcțional noii conduceri interimare care este legitimă și beneficiază de încredere și susținere din partea întregului colectiv al spitalului, care are experiență competentă managerială, are planuri clare, sistematice – de acțiune, obiective bine stabilite, are autoritate și potențial de conducere corespunzător".
 • Au fost reluate și activitățile Consiliului medical, Comitetului director la nivel corespunzător solicitărilor și s-a intensificat colaborarea cu membrii Consiliului de administrație al spitalului. Documentele administrative – ROI, ROF, proceduri operaționale, cerințe și circuite funcționale, planuri de operaționalizare și reacție specifice crizei sanitare COVID-19 au fost actualizate, analizate și avizate, arată Ministerul Sănătății.
 • Spitalul din Suceava este acum pregătit pentru escaladarea/descaladarea epidemică COVID-19. Sunt asigurate protecția individuală a personalului conform normelor legale, circuite funcționale și zone de diagnostic/tratament specifice crizei. Resursa umană este recuperată într-o proporție importantă, potrivit Ministerului Sănătății.
 • Riscul de infecție al personalului a fost diminuat la maximum (ținută de protecție, circuite funcționale, antrenamente ale personalului, relații în serviciu).

"Ceea ce s-a întâmplat la Suceava trebuie să reprezinte o lecție pentru noi toți. După ridicarea stării de urgență vom avea mult de lucru pentru reorganizarea și eficientizarea sistemului sanitar. Consider că, pentru încă o perioadă, unitățile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului. Este nevoie și de actualizarea legii sănătății pentru că actuala variantă este depășita", afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4263 vizualizari

 • +2 (12 voturi)    
  Am înțeles ??? (Joi, 14 mai 2020, 10:12)

  mopsu [utilizator]

  Iar cei doi ticăloși care au comis aceste nenorociri, sunt bine mersi ?Păi fluturasul este de arest pe viață ,iar juristul la fel... Oare o să-i vedem vreodata acolo ?
 • +1 (7 voturi)    
  Dar cui ii trebuie circuite separate? (Joi, 14 mai 2020, 10:48)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Cine are nevoie de circuite separate pentru infectati si neinfectati??

  LAS' CA MERGE SI ASA!
  • +7 (11 voturi)    
   NU exista spital in Romania cu circuit functional (Joi, 14 mai 2020, 12:01)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

   Romania are spitale VECHI, din timpul comunismului - spitale construite dupa standardele de atunci care astazi sunt depasite.

   nu poti avea circuite moderne in spitale vechi

   dar noi in loc sa contruim altele noi si sa le reconstruim pe cele vechi, noi construim biserici. cum facem 10 blocuri hop si o biserica
 • +5 (7 voturi)    
  perfect (Joi, 14 mai 2020, 10:56)

  noi2013 [utilizator]

  si dupa un astfel de focar nu se intampla nimic si apar altele. Ce se intampla acum este prostie pura, nu lipsa de bani, nu de materiale...Prostie si nepasare
 • +3 (3 voturi)    
  poza (Joi, 14 mai 2020, 11:06)

  victor L [utilizator]

  este de acum doua luni.
 • -1 (11 voturi)    
  precizari (Joi, 14 mai 2020, 11:13)

  Aquariuss [utilizator]

  Tot aud ca Flutur se face vinovat ca nu le-a pus mascuta pe botic la doctorasi ,ca nu le-a desenat cu creta pe unde au voie sa mearga si ce sa faca . Asa o fi ! Se pare ca sunt multe incalceli prin spital de la licitatii cu dedicatie pana la tot felul de angajari dubioase ! Insa nu Flutur e responsabil pentru toate . Nu vorbeste nimeni de monumentul de aroganta a doctorilor si a spiritului de casta instituit in care se mosteneau locuri de practica medicala din familie in familie . Spitalul nu se lauda ci chiar a beneficiat de investitii cum in nici o alta parte nu s-au facut . Mereu era santier acolo. Ca lucrarile s-au dat cu dedicatie si pe baza de parandarat Flutur trebuie sa dea socotelala . . Ce trebuie spus ca managerul general, Rambu , a fost pe functie si in perioada PSD ista si omul in materie de gospodarire a banilorsi-a facut treaba fiind economist .Se spune ca era cam mana de fier si a cam stricat multe cumetrii prin spital si a avut indrazneala sa puna pacientul inaintea medicului .Articole in presa locala se tot gasesc despre cum a sanctionat si demis chiar sefi de sectie - niste seminidumnezei prin spital . Acolo razboiul s-a purtat intre managerul mana de fier si doctotii plini de sine si cu toata majorarea de salarii iubitori incontinuare de plic . Vina o poarta directorul medical cel care trebuia sa managerieze activitatea medicala si a corpului medical si care era pila managerului si de aia i se cam rupea de ce zic altii ca face dar Rambu nu avea nici treaba si nici pricepere sa le faca la doctori treaba . Acum au pus manager general un om de exceptie ca pregatire si caracter dar oare o fi bine ca el ca neurochirurg de nota 10 sa fie luat de acolo unde foarte putini stiu ce sa faca si pus sa se ocupe de hartoage . Directorul medical actual e din acelasi material cu actualul manager - doctor chirurg de exceptie dar tot asa parca a-l pune sa se ocupe de treburi administrative parca ti se rupe inima ...
 • -5 (9 voturi)    
  Dupa 10 ani de psd asta-i rezultatul (Joi, 14 mai 2020, 11:15)

  holinessdani [utilizator]

  Pentru ca timp de 10 ani judetul (si apoi spitalul) a fost condus de ciuma rosie, adica practic de dragnea, uite in ce situatie s-a ajuns.
  Dar stai, domnul Flutur si cu managerul spitalului sunt de la PNL, domnul pres. Iohanila care a facut vizite, taiat panglici si agatat decoratii tot de la PNL!!!
  Ceva e in neregula, n-are cum, ori e fake news, sau poate hacherii chinezii, sau si probabil statul paralel sta sa atace din nou.
  D-aia zic: noroc cu PNL care a ne-a salvat de ciuma rosie si dragnea ca altfel acuma eram toti terminati!?
 • +6 (10 voturi)    
  PSD are grija de directori... (Joi, 14 mai 2020, 11:32)

  taro [utilizator]

  si s-a vazut in parlament ce au votat.

  Problema PSD-ului a fost legata de supendarea celor din functii de conducere de prin spitale. Cat timp si cum.

  Nici vorba de raspundere penala sau macar concediere.
 • +2 (4 voturi)    
  Astea-s spitalele in care esti internat cu forta (Joi, 14 mai 2020, 12:46)

  andipetre [utilizator]

  In spitale din acestea te interneaza cu forta statul roman daca esti detectat cu COVID-19, chiar daca ai o forma usoara sau asimptomatica pe care o poti trata in siguranta acasa. Suntem singura tara europeana care face asta, in lumea civilizata oamenii sunt dusi la spital, doar daca au reala nevoie.

  Deci tu te simti ok, ei te iau in izoleta, te baga in spitalele astea infecte si mori din cauza unor "nereguli" despre care, eventual, o sa apara un articol in presa, mai tarziu. Daca stateai acasa, ramaneai viu.

  Incompetenta sau actiune criminala?

  Se mai mira domnul Arafat ca nu avem incredere in el si in sistemul lui??
 • +2 (4 voturi)    
  despre MIRCEA MACOVEI nici un cuvintel ? (Joi, 14 mai 2020, 12:48)

  johnescu [utilizator]

  wow, deci despre capo di tutti capi, directorul medical al spitalului județean din suceava, mircea macovei nici un cuvintel ?
  ba cine ii asigura spatele lu asta de nu e clintit/deranjat de nimeni ?
  mai mult psd vine cu modificarea starii de laerta in parlament special pentru alde macovei si clica infiltrata in sistem !!!
  stim cine e macovei , stim si cine e psd !
  presedintele johannis a spus-o cu subiect si predicat acum o saptamana !
  intrebarea este: mai avem institutii abilitate cu siguranta statului ?
  sau avem supra-institutii de care nu stim, care nu sunt vizibile si care controleaza tot ce misca dupa bunul plac si impotriva intereselor Romaniei ?
 • +1 (1 vot)    
  Suceava - mall precis medical (Joi, 14 mai 2020, 14:25)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Dragostea de a nu respecta reguli si cerințe medicală a tranformat Sv in Lombardia.
  Nimeni nu respecta nimic.
  Flutur a nevinovat!
  Prefectul e nevinovat!
  80% din morții României la aceasta pandemie sunt aici.
  200000 de suceveni sau intors din zonele rosii!
  S-au infectat toate căminele, azile si așezăminte bisericești.
  Din prostia lor.
 • 0 (0 voturi)    
  unde-i solutia ? (Joi, 14 mai 2020, 17:21)

  sareta [utilizator]

  Toate -s la misto! Nimeni nu subliniaza aberanta metoda prin care la conducerea Directiilor de Sanatate Publica au putut ajunge contabile si juristi ,si nici ca s-a gandit cineva cu adevarat la sanatea populatiei ! N-am auzit sa fie anulat (e) actul (actele) care au facut posibil acest lucru !Deci NU se vrea cu adevarat repararea prostiilor ce au dus la mii de morti .Cum se poate imagina ca un manager de DSP care are obligatia de a coordona ,organiza si controla TOATE spitalele dintr-un judet ,fiind contabil sau jurist va reusi sa emita decizii pertinente ce sa implice munca a sute de medici ?Rezultate se vor obtine ca la Suceava ,Timisoara ,Gorj ,etc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by