Coronavirus: Danemarca şi-a încheiat campania de sacrificare a 15 milioane de nurci
„Sacrificarea s-a încheiat joi. În total, circa 15 milioane de animale au fost eutanasiate”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al autorităţii, la trei luni după decizia luată de guvern, notează Agerpres.
La începutul lunii noiembrie, Danemarca, primul exportator mondial de blană de nurcă, a dispus de urgenţă sacrificarea tuturor nurcilor din regat, din cauza unei mutaţii a coronavirusului care putea, conform studiilor preliminare, să ameninţe eficacitatea viitorului vaccin pentru oameni.
Măsuri drastice au fost de asemenea decretate pentru locuitorii din regiunea Nordjylland, în nord-vestul ţării.
Deşi varianta problematică a fost declarată eliminată la 19 noiembrie, în lipsă de noi cazuri detectate, executivul şi-a menţinut planul de a sacrifica toate nurcile.
La sfârşitul lunii decembrie, Danemarca a adoptat o lege care interzice creşterea acestor mamifere până la 1 ianuarie 2022, oferind astfel o bază legală deciziei de sacrificare, care nu era până acum obligatorie juridic decât în focarele epidemice.
La sfârşitul lui ianuarie, autorităţile au anunţat un plan de indemnizaţii pentru sectorul crescătorilor de nurci, în valoare de circa 19 miliarde de coroane (2,5 miliarde de euro).
Nurca este singurul animal identificat până în acest moment în mod sigur că poate atât să contacteze COVID-19, cât şi să retransmită virusul la om.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”