Studiile care se bazează pe detectarea anticorpilor din sânge pentru a estima proporția unei populații care a fost infectată cu coronavirusul este, fără îndoială, inferioară realității, deoarece anticorpii dispar treptat din organism, potrivit unui studiu al Centrelor SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) care a fost publicat miercuri, citează AFP.

Cercetare anticorpiFoto: Ole Spata / AFP / Profimedia

Scăderea nivelului de anticorpi nu înseamnă neapărat că persoanele sunt expuse riscului de reinfecție, deoarece alte părți ale sistemului imunitar continuă să stea de pază și să intervină după infecția inițială. Durata efectivă a imunității nu este încă cunoscută.

Studiile de anticorpi au devenit rutină în multe țări, efectuate la scări diferite, cu probe reprezentative.

Au contribuit la cunoașterea reală a epidemiei, pe lângă testele de diagnostic, care sunt pozitive numai în timpul infecției, nu după, și care oricum au fost și rămân în multe locuri prea rare și nu nu sunt de obicei făcute de persoane fără simptome.

CDC a prelevat și testat sângele a peste 3.000 de lucrători medicali de la 13 spitale din SUA din aprilie până în iunie 2020: 194 de persoane (6%) aveau anticorpi împotriva coronavirusului.

Aproximativ două luni mai târziu, 156 dintre ei au fost testați din nou: la 94% dintre ei, nivelul anticorpilor scăzuse. La 28%, nivelul anticorpilor scăzuse sub pragul care indică de obicei o infecție trecută.

„Aceste rezultate sugerează că testele serologice efectuate la un moment dat vor subestima fără îndoială numărul de persoane care au fost infectate în trecut cu SARS-CoV-2 și că un test serologic negativ nu exclude neapărat o infecție din trecut ", rezumă autorii studiului.

Cu cât participanții au avut mai multe simptome, cu atât este mai mare nivelul de anticorpi.

Cealaltă concluzie a studiului este că nu este înțelept, la nivel individual, să se bazeze pe un test serologic pentru a determina dacă unul sau mai mulți au fost infectați cu coronavirus în trecut sau nu.