Comisia Europeană a avertizat joi statele membre să accelereze pregătirile pentru a combate noul val al pandemiei de coronavirus și a recomandat adoptarea unor măsuri unitare la nivelul întregului bloc comunitar pentru distribuirea vaccinurilor anti-Covid atunci când acestea vor fi disponibile.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Cu o creștere a cazurilor de infecții de aproape 100.000 pe zi, Europa a depășit cu mult SUA, unde rata noilor infectări la 24 de ore este de 51.000 de cazuri, notează Reuters.

"Nu mai avem timp. Prioritatea zero pentru toată lumea ar trebui să fie aceea de a face tot posibilul ca să evităm consecințele devastatoare ale unei carantine generalizate”, a avertizat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, îndemnând statele membre la o coordonare sporită a eforturilor de combatere a răspândirii virusului.

Ea a mai cerut adoptarea unei strategii la nivelul întregului bloc comunitar astfel încât, atunci când va fi posibil, distribuirea vaccinurilor să se facă eficient, persoanele cele mai vulnerabile urmând să aibă întâietate.

”Nu prea mai avem timp pentru a pregăti acest lucru, în condițiile în care primele doze ar putea fi disponibile la începutul anului următor”, a mai spus ea.

Amintim că politicile de sănătate publică reprezintă o prerogativă națională a guvernelor din cele 27 de state membre, astfel încât executivul de la Bruxelles nu poate face altceva decât să înainteze propuneri și recomandări.

Spitalele și serviciile de vaccinare trebuie să aibă personal calificat și echipat pentru administrarea vaccinurilor, astfel încât să nu se repete haosul de la debutul pandemiei, în martie, atunci când multe guverne s-au trezit că nu au măști sanitare și alte echipamente de protecție pentru medici și asistente.

Vaccinurile vor trebui administrate în primul rând angajaților din sistemul medical, din azile, oamenilor de peste 60 de ani, bolnavilor cu afecțiuni cronice, lucrătorilor esențiali și altor grupuri dezavantajate din punct de vedere social și economic.

În iulie, comisia estima că în jur de 200 de milioane de cetățeni europeni din totalul de 450 de milioane ar intra în categoriile prioritare. Însă joi, comisarul pentru sănătate a spus că proporția celor care vor fi prioritizați depinde de dozele care vor fi accesibile în prima fază.

Ea a mai subliniat că, chiar și în condițiile în care vom avea un vaccin, viața ne se va putea întoarce la normalitate imediat, iar oamenii vor fi obligați să respecte normele sanitare luni de zile după, oricât de obositor sau exasperant ar fi asta.

''În timp ce evoluţia pandemiei revine la nivelurile din luna martie, starea pregătirii noastre nu (revine-n.red), a declarat și vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.