Doctorii studiază impactul Covid-19 asupra femeilor însărcinate și a fătului în Singapore, unde o mamă infectată a născut luna aceasta un bebeluș cu anticorpi împotriva coronavirusului, dar el nu purta boala, relatează Reuters.

Celine Ng-ChanFoto: Straits Times

Studiul aflat în derulare se alătură eforturilor de a înțelege mai bine dacă infecția sau anticoprii pot fi transferați în timpul sarcinii și dacă aceasta oferă o barieră eficientă împotriva virusului.

Organizația Mondială a Sănătății spune că, în timp ce anumite femei însărcinate au un risc crescut de a dezvolta forme severe de Covid, încă nu se știe dacă o femeie însărcinată și bolnavă de Covid-19 poate transmite virusul fătului sau bebelușului în timpul sarcinii sau al nașterii.

O femeie din Singapore, care s-a infectat cu noul coronavirus în martie, când era deja însărcinată, a spus pentru ziarul local Straits Times că doctorii i-au spus că bebelușul său are anticorpi contra virusului, dar s-a născut fără a fi infectat.

”Încă nu se știe dacă prezența acestor anticorpi la un nou-născut oferă un grad de protecție împotriva infecției cu Covid-19, cu atât mai puțin nu se știe durata acestei protecții”, a spus Tan Hak Koon, șeful secției de Obstretică și Ginecologie de la KK Women’s and Children’s Hospital.

KK este unul dintre spitalele implicate în studierea femeilor însărcinate infectate în Singapore, detaliile reieșind la suprafață după ce cazul copilului născut cu anticopi a fost făcut public.

National University Hospital, un alt spital implicat, a spus că studiul vizează analizarea efectelor Covid-19 asupra femeilor însărcinate, asupra fătului și asupra consecințelor după naștere.

Doctorii din China au raportat detectarea și declinul în timp al anticorpilor la Covid la copiii născuți de femei bolnave de Covid-19, potrivit unui articol publicat în octombrie în Emerging Infectious Diseases.

În timp ce există dovezi că transmiterea în timpul sarcinii este rară, un mic studiu din Italia a sugerat că este posibil, potrivit unui articol publicat în revista Nature, în octombrie.

Alte studii au arătat că anticorpii la Covid-19 pot fi transferați copilului prin alăptare, în timp ce Tan a spus că există dovezi că anticorpii pot fi transferați în timpul sarcinii prin placentă.

Paul Tambyah, unul dintre cei mai mari experți în boală din Singapore, a spus că este încurajator că anticorpii erau prezenți la nou-născutul din Singapore la câteva luni după infectarea mamei, adăugând că este o dovadă mai largă că aceștia oferă protecție împotriva coronavirusului.

”În lume, au fost milioane de oameni infectați, inclusiv probabil mii de femei însărcinate, cu foarte puține raportări la copii foarte mici. Acest lucru sugerează că s-ar putea să fie datorat anticorpilor materni și alăptării”, a spus Tambyah, președintele Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection.