Aproape o treime dintre pacienții care s-au vindecat de Covid-19 după o formă mai gravă a bolii ajung înapoi în spital în următoarele 5 luni, iar unul din opt moare, arată noi statistici îngrijorătoare, potrivit Telegraph. Un studiu realizat de Universitatea Leicester și de Oficiul Național pentru Statistică (ONS) a descoperit efecte pe termen lung devastatoare asupra celor care au avut o formă severă a bolii provocate de noul coronavirus, la mulți dintre ei apărând probleme la inimă, diabet și afecțiuni cronice la ficat și rinichi.
Dintre 47.780 de persoane care au fost externate în primul val, 29,4% au fost reinternate în spital în următoarele 140 de zile, iar 12,3% din total au murit.
Kamlesh Khunti, unul dintre autorii studiului și profesor în domeniul diabetului și medicinii vasculare la Universitatea Leicester a spus că ”acesta este cel mai mare studiu în rândul persoanelor externate din spital după ce fuseseră internate cu Covid-19”.
”Se pare că oamenii se duc acasă, au efecte pe termen lung, se întorc, și mor. Am consemnat că aproape 30% sunt reinternați, este vorba de mulți oameni. Cifrele sunt foarte mari”, a spus acesta.
Studiul a arătat că cei care supraviețuiesc covidului sunt de aproape trei ori și jumătate mai predispuși să reajungă în spital, și să moară, în următoarele 140 de zile, decât alte persoane externate.
Profesorul Khunti spune că echipa de cercetători a fost surprinsă să descopere că așa mulți oameni s-au întors cu un nou diagnostic, mulți cu probleme de inimă, rinichi și ficat, dar și diabet.
El a spus că este important ca aceștia să primească tratamente protectoare, precum statine sau aspirină.
”Nu știm dacă este din cauză că Covid-19 distruge celule beta care produc insulină și faci diabet de tip unu, sau pentru că produce rezistență la insulină și faci tipul doi, dar observăm aceste surprinzătoare diagnostice de diabet”, a adăugat el.
Noul studiu este în faza de prepublicare și urmează să fie evaluat de alți oameni de știință. Totuși, experții spun că este unul important.
Christina Pagel, șefa unității de cercetare clinică de la University College London a spus că este o lucrare ”foarte importantă. Covidul nu este doar despre decese. (Există) o povară semnificativă a bolii pe termen lung după spitalizarea pentru covid”.
Tu si PSD ati dori o tara de inculti, de analfabeti ca sa fie usor pacaliti de psd!
Nu au nici o logica in ceea ce fac. Nu au curajul de a asuma decizii serioase fiindca nu inteleg cu adevarat ce se intimpla si ce trebuie sa faca.
Vai de noi
Stresul si conditiile de puscarie (lipsa miscarii) slabesc foarte tare organismul care nu mai poate lupta si cedeaza la orice boala.
Acest lucru se stia de mult dar cumva medicii sunt foarte surprinsi. In ultimul medicii au fost suprinsi si de venirea verii si de culoarea cerului.
In esenta carantina a omorat mult mai multa lume decat covidul. Karen-ii de pretutindeni sub lozinca "chiar daca salvam si o singura viata atunci carantina merita" au omorat mai multi oameni decat covidul.
Statistica din noiembrie 2020 arata ca au murit cu 14.000 mai multi oameni in Romania decat in 2019. Totusi de covid nu au murit decat vreo 2000 de persoane restul au murit din cauza carantinei.
Eu ies in fiecare zi din casa.
Vad zeci de oameni la alergat! Ziua!
Lipsa de miscare e doar in capul tau gol!
Probabil că studiul nu a verificat/testat cum erau înainte de Covid, dar ca să ajungi în spital, 99% ai ceva comorbidități.
1. deci musai daca ai ajuns in spital cu covid, ai o boala cronica?! FALS.
2. boala cronica inseamna incusiv un kkt de astm bronsic alergic... adica cu manifestari sezoniere de la polen ... deci practic e o alergie la polen care da in perioada respectiva iritarea bronhiilor si usoare dificultati de respiratie... cu o astfel de boala traiesti fara probleme ca si ceilalti (cu un scurt tratament in perioada cand se manifesta alergenul)... poate avea aceste manifestari si la ambrozie (deja un nr mare de oameni au alergie la buruiana asta si vor fi si mai multi prin expunerea anuala la polenul ei).... Deci practic acesti oameni e normal sa moara zici tu?! AIURITOR
3. Comorbiditate e si tensiunea arteriala. Stii cati oameni au boala asta si nici macar nu au habar?!
Asa ca mai usor cu pianul pe scari cu comorbiditatile, pt ca poti suferi de una fara nici macar sa stii, si de asemenea cu lejeritatea legata de moartea celor cu boli cronice (cu o boala cronica se poate trai fara nicio problema toata viata).
Dar sa zicem ca doar potenteaza... Tu crezi ca covid e o gluma daca reuseste sa omoare oameni cu o afectiune preexistenta precum o alergie sau o hipertensiune (adica boli super frecvente)?
Bai, mai sunteti multi din astia?????
Sincer, desi nu dores raul nimanui, TIE si alora ca tine, va doresc o "potentare" din asta, sa va vad ce parere mai aveti de pe patul de spital!
Incredibill.....................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Da, e normal sa moara.
Si hai sa iti rup lumea in doua: la fel mureau si anii trecuti bolnavii cronici care se imbolnaveau de gripa sezoniera.
Pentru ca da, Covid e o specie de gripa.
De la care mor DOAR cei cu comorbiditati.
Covid in sine e o nimica toata pentru oamenii sanatosi.
Pe bune??? Bai, voi aveti probleme serioase la mansarda!
2. Rata spitalizarilor dupa confirmarea virusului este in UK de ~10%. In primavara era mai mare, pentru ca erau mai putine cazuri si majoritatea erau batrani, dar si testarea era mai limitata.
3. Studiul este doar pentru primul val, care a afectat mai tare populatia din caminele de batrani si rata mortalitatii a fost mai mare.
Puse cap la cap, rezulta ca un numar foarte mic din cei infectati, spitalizati, care au supravietuit in primul val, ajung sa se intoarca in spitale.
Desigur, tot este relevant si trebuie actionat preventiv, dar cred ca este o problema minora comparativ cu restul cazurilor grave.
Majoritatea deceselor este direct cauzata de infectii virale sau bacteriene, pe fondul unui organism slabit de boli cronice. 2020 nu a fost un an exceptional la acest capitol, doar ca toate studiile medicale s-au concentrat pe o singura tulpina de virus.
Cred ca singurul subiect care merita mai multa atentie este "furtuna de citokine", care poate afecta persoane altfel complet sanatoase. Pentru restul, solutiile se cunosc - mai multa miscare, mai putina mancare.
din nou panicam oamenii, asa cum am facut-o de aproape 1 an.
am avut nenumarate boli din cele enumerate de tine si totul niciodata nu am ajuns in urmatoarele 5 luni in spital cu diabet, boli de ficat, rinichi sau altceva...
deci cum zicea si un alt comentator mai sus, dovezi stiintifice ceva sau nu? baietii astia au totusi un studiu facut pe peste 40k de oameni.
Stiu ca panica nu ajuta, cel mai bine ajuta o minte limpede si ceva rabdare/toleranta, poate curiozitate, cand lucrurile nu sunt pe placul tau.
Adica : "ai sti".
Ideea din spate nu e ca "sars2 provoaca probleme de inima/ficat/etc". Ci corpul slabit, sistemul imunitar slabit sau afectiuni ca efecte secundare in timpul bolii de covid pot face o persoana susceptibila la astfel de probleme. Se vede din momentul in care orice comorbiditate pare "amplificata" cand ai covid. Asa ca e normal sa ai sechele.
Dar sunt sigur ca mai sunt si alte boli care, in urma vindecarii, rezulti cu sechele care nu au treaba cu boala precedenta, cat "atacurile" suferite fie prin medicamente, daca au fost prea tari, tratament (de ex. chimoterapie cum e la cancer) sau exemplele de mai sus.
Nu trebuie sa fii doctor, ci doar sa gandesti un pic si sa nu mai arunci fumigene cum faci in fiecare articol de genul asta.
Nu e deci de mirare ca, după un tratament puternic (și îndelungat) anti-Covid, ea să crească dincolo de limita la care ești declarat diabetic. Abuzul de medicamente prezintă acest risc.
Dar un astfel de studiu ar reliefa faptul ca medicamentele au o acțiune nociva, atâta supra virusului cât și asupra organismului uman! De aceea NU se va face.
Fake news prin care se încearcă inducerea fricii de Covid, cu scopul de a determina oamenii să se vaccineze. Platit de Big Pharma.
Apropo', studiul nu mentioneaza care a fost tratamentul in urma caruia pacientii au fost externati prima data. Este posibil ca acest tratament sa fi contribuit la degradarea acelor organe/sisteme? Intreb, doar.
Iar reinfectarea la CoVid este doar o legendă suburbană. Sunt documentate sub o sută de reinfectări la 100 de milioane de infectări cifra actuală. Chiar ne lipseau studiile făcute de celebrii cercetători britanici .
Nu vezi ca daca pui orice intrebare si incerci sa gandesti, sare armata de postaci si te face Sosoaca, Budeanu si ca indraznesti sa nu CREZI orbeste in covid si in autoritati? Nu ai voie sa pui intrebari! E mai ceva ca inchizitia si ca URSS!
- "A doua oara e mai grav pentru ca organismul este slabit." iar gresit. in primul rand vezi ca in studiu nu e vorba de reinfectii, sunt oameni cu afectari sistemice care s-au reintors in spital pentru aceste probleme.
- " Este posibil ca acest tratament sa fi contribuit la degradarea acelor organe/sisteme" aici DA, e o intrebare corecta iar raspunsul este: este posibil, tratamentul masiv cu corticosteroizi favorizeaza glucogeneza. in cazurile grave se administreaza dexa pentru ca e cel mai eficient mod in care se poate, deocamdata, modula raspunsul imun exagerat. asta pentru diabet. dar afectarile renale, cardiace, etc sunt provocate de infectia virala.
te sfatuiesc sa consulti un medic daca tot vrei raspunsuri (sigur ai medic de familie, de ce nu-l intrebi pe el?) in loc sa tragi singur concluzii, majoritatea eronate.
apropo, in domeniul tau e tot asa, isi dau cu parea toti cei care sunt paraleli cu el?
oricum, amuzanta intrebarea-concluzie :)
deci, cei care au facut forme mai grave si au generat un nivel mai mare de anticorpi, NU AVEAU ACESTI ANTICORPI LA INCEPUTUL INFECTIEI. daca-i aveau, cel mai probabil faceau o forma foarte usoara sau erau erau complet asimptomatici. cantitatea mai mare de anticorpi este un efect al gravitatii bolii (raspuns imun puternic si intarziat), si nu invers cum sugerezi ... vecine! :)
Studiul spune și câți dintre ei fuseseră internați sau luaseră tratamente înainte de îmbolnăvire?
Și cam cum ar trebui să tratăm moartea altora?
Sau tu nu ai aflat încă faptul că oamenii mai și mor?!
cum poti sa debitezi cu atata seninatate asa enormitati?
În rest, bolile se dobândesc și pe (de multe ori „în special pe”) fondul unui sistem imunitar slăbit.
tu chiar nu intelegi ca nu sistemul imunitar "slabit" e problema aici? uite, diabetul e factor de risc foarte mare in aceasta afectiune. sunt mai multe tipuri de diabet cu cauza multiple. in plus, poti sa explici de inseamna sistem imunitar "slabit"? :) de curiozitate, tu in ce domeniu "profesezi"?
Un tip de diabet este determinat de boli autoIMUNE (imun vine de la sistemul imunitar, auto înseamnă că SI nu știe să facă diferența între celulele proprii și cele străine).
Drept urmare, diabetul nu este factor agravant în cazul Covid ci arată că sistemul imun al acelui organism este PREA VARZĂ ca să poată lupta util cu acest virus.
Același lucru este valabil în cazul obezității: ea se instalează pe baza unei relaxări a proceselor interne, datorată în special alimentației proaste și a lipsei de mișcare; din cauza alimentației proaste celulele (inclusiv cele care produc anticorpi) nu mai primesc substanțele necesare proceselor interne și dezechilibrează organismul.
La fel ca în cazul diabetului, și pacienții cu Covid, care suferă de obezitate, fac forme grave, pentru că au un sistem imunitar VARZĂ!
(prin „varză” a se înțelege „slăbit”).
mai copile, tu chiar nu intelegi ca esti paralel cu domeniul asta si din acest motiv tragi concluzii gresite? chiar nu intelegi ca fiecare domeniul are un set de knowledge specific, nu ai cum sa-l intelegi fara acest knowledge? dupa mintea ta, oricine poate sa lucreze in orice domeniu, nu? hai sa punem un agent comercial la panoul de control al unei centrale nucleare. sau hai sa punem un it-ist sa faca o operatie in locul unui chirurg, nu? chiar nu reusesti sa iti dai seama de aceste lucruri simple? cat despre "cocnluziile" pe care le-ai insirat, nici nu stiu care e cea mai gogonata si mai hilara.
eu zic sa iti publici aberatiile, sa afle si doctorii din lumea intreaga ca nu stiu nimic si ca exista din fericire un geniu ca tine, sa-i lumineze! :))))) copile, tu spui ca toti medicii, cercetatorii din acest domeniu gresesc si tu ai dreptate! nu-ti dai seama ca acest lucru sugereaza ceva patologic? ;)
Crezi că se va schimba modul în care oamenii fac diabet, ca să râdă lumea de prostiile scrise de rmos pe HN?
Nu, prietene, oamenii vor face diabet tot din cauza geneticii proaste și/sau a dezechilibrelor (unele datorate obezității, altele stilului de viață, altele...)
Eu nu am spus nicio clipă că medicii greșesc, sunt doar în consens cu alți medici decât cei pe care îi urmărește o parte mare a populației.
vad ca tot folosesti expresia sistem imunitar slabit si de la asta apar toate problemele. de exemplu:
"Diabetul este o boală care apare ca urmare a moștenirii genetice (moștenești gene proaste de la părinți) sau de la dezechilibre pe care sistemele imunitare SLĂBITE (din cauza obezității, de exemplu) nu le pot corecta." bun, iti arat ca nu ai inteles nimic imediat. deci, 2 intrebari simple:
1. ce inseamna "sistem imunitar slabit"?
2. despre ce "dezechilibre pe care sistemele imunitare SLĂBITE (din cauza obezității, de exemplu) nu le pot corecta." vorbesti? explica cum un sistem imunitar "slabit" duce la aparitia diabetului.
uite, o sa vada toata lumea ca habar nu ai.
hai sa vedem daca "ce scriu eu poate fi verificat de oricine" :)))))
sti ce ai facut tu? era o demostratie celebra, evident gresita, 1+1=1. exact asta ai facut tu :))))
si prostia tot de un sistem imunitar "slabit" e generata, nu?! :)))))
2. un sistem imunitar slăbit poate fi responsabil pentru patogeneza obezității; odată cu creșterea nivelului de grăsime (obezitatea), crește și nivelul de rezistență la insulină a celulelor (adică organismul face diabet).
La punctul 1 este definiția data de un doctor de la HMS iar la al doilea am pus o parte dintr-un articol publicat de o revista a UCSCM.
Așa că faci forme grave de Covid, pentru că organismul nu-ți funcționează bine, nu pentru că ai diabet, iar tu poți sta și-n cap că n-ai să schimbi acest lucru (vezi că sunt mii de cazuri în care pacienți cu diabet nici măcar n-au făcut covid, deși au fost infectate).
Hai pa, că m-ai plictisit destul, „copile”!
si ce ti-am scris eu, ca citesti paragrafe fara sa intelegi absolut nimic din ele? vezi, exact asta ai facut :))))
si eu pot sa-ti zic "copile", am peste 45 de ani, probabil cel putin dublu cat ai tu. dar probabil ca tu, cu inteligenta ta fantastica, ai reusit ca in cateva ore sa intelegi mai mult in cateva ore din domeniul asta fata de cei 25 ani+ ai mei :)))
Sper ca, dacă chiar profesezi și nu te ocupi de chibițat, să fii medic de familie - adică măcar să nu poți face rău pacienților -, pentru că ar fi groaznic ca un medic specialist să nu știe factorii care duc la diabet - adică una dintre cele mai cunoscute boli de la ora actuală.
În continuare, îmi atribui afirmații pe care nu le-am făcut.
N-am zis nicio clipă că un sistem imunitar slăbit „duce la apariția diabetului” (dta ai afirmat așa ceva), am zis doar că această situație poate da naștere unei/unor patologii care crează un mediu favorizant diabetului.
N-am zis nicio clipă că toate persoanele care suferă de obezitate fac diabet, am explicat doar de ce o formă a diabetului apare mai ales în cazul acestora.
În mod normal te-aș fi ignorat, însă interpretările dtale sunt prea ticăloase (sau idioate) ca să rămână fără reacție.
Hai baftă și, încă o dată, sper că, dacă profesia ta chiar are legatură cu domeniul medical (deși mă îndoiesc), nu te afli în postura de a intra în contact cu pacienți.
Sau, persoanele care au probleme cardiovasculare n-au decât să se izoleze ele; nu izolăm marea masă a populației pentru o mână de ghinioniști cu gene proaste sau pentru cei care și-au bătut joc de sănătatea lor.
Ne judecam semenii cu severitate, dar mintea noastra este manevrata de emotii pe care de regula nu le putem controla.
Nu conteaza cate carti ai citit sau ce facultati ai facut, ba chiar poti fi mai incapatanat in convingerile tale cand ai impresia ca stii tu mai bine care e realitatea.
Rabdares, toleranta, curiozitates - pot ajuta in multe circumstante.
Indiferent de convingerile tale, ideal e sa nu sari sa judeci pe altii, mai ales cand doar isi manifesta opiniile.
Nu suntem pe atat de rationali pe cat ne place sa ne imaginam.
Ca sustinere la ce zic: Richard Thaler, Nobel pentru behavioural economics theory.
Stirea se bazeaza pe un digest publicat de Telegraph nu de o revista de specialitate.
Cam repede, avand in vedere importanta subiectului.
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.15.21249885v1
"Participants 47,780 individuals (mean age 65 years, 55% male)"
"KK is Chair of the Ethnicity Subgroup of the Independent Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE), a member of Independent SAGE, a Trustee of the South Asian Health Foundation (SAHF), and Director of the University of Leicester Centre for Black Minority Ethnic Health; and AB is a Trustee of the SAHF, and has received a research grant unrelated to the current work from AstraZeneca."
Varsta medie nu e surprinzatoare, pentru ca datele sunt colectate de la cei care au avut nevoie de internare pentru tratament anti-Covid - si e clar ca multi (repet) sunt sub 65.
PS Nu a zis nimeni ca poate sa moara cineva, dar e un grup care poate sta acasa sa astepte pensia, daca le e frica!
Apropo, suntem tot vii! Si noi si familiile noastre si rudele noastre si vecinii nostri.
Suntem … inca aici. Te oftici?