Anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că va aproba un vaccin împotriva Covid-19 după mai puțin de două luni de testare pe oameni a provocat îngrijorare printre experții din sănătate de la nivel mondial. Aceștia spun că, fără datele întregului studiu, este greu să ai încredere în acest vaccin, relatează Reuters.

Vaccin anti-coronavirusFoto: thanakorn hormniam | Dreamstime.com

Cu intenția de a fi prima în cursa pentru dezvoltarea vaccinului împotriva Covid-19, Rusia încă nu a făcut teste la scară largă cu acest vaccin pentru a produce date care să arate dacă funcționează - ceva ce experții infecționiști consideră a fi un pas ”nechibzuit”.

”Rusia face la propriu un mare experiment la nivelul populației”, a spus Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie.

Ea a spus că o asemenea aprobare, pe repede înainte, ar putea însemna că nu pot fi detectate posibilele efecte adverse ale vaccinului. Acestea, în timp ce e posibil să fie rare, ar putea fi grave, a avertizat ea.

Francois Balloux, un expert la University College London’s Genetics Institute, a spus că este ”o decizie nesăbuită și prostească”.

”Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu nu este etic”, a spus el. ”Orice problemă în campania de vaccinare ar putea fi dezastruoasă atât prin efectele negative asupra populației, cât și din cauză că ar crește nivelul de respingere a vaccinării de către populație”.

Vladimir Putin a afirmat că una dintre fiicele sale și-a făcut acest vaccin.

"Ea a participat la experiment", a spus Putin, adăugând că a făcut puțină febră "și asta a fost tot".

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, a spus că ”daunele colaterale” în implementarea oricărui vaccin care nu este sigur și eficient ”ar putea exacerba problemele noastre curente în mod insurmontabil”.

Chiar în timp ce Rusia a declarat victorie, mai mulți producători de medicamente din lume se află în plin proces de testare la scară largă, teste clinice avansate pe potențialele lor vaccinuri anti-Covid, pe zeci de mii de participanți voluntari.

Printre cei fruntași sunt Moderna, Pfizer și AstraZeneca, care spun că speră să afle dacă vaccinurile lor funcționează și sunt sigure până la finalul anului.

Toți așteaptă să își publice rezultatele testelor clinice pentru a trimite datele instituțiilor de reglementare din SUA, Europa pentru evaluare înainte să li se dea aprobarea pentru folosirea în masă.

Aprobarea vaccinului rus de către Ministerul Sănătății vine înaintea unor teste care ar fi implicat în mod normal mii de participanți, cunoscută ca teste clinice Faza III. Astfel de teste sunt considerate esențiale pentru aprobare.

Experții au spus că lipsa datelor publicate cu privire la vaccinul rus - inclusiv despre cum este făcut și cât de sigur este, răspunsul imun și dacă poate preveni infectarea cu Covid-19 - lasă cercetătorii, autoritățile din sănătate și publicul în întuneric.

Citește și:

Coronavirus: Berlin are îndoieli în privința "calității, eficienței și securității" vaccinului rusesc