Două spitale COVID-19 din București - Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș și Spitalul Colentina - au rămas fără căldură și apă caldă vineri, după ce alimentarea cu agent termic a fost întreruptă de Termoenergetica. Informația a fost confirmată de reprezentanții Ministerului Sănătății.

Holul Institutului Matei BalsFoto: Constantin Vasile Ifteme

UPDATE 23.35: Compania Municipală Termoenergetica București anunță vineri că alimentarea cu agent termic a spitalelor Matei Balș și Colentina este afectată de lucrările de remediere a unei avarii la rețeaua primară DN 700, în zona Ștefan cel Mare din Sectorul 2 al Capitalei.

Potrivit acesteia, termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este în cursul nopții de vineri, 04 decembrie spre sâmbătă, 05 decembrie 2020.

”Echipele Companiei Termoenergetica sunt în teren și vor lucra pentru executarea cât mai rapidă a operațiunilor necesare reluării furnizării agentului termic în zona afectată”, arată un comunicat al companiei.

UPDATE 23.15: Medicul Adrian Marinescu de la Matei Balș a spus că soluția spitalului pentru încălzirea pacienților a fost ”mai multe pături și pilote”, pentru că tot ce înseamnă sursă de încălzire electrică poate duce la supraîncălzirea rețelei.

UPDATE Managerul spitalului Colentina, Victor Cauni, a declarat că încălzirea pacienților se face cu aparatele de aer condiționat.

”Azi-dimineață am fost anunțați de întreruperea apei calde și a căldurii după ora 9.00 până în jur de 24.00, când sperăm să revină. Apa caldă nu reprezintă un lux, ci o necesitate. Noi ne-am pregătit cu departamentul tehnic, am montat dispozitive de încălzire, boilere, pentru ca echipele care termină lucrul în zona roșie să se decontamineze. Pentru a nu suprasolicita rețeaua, am folosit aparatele de aer condiționat pe cald pentru pacienți”, a declarat managerul spitalului Colentina, Victor Cauni.

Potrivit acestuia au mai fost probleme, nu atât de lungi, însă orice avarie de acest tip nu este benefică pentru nimeni.

”Echipa mangerială a prevăzut în proiectul de buget de anul viitor, montare centrale termice pe fiecare corp de clădire”, pentru a ne asigura o anumită independență, a mai spus Cauni.

La rândul său, Raed Arafat a zis că singura soluție pe termen lung este instalarea centralelor termice.

”E o situație imprevizibilă, trebuie să găsești soluții, care sunt doar temporare. De lungă durată este să aibă centrale proprii”, a spus Arafat.

"Am luat legătura cu reprezentanții iInstitutului Matei Balș, care au confirmat că au primit o înștiințare din partea Companiei Municipale Termornergetica prin care li se semnala că astăzi, intre orele 09.00-24.00, va fi întreruptă alimemtarea cu agent termic (căldură și apă caldă) din cauza unor avarii. În aceeasi situație este si Spitalul Colentina", au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

''La Spitalul Matei Balș s-a oprit căldura, sunt bolnavi grav conectați la oxigen, bolnavi ce au au voie să stea în frig. Să îi ajute cineva!!! Li s-au dat pilote dar ei sunt semi-conștienți și nu realizează când se dezvelesc! Li s-a spus că va dura 2-3 zile, nu se poate să îi lăsați în frig!", a semnalat vineri o tânără din București, pe pagina sa de Facebook.

Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș a fost primul spital din România care a tratat pacienți COVID-19, iar Spitalul Colentina, aflat în imediata sa apropiere, este spital de suport COVID.