Comisia Europeană a acordat vineri avizul pentru folosirea vaccinului anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca, pasul final care permite Europei să îl folosească pe continent, după ce Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a dat undă verde pentru utilizarea în Uniunea Europeană a vaccinului pentru toate persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, afirmând că vaccinul este adaptat și pentru persoanele în vârstă, scrie AFP.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPDATE 20.35: ”Mă aștept ca grupul să livreze cele 400 de milioane de doze, așa cum am fost de acord”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe Twitter.

"EMA a recomandat acordarea unei autorizații condiționate de introducere pe piață pentru vaccinul împotriva Covid-19 AstraZeneca (...) la persoanele începând cu vârsta de 18 ani", a precizat într-un comunicat agenția, care are sediul în Amsterdam.

EMA afirmă ca vaccinul a demonstrat o eficacitate de 60% în diverse teste clinice.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și universitatea Oxford este al treilea care obține undă verde din partea EMA, după Pfizer/BioNTech, în 21 decembrie, și Moderna, în 6 ianuarie.

Autoritatea germană în materie a reafirmat însă vineri recomandarea de a nu autoriza vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani.

"Vaccinul nu este recomandat la ora actuală, având în vedere datele disponibile, decât pentru persoanele cu vârste între 18 și 64 de ani", potrivit sursei citate.

"Nu există suficiente date pentru a ne pronunța asupra eficacității vaccinului pentru persoanele în vârstă de 65 de ani și peste", a subliniat autoritatea germană.

Este probabil ca ministerul german al Sănătății să urmeze această recomandare în decizia de autorizare în Germania, așteptată în scurt timp.

Această recomandare a sporit confuzia în Europa în ceea ce privește vaccinul britanic, într-un context deja tensionat de livrări inferioare celor prevăzute inițial.