Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a acuzat luni Uniunea Europeană că reţine vaccinuri anti-Covid-19 în dauna altor ţări, şi a deplâns faptul că statelor mai puţin bogate le lipseşte forţa de a-şi asigura cantităţile dorite, relatează Agerpres citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Aceasta este o luptă între cei mai mari ofertanţi, care pot plăti primii”, a spus Duterte într-un discurs televizat.

„Noi nu suntem bogaţi”, a adăugat el, dând totuşi asigurări că guvernul său are fondurile necesare pentru procurarea de vaccinuri.

În Filipine au fost raportate până acum peste 527.000 de cazuri de infectare cu coronavirus - printre cele mai multe din Asia - şi 10.807 decese.

Filipine se află în urma altor ţări din regiune în ce priveşte asigurarea de vaccinuri, cu care Manila speră totuşi că vor fi imunizate în acest an 70 milioane de persoane, adică două treimi din populaţie.

Potrivit preşedintelui Duterte, problema este obţinerea de vaccinuri întrucât mari puteri ca UE nu doar achiziţionează cantităţi uriaşe, dar au ameninţat că vor restricţiona exporturile de vaccinuri, mai ale cele de la AstraZeneca.

„AstraZeneca a fost ţinută ostatică de Uniunea Europeană”, a spus el.

Grupul farmaceutic britanico-suedez a comunicat săptămâna trecută că nu va reuşi să livreze cantităţile promise de vaccinuri către UE, declanşând o reacţie furioasă din partea acesteia.

Uniunea Europeană are acum în plan un mecanism de monitorizare şi autorizare a exporturilor de vaccinuri, cu posibilitatea de a le bloca dacă aprovizionarea sa este insuficientă.

„Aici, noi avem ASEAN (Asociaţia Statelor din Asia de Sud-Est), dar nu suntem la fel de puternici ca UE. Nu avem conexiuni”, a mai spus preşedintele filipinez.

AstraZeneca este unul din cei şapte producători cu care Filipine negociază acorduri de livrare de vaccinuri, care se vor adăuga milioanelor de doze pe care Manila se aşteaptă să le primească prin programul internaţional COVAX.