Două spitale COVID-19 din București - Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș și Spitalul Colentina - au rămas fără căldură și apă caldă vineri, după ce alimentarea cu agent termic a fost întreruptă de Termoenergetica. Informația a fost confirmată de reprezentanții Ministerului Sănătății. UPDATE 23.35: Compania Municipală Termoenergetica București anunță vineri că alimentarea cu agent termic a spitalelor Matei Balș și Colentina este afectată de lucrările de remediere a unei avarii la rețeaua primară DN 700, în zona Ștefan cel Mare din Sectorul 2 al Capitalei.
Potrivit acesteia, termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este în cursul nopții de vineri, 04 decembrie spre sâmbătă, 05 decembrie 2020.
”Echipele Companiei Termoenergetica sunt în teren și vor lucra pentru executarea cât mai rapidă a operațiunilor necesare reluării furnizării agentului termic în zona afectată”, arată un comunicat al companiei.
UPDATE 23.15: Medicul Adrian Marinescu de la Matei Balș a spus că soluția spitalului pentru încălzirea pacienților a fost ”mai multe pături și pilote”, pentru că tot ce înseamnă sursă de încălzire electrică poate duce la supraîncălzirea rețelei.
UPDATE Managerul spitalului Colentina, Victor Cauni, a declarat că încălzirea pacienților se face cu aparatele de aer condiționat.
”Azi-dimineață am fost anunțați de întreruperea apei calde și a căldurii după ora 9.00 până în jur de 24.00, când sperăm să revină. Apa caldă nu reprezintă un lux, ci o necesitate. Noi ne-am pregătit cu departamentul tehnic, am montat dispozitive de încălzire, boilere, pentru ca echipele care termină lucrul în zona roșie să se decontamineze. Pentru a nu suprasolicita rețeaua, am folosit aparatele de aer condiționat pe cald pentru pacienți”, a declarat managerul spitalului Colentina, Victor Cauni.
Potrivit acestuia au mai fost probleme, nu atât de lungi, însă orice avarie de acest tip nu este benefică pentru nimeni.
”Echipa mangerială a prevăzut în proiectul de buget de anul viitor, montare centrale termice pe fiecare corp de clădire”, pentru a ne asigura o anumită independență, a mai spus Cauni.
La rândul său, Raed Arafat a zis că singura soluție pe termen lung este instalarea centralelor termice.
”E o situație imprevizibilă, trebuie să găsești soluții, care sunt doar temporare. De lungă durată este să aibă centrale proprii”, a spus Arafat.
"Am luat legătura cu reprezentanții iInstitutului Matei Balș, care au confirmat că au primit o înștiințare din partea Companiei Municipale Termornergetica prin care li se semnala că astăzi, intre orele 09.00-24.00, va fi întreruptă alimemtarea cu agent termic (căldură și apă caldă) din cauza unor avarii. În aceeasi situație este si Spitalul Colentina", au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.
''La Spitalul Matei Balș s-a oprit căldura, sunt bolnavi grav conectați la oxigen, bolnavi ce au au voie să stea în frig. Să îi ajute cineva!!! Li s-au dat pilote dar ei sunt semi-conștienți și nu realizează când se dezvelesc! Li s-a spus că va dura 2-3 zile, nu se poate să îi lăsați în frig!", a semnalat vineri o tânără din București, pe pagina sa de Facebook.
Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș a fost primul spital din România care a tratat pacienți COVID-19, iar Spitalul Colentina, aflat în imediata sa apropiere, este spital de suport COVID.
Apoi, acum 10 luni erau teorii ca, asa ca multi virusi, si sars-cov-2 va fi nimicit de vremea calda si tot ce tre' facut e sa strangi de dinti pana in iunie-iulie si problema se rezolva singura. Multe tari care au mers pe teoria asta au esuat, vezi toate de la italia la sua.
Mai mult, daca reducerea temperaturilor ar fi fost u navnataj, nu inseamna ca in perioada decembrie 2019 - martie 2020 virusul nici nu ar fi avut sanse sa existe?
Si daca am exclude ramura familiei de coronavirus si ne-am concentra pe virusii "standard", asta inseamna ca in clipele cat stranut sau vorbesc cu tine, daca am gripa, ar trebui ca la tine sa ajunga ceva atat de lezat de gerul d-afara (in, sa spunem temperaturi de -10 grade) incat tu sa nu fii afectat. Ceea ce nu se intampla.
Mai mult, pot supravietui virusi in ghetari, ca si bacterii si alte mici entitati foarte lejer.
Dupa ce ca nu stii diferenta dintre sars2 si covid19 mai si scrii teorii bazate pe pseudo-stiinte.
Cata minte sa ai sa-i mai votezi din nou?!
Tinand cont de raul facut de anteriori, ai fi zis ca lumea se invata minte. Ba mai mult, ai spune ca cei din mediul sanitar si restul institutiilor de stat au concluzionat ca lipsa dezvoltarii, investitiilor si modernizarii, precum si lasatul Educatiei si al Sanatatii sa atinga cote minime, spitale in paragina samd i-ar fi desteptat si PNL cu USR+ ar fi luat un lejer 90% la vot. Lucru care nu s-a intamplat.
Din pacate tu vorbesti ca un om inteligent. Realitatea e ca multi in tara asta nu stiu pe ce lume se afla, sunt slabi de inger sau vilnerabili (mai ales financiar). Si vine ingerul pazitor PSD care le promite aceleasi lucru la fiecare alegeri. Daca sunt intrebati de ce nu se tin de promisiuni, zic ca nu ii lasa opozitia si conversatia se incheie.
Cati cred ca stiu ce semnificatie are PIB, Buget, Deficit, Inflatie etc.? Multi vor doar bani, chiar daca inseamna ca falimenteaza tara. Nu e problema lor. Desi ar trebui sa fie.
Cat despre Sarmea, vezi dezastrul facut. Lumea tot aplauda luminite, iepuri, statui, targuri, festivaluri si vouchere. Daca ii intrebi ce parere au vor zice ca a facut foarte multe. De ce nu a facut X si Y? Nu a fost lasata de Guvern. Lumea uita ca 3 ani era PSD la butoane.
Ce vreau sa zic? Populatia e amnezica. D-aia specimene de teapa PSD inca supravietuiesc in politica. Si mereu e altcineva de vina: straini, multinationale, UE, Opozitia. Niciodata ei.
Si realitatea cea mai crunta e ca cineva cu 4 clase care nu se stie daca poate scrie sau citi corect, poate chiar cineva analfabet, usor cumparat de PSD va avea aceeasi valoare in vot ca tine care poti avea 2 facultati facute pe bune, nu pe repede-inainte ca ipochimenele corupte din ciuma rosie.
Din pacate acesta e tristul adevar. Intr-o lume educata PSD ar fi disparut din peisaj imediat dupa intrarea in UE.
2004-2008 PNL Tariceanu
2009-2012 PDL/UDMR - Boc-Ungureanu
2015-2017 Ciolos
2012-2014 - PNL in guvernul Ponta ( Eugen Nicolaescu)
2019-2020 PNL Orban.
Esti convins de ce afirmi sau e job?
3 ani USL (PNL minoritar sub control PSD)
3 ani PDL-UDMR
2ani USL
5ani PSD
1 an PNL
Si cand s-a incercat ceva reforma a picat guvernul PDL (2012).
Da , medicina e clar rosie cu 15.x :4.x.
Iti dai seama cat a inteles din articol... sau este incerca distragerea atentiei. Deci pentru el, MS = gaze si apa. Exceptional.
V-as intreba: credeti ca problemele de asigurare a apei calde pe retelele existente actualmente in Bucuresti tin doar de o eventuala nepricepere/ rea vointa a "ciumei rosii " sau sunt structural obiective: o retea imbatranita, subdimensionata fata de cresterea populatiei ( as compara-o cu problemele traficului)P Poate ca, asa cum la nivelul tarii e necesar un acord/plan pe principalele probleme ce trebuie cat mai urgent rezolvate si pe care TOATE partidele le canta in preajma alegerilor), ar trebui sa existe si la Bucuresti o astfel de intelegere pe termen lung. Poate ar fi mai util decat injuratul reciproc. Nu astept un raspuns, dar macar o judecata mai rezonabila.
nu am apa calda ) .
2 Actul administrativ se observa tot in timp si a fost obiectiv prost . Cu bugete in crestere retelele au ajuns din ce in ce mai proaste .Daca aveam vre-o catastrofa naturala ii mai iertam dar nici vorba de asa ceva (inca).
Nu stiu daca intentionat ati omis problema sau din necunoastere.
Nu s-au mai facut dezvoltari, investitii sau reparatii (decat punctual) de 30 de ani. Iar ce a scris utilizatorul "gamma" mai jos rezuma mentalitatea romanilor, din pacate absolut corect.
Daca aveam tevi nou noute si reteaau bine pusa la punct cu bugete de dezvoltare a infrastructurilor de apa si gaze o data la 3 ani, atunci da, altfel, mi se pare evidenta problema.
2."Reţeaua de termoficare are 4.000 de kilometri de conducte. 3.000 se pot sparge oricând din cauza vechimii." - Digi 24, nu Haznalele. In acceptiunea mea, "vechi" = "imbatranit". In a dvs, nu?
3. S-au facut si investitii si reparatii in ultimii 30 de ani ( nu va mai amintiti pe cele de pe Calea Grivitei?). Precizez ca reparatiile se fac chiar punctual, acolo unde apar problemele. Restul se cheama mentenanta.
4.Eu chiar va citez: "Daca aveam tevi nou noute si reteaau bine pusa la punct cu bugete de dezvoltare a infrastructurilor de apa si gaze o data la 3 ani, atunci da,...". Cum adica, ati vrea ca o data la 3 ani sa se inlocuiasca cei 4.000 km. de conducte?
Nu exista un singur vinovat.
As spune ca ai dreptate, insa faptul ca ai folosit ghilimele pentru ciuma rosie te dovedeste drept un simptizant al partidului lui Daddy, asa ca nu mai are sens continuarea discutiei!
Pacat ...
- desi dubitativ ( "as spune ca..") imi dai dreptate.
-. ne explici tu, cum ca adevarul apartine numai unor anumiti initiati, care nu se regasesc in "ciuma rosie". Evident, te numeri printre ei!
- nu poti pricepe ca, fara a simpatiza cu vre-un partid, mistocareala de joasa speta practicata aici ( " ciuma rosie", "holera galbena" s.a.m.d.) imi repugna. Aveam ceva dubii cu tine dar mi-au trecut. Ghilimelele le pun cand vreau sa ma delimitez de astfel de mizerii propagandistice.
- ai inteles ca : " nu mai are rost continuarea discutiei", desi eu nu-mi amintesc sa fi avut vre-una?!
- ai inteles, adica, in final, faptul ca jucam in ligi diferite. Slava Domnului!
A bon entendeur, salut!
uitati-va la asa zisa cladire Casa Radio care e langa Cotroceni si zace in MIZERIE de 30 de ani si nimeni nu face absolut nimic.
va puteti imagina ca asa ceva se poate intampla in alta capitala a lumii? Paris, Londra, Vienna, etc?
Cateva intrebari ( retorice):
- apartine statului, deci bani de investitie ptr. finalizare, de la buget, coane Fanica ?!
- presupunand un buget, prin absurd, ce da pe-afara de mare, ce faci cu presupusa, prin absurd, constructie finalizata?
- ai putea s-o vinzi unui privat?. Oare? Si el, ce-ar face cu ea?
Londra, Paris, Viena au fost capitale de imperii, in care autoritarismul a produs si mari edificii ( dar care, evident, sunt puse in umbra de Casa Poporului -sic!)
Una din solutiile propuse ptr. C.P. in anii '90 era de a fi acoperita cu pamant iar dealul replantat.S-a renuntat, dar poate ar merge in cazul de fata, facand derdelusuri iarna si cross-country vara ?!
Ce ne mai trebuie apă caldă în spitale?
Sigur, pentru starea retelei de termoficare trebuie sa ii multumim duamnei Fierea.
Dar:
”E o situație imprevizibilă, trebuie să găsești soluții, care sunt doar temporare. De lungă durată este să aibă centrale proprii”
este pe deplin adevarat, asa cum spitale au generatoare de backup, ar trebui sa aiba si centrala termica, pentu caz de urgenta!