Purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie pe o rază de 100 de metri în jurul instituţiilor de învăţământ din judeţul Botoșani, începând de marți. O astfel de măsură a intrat în vigoare de luni și în județul Galați.

Foto:

Decizia a fost luată luni de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoșani, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii, citat de stiri.botosani.ro.

"Începând cu data de 6 octombrie 2020, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pe o rază de 100 m în jurul unităților de învățământ din județul Botoșani, precum și în perimetrul acestora", este decizia CJSU.

De asemenea, CJSU a decis ca Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” să primească trei containere modulare pentru triajul epidemiologic al tuturor pacienţilor.

În județul Galați, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie, de luni, nu numai în școli, ci și în curțile acestora și pe o rază de 100 de metri în jurul acestora, conform deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Întrebată luni dacă ar putea fi luată la nivelul național o astfel de decizie, vicepremierul Raluca Turcan a reamintit că autoritățile locale pot lua decizii în funcție de situația epidemiologică: “În ceea ce priveşte extinderea purtării măştii în proximitatea şcolilor cu titlul obligatoriu, poate să fie o discuţie la nivel naţional, însă vă reamintesc că autorităţile locale au libertate de decizie locală şi pot să aplice măsuri care în context de focar local epidemiologic să prevină infectarea şi să prevină sănătatea publică. Nu pot să vă spun că am luat în calcul extinderea la nivel naţional a obligativităţii purtării măştii, însă, da, rugăm oamenii să poartă mască, în toate contextele cu putinţă pentru că masca este cel mai eficient mijloc de protecţie”.