Epicentrul epidemiei din Spania, Madridul așteaptă vineri în incertitudine intrarea în vigoare, în cursul serii, a unei carantine parțiale a capitalei destinată frânării avansului pandemiei, dar dificil de aplicat, scrie AFP.

Coronavirus MadridFoto: Jorge Sanz / Zuma Press / Profimedia

Autoritățile regionale, care nu sunt de acord cu decretul impus miercuri seara de guvernul federal, au depus vineri un recurs în fața justiției pentru a suspenda aceste măsuri, care ar depăși competențele statului.

Dar, în așteptarea unei decizii a tribunalului Audienței naționale, carantina parțială va devenit efectivă începând cu ora 22.00 (20.00 GMT) în capitală și nouă localități limitrofe.

"Haos"

Cele peste 4,5 milioane de persoane vizate de aceste măsuri nu vor putea ieși din localitate decât pentru motive de primă necesitate precum mersul la muncă, la școală sau, de exemplu, la doctor.

Vor putea însă să se deplaseze liber în interiorul localității și nu vor fi obligate să rămână în case, așa cum a fost în cazul primei carantine, foarte stricte, din martie. Autoritățile au cerut însă oamenilor să evite orice deplasare care nu este necesară.

Acest tip de restricții afectează deja un milion de persoane în zone ale regiunii unde rata de contagiune este cea mai mare.

Carantina parțială din Madrid vine după o dispută de două săptămâni între regiune, nava amiral a Partidului Popular (PP, dreapta), și guvernul central al socialistului Pedro Sanchez.

"Mulțumim pentru haos, Pedro Sanchez", a scris pe Twitter președinta regională Isabel Diaz Ayuso.

Regiunea, care a evitat să ia măsuri de o astfel de anvergură în ciuda apelurilor guvernului, argumentează prin costul economic foarte ridicat ale unei astfel de carantine, 8 miliarde de euro pe lună, potrivit responsabilului regional însărcinat cu Justiția, Enrique Lopez.

"Foarte dificil" de controlat

Chestiunea care se pune de acum este cea a eficienței reale a acestor măsuri, insuficiente în opinia a numeroși epidemiologi, și a capacității autorităților de a controla intrările și sosirile din fiecare zonă într-o aglomerare unde există circa două milioane de deplasări în fiecare zi.

Primarul de dreapta al Madridului, Jose Luis Martinez Almeida, a recunoscut că va fi "foarte dificil" pentru forțele de ordine să impună respectarea restricțiilor din cauza excepțiilor "atât de numeroase".

La modul în care este redactat decretul, un locuitor din periferia Madridului poate merge legal la muncă în centrul Madridului, unde poate rămâne apoi pentru a face cumpărături sau pentru a bea un pahar de vin în orice cartier al capitalei cu 3,2 milioane de locuitori.

De altfel, locuitorii din cartierele Madridului, care erau deja supuși unor restricții, nu vor trebui să rămână în cartierele unde locuiesc și se vor putea deplasa în toată capitala, acuză regiunea, care consideră că măsurile pe care le impusese ea erau mai eficiente.

"Aceste lucruri provoacă multă incertitudine", a subliniat Federico de Montalvo, expert în sănătate publică la Universitatea Comillas. "Cum poți cere cetățenilor să se comporte de manieră responsabilă când nu le transmiți securitate și certitudine?", s-a întrebat el.

Pentru a putea impune o carantină parțială în Madrid, guvernul central a adoptat miercuri, cu votul majorității regiunilor, un decret care îi permite să ia măsuri drastice în orașele cu peste 100.000 de locuitori unde au fost detectate cel puțin 500 de cazuri în ultimele două săptămâni și unde peste 35% din paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienți.