Un ser imunizant dezvoltat de oamenii de știință argentinieni pentru a atenua efectele Covid-19 este disponibil de luni în spitalele din țara sud-americană, au anunțat guvernul și directorul științific al proiectului, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiile clinice ale acestui tratament, dezvoltat de compania de biotehnologie Inmunova, au început în septembrie pe pacienți din 18 spitale din toată țara cu boli moderate până la severe.

La sfârșitul lunii decembrie, produsul fusese autorizat „în condiții specifice” de către Anmat, Agenția Națională a Medicamentului.

„La pacienții a căror stare de sănătate se agravează și care nu au dezvoltat în timp un răspuns imun, adăugarea anticorpilor de formă exogenă datorită acestei imunoterapii pasive face posibilă evitarea proliferării virale și acordă timp pacientului, astfel încât să-și poată dezvolta propriile apărări, permițând evitarea inflamației respiratorii generalizate cauzate de această boală", a declarat Fernando Goldbaum, directorul Inmunova, pentru agenția publică de știri Telam.

Goldbaum conduce, de asemenea, un centru de cercetare la Universitatea Publică din San Martin și laboratorul de imunologie și microbiologie moleculară al Fondation Institut Leloir (FIL), un centru științific de referință.

Tratamentul se bazează pe anticorpi policlonali, obținuți prin injectarea cailor cu o proteină recombinantă SARS-CoV-2, care este inofensivă pentru aceștia și care le determină să genereze cantități mari de anticorpi neutralizanți.

Potrivit omului de știință, hiperimunizarea este un răspuns similar cu cel produs prin vaccinare, dar generat de doze foarte mari de proteine ​​inoculate în cal, astfel încât acesta „produce o cantitate mare de anticorpi care sunt apoi prelucrați biotehnologic pentru a obține fragmente foarte sigure care nu produc efecte nedorite și păstrează o capacitate foarte mare de neutralizare".

Președintele Alberto Fernandez, care a vizitat luni sediul Inmunova, a subliniat „importanța proiectului care a dat rezultate pozitive în reducerea mortalității (45%), reducerea șederilor în terapie intensivă (24%) și o scădere a utilizării aparatelor respiratorii(36%)", potrivit unui comunicat.

Aproximativ 12.000 de tratamente vor fi produse în fiecare lună în țara cu 44 de milioane de persoane, care a înregistrat peste 1,7 milioane de cazuri de coronavirus și aproape 44.500 de decese.