Ministerul german al Sănătății și-a exprimat marți îndoiala legată de "calitatea, eficiența și securitatea" vaccinului împotriva noului coronavirus anunțat de președintele rus Vladimir Putin, scrie AFP.

Coronavirus GermaniaFoto: Daniel Karmann/dpa/Profimedia Images

"Nu există date legate de calitate, eficiența și securitatea vaccinului rus", a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului pentru grupul regional de presă RND.

Aceasta a subliniat că în cadrul Uniunii Europene "securitatea pacienților este prima dintre priorități".

"Autorizarea unui vaccin în Europa presupune, pe lângă dovada calității farmaceutice, cunoștințe suficiente obținute din testele clinice pentru a dovedi eficiența sa” precum și faptul că nu provoacă efecte adverse, a mai spus ea.

Vladimir Putin a anunțat că Rusia a dezvoltat „primul” vaccin împotriva noului coronavirus. Anunțul a fost făcut în cadrul unei videoconferințe cu membrii guvernului, transmisă în direct de televiziunile rusești.

"În această dimineață, pentru prima dată în lume, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat", a spus el.

"Știu că este destul de eficient, că oferă o imunitate durabilă", a adăugat președintele rus. Ministerul Sănătății a precizat că vaccinul va permite "formarea unei imunități” care ar putea dura "doi ani".

Vaccinul împotriva coronavirusului pe care Rusia spune că l-a dezvoltat a fost denumit "Sputnik V", o referință la satelitul sovietic, primul dispozitiv spațial amplasat pe orbită.