La o zi după ce spitalul modular din Leţcani i-a primit pe cei șase pacienți cu COVID transferați în urma incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ, fabrica de oxigen a unităţii sanitare nou-nouţe s-a defectat. S-a întâmplat în toiul nopţii, când 16 persoane erau internate în secţia ATI şi orice minut fără oxigen le-ar fi putut fi fatal. Medicul de gardă a sunat disperat la superiori, toţi şefii principalelor instituţii fiind treziţi din somn şi pregătiţi pentru ce era mai rău. SMURD-ul s-a pregătit inclusiv cu maşinile de victime multiple, pentru ca pacienţii să fie transferaţi la Bacău. Ziarul de Iași a reconstituit ce s-a întâmplat în acea noapte, în baza unor declaraţii oficiale, dar şi a unor rapoarte cu circuit instituţional întocmite ulterior incidentului.

Spitalul mobil Iași- Terapie intensivăFoto: CJ Iași

Incidentul s-a petrecut în noaptea de 15 spre 16 noiembrie, puţin după ora 4.00. Medicul de gardă de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului modular de la Leţcani a observat în monitoare că parametrii specifici oxigenului se modifică. Având în grijă pacienţi în stare gravă, şase dintre ei abia ajunşi de la secţia ATI mistuită de flăcări la Neamţ, medicul a sunat la superiorul direct. La rândul său, medicul Florin Roşu, cordoonatorul ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase, a sunat managerul unităţii, care a alertat toţi şefii instituţiilor importante din judeţ. Veştile de la Leţcani erau îngrijorătoare. Fabrica de oxigen se defectase, iar alimentarea cu oxigen a celor 16 bolnavi depindea de buteliile de rezervă.

Ce se întâmplă în toiul nopţii într-o situaţie de urgenţă

Circuitul telefoanelor a cuprins Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), SMURD, Ambulanţa, Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Prefectura şi Consiliul Judeţean (CJ). “A fost o problemă la oxigen, într-adevar, pe care mi-a semnalat-o doamna doctor Dorobăţ în jurul orei 4.00 dimineaţa. Am stabilit telefonic ce scenarii putem urma”, a spus Marius Dangă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Informaţia a ajuns şi la Bucureşti, fiind căutate soluţii urgente pentru un eventual transfer al celor 16 pacienţi care riscau să rămână fără oxigen. Se stabilise inclusiv destinaţia: Bacău. Două echipaje medicale de victime multiple erau pregătite de plecare, dar şi mai multe ambulanţe şi echipaje ISU.

În jurul orei 4.30 era deja forfotă mare la Leţcani. Mai mulţi angajaţi de la secţia administrativă a Spitalul de Boli Infecţioase ajunseseră acolo şi încercau, alături de un cetăţean turc care vorbea cu greutate limba română să repare fabrica de oxigen. El este persoana desemnată de firma care a furnizat spitalul să asigure mentenanţa în cei doi ani de garanţie pe care le au echipamentele de acolo.

De la ISU a ajuns în curtea spitalul o altă rezervă de oxigen, ca măsură suplimentară de precauţie în cazul în care sistemul nu ar fi putut repus în funcţiune la timp. Din fericire, după câteva minute, cetăţeanul turc a reuşit să repornească fabrica şi toată situaţia s-a calmat.

“Dacă nu era organizată activitatea de aşa manieră încât să se intervină în orice situaţie, putea fi grav. Dacă rămân pacienţii fără oxigen este grav”, a spus pentru Ziarul de Iași şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Vasile Cepoi.

Ce se întâmplase?

A doua zi dimineaţă, reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase au trimis o adresă către preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi în care au catalogat incidentul de la Leţcani drept “o situaţie neprevăzută care ar fi putut să aibă urmări nefericite”.

Prin aceeaşi adresă, spitalul cerea “insistent” să fie ajutat în problema aprovizionării cu oxigen prin amplasarea unui stocator la Spitalul Leţcani. Adică a unui dispozitiv care să stocheze rezerve de oxigen ce pot fi folosite în cazul unor incidente precum cel de acum câteva nopţi.

Şi totuşi, ce a putut determina, la un spital nou pe care s-au plătit 13 milioane de euro, să apară o problemă atât de gravă? “O valvă s-a întors într-o altă poziţie, cetăţeanul turc i-a găsit poziţia şi atunci s-a reluat activitatea”, a spus managerul spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț.

Alina Popa, preşedintele Asociaţiei Euronest, cea care a achiziţionat spitalul, spune că defecţiunea a durat câteva minute și că s-a dereglat un termostat "pentru că nu a trecut nimeni să supravegheze aşa cum ar trebui, să verifice din două în două ore fiecare instalaţie, conform normativelor".

Un stocator a fost deja comandat, însă până să fie montat e nevoie ca proprietarul spitalului, Asociaţia Euronest, să construiască o platformă betonată pe care instalaţia să fie montată.

Până atunci, fabrica de oxigen nouă de la spitalul Leţcani este păzită permanent pentru a se putea observa din timp alte eventuale probleme de funcţionare.

În prezent, la Spitalul de la Leţcani se folosesc 18 paturi de terapie intensivă, deşi sunt organizate 48.

Problema oxigenului e doar una dintre cauzele pentru care autorităţile ţin sub lacăt 30 de paturi atât de necesare bolnavilor grav de Covid-19, un alt motiv fiind cel al lipsei de personal.