​Managerul Institutului "Marius Nasta" din Capitală, Beatrice Mahler, atrage atenția că testarea antigen a devenit "aproape un fenomen" în România, ea spunând că persoane care știu că au COVID-19 se testează astfel și nu mai vin la spital pentru confirmare, ceea ce influențează "realitatea transmiterii comunitare".

Test rapid Covid-19Foto: Piroschka van de Wouw / AFP / Profimedia

Întrebată, miercuri, dacă crede că după Revelion va crește numărul de cazuri de COVID-19, Beatrice Mahler a spus: "Dacă oamenii vor dori să-și facă testarea PCR, da. Dacă vor rămâne doar cu testarea antigen rapid, care a ajuns să fie aproape un fenomen, și oamenii știu că sunt bolnavi, se testează cu antigen rapid, dar nu mai revin în spital pentru confirmare, probabil că nu vom avea statistic această oglindă a realității transmiterii comunitare".

Ea a mai spus că Spitalul "Marius Nasta" este ocupat în continuare la întreaga capacitate: "În aceste zile paturile au fost ocupate 100%. Am avut și pacienți peste numărul de paturi aprobate de Direcția de Sănătate Publică. Sunt la fel de mulți pacienți. Nu simțim o relaxare, cel puțin la nivelul Institutului Marius Nasta".

Chestionată, de asemenea, dacă România a trebui să se aștepte la un al treilea val al pandemiei, medicul a spus că, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în țările din Europa, și la noi probabilitatea este mare să ajungă acest al treilea val.

Miercuri, la Institutul Marius Nasta a început vaccinarea cadrelor medicale. Primii care s-au vaccinat anti-COVID au fost decanul de vârstă, profesorul Florin Mihălțan, un student voluntar în vârstă de 20 de ani și Daniela Voinea, o asistentă medicală care a trecut prin infecţia cu coronavirus și care are o boală cronică.