Zâzanie între DSP-uri și Poliție: Cum își pasează instituțiile "recuperarea" pacienților COVID care au refuzat internarea în cele 3 săptămâni de vid legislativ / Lider sindical: De Paști ni s-a cerut să ducem lumină, acum mai rămâne să facem și pe medicii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 27 iulie 2020, 19:20 Actualitate | Coronavirus


Ambulanta coronavirus
Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
​Zâzanie între Direcțiile de Sănătate Publică și Poliție din cauza procedurii de "recuperare" a pacienților COVID care au refuzat internarea în cele trei săptămâni de vid legislativ. DSP-urile ar vrea ca Poliția să îi ridice pe aceștia de acasă, iar fiecare DSP are, practic, mână liberă să emită o adresă către Poliția din județul respectiv. Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență au bătut palma asupra unui "flux de lucru" în acest sens la nivel național, dar fiecare DSP va emite o adresă către Poliție. De cealaltă parte, sindicatele din Poliție sunt extrem de nemulțumite și acuză faptul că nu pot ridica de acasă, fără echipamente de protecție, pacienți contagioși pe care "să îi pună pe bancheta din spate" a mașinilor de Poliție.

Noua lege a carantinei și izolării, care a intrat în vigoare săptămâna trecută, prevede că pacienții infectați cu coronavirus care au refuzat internarea în spitale în cele trei săptămâni de vid legislativ trebuie identificați și internați. După momentul intrării în vigoare a legii, autoritățile au început să caute și soluții pentru a face acest lucru.

Peste 4.000 de români testați pozitiv cu coronavirus au refuzat internarea în spitale în perioada vidului legislativ, potrivit premierului Ludovic Orban.

Așa se face că Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență au bătut palma de principiu, dar au lăsat fiecare Direcție de Sănătate Publică să trimită adrese individuale către Poliția din județ. Sindicatele din Poliție au luat foc, motivând că polițiștii nu au echipamente de protecție, nu au fost instruiți să folosească echipamentele de protecție nici dacă le-ar avea și, în plus, "nu este treaba lor să facă pe medicii".


Ministerul Sănătății a confirmat, luni, pentru HotNews.ro că este vorba despre o procedură la nivel național, agreată de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență - Direcțiile de Sănătate Publică vor apela la Poliție pentru a îi aduce la spital pe pacienții infectați care au refuzat internarea: "Este un flux de lucru aprobat de Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență. În fluxul de lucru scrie că Direcțiile de Sănătate Publică emit deciziile, iar acestea sunt duse la îndeplinire de către Poliție. Va fi o procedură la nivel național", a confirmat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.

HotNews.ro a intrat în posesia adresei pe care DSP București a transmis-o Poliției Capitalei, care prevede că "prin sprijinul organelor de Poliție/sectoare raportat la domiciliile subiecților, aceștia să fie identificați, prezentată decizia pe care subiectul o va semna și-și va da acordul pentru prezentarea la unitatea medicală de îndată, precizând în scris în partea de jos a declarației la ce spital se va prezenta. Pentru cei care refuză, vă solicităm să le luați în scris refuzul și să îi însoțiți de îndată la unul dintre spitalele recomandate și să notați spitalul la care au fost conduși."

Textul integral al adresei semnate de Direcția de Sănătate Publică București, document obținut de HotNews.ro:

"Prin prezenta vă comunicăm lista persoanelor pozitive la testul COVID-19 pentru care, în baza Legii 136/2020 și a OMS 1309/2020, DSPMB a emis decizii de izolare 48 h la spitale COVID în vederea efectuării testelor clinice și paraclinice conform procedurilor medicale.

Deciziile s-au emis în două exemplare pentru fiecare subiect al deciziilor, urmând ca, prin sprijinul organelor de Poliție/sectoare raportat la domiciliile subiecților, aceștia să fie identificați, prezentată decizia pe care subiectul o va semna și-și va da acordul pentru prezentarea la unitatea medicală de îndată, precizând în scris în partea de jos a declarației la ce spital se va prezenta. Pentru cei care refuză, vă solicităm să le luați în scris refuzul și să îi însoțiți de îndată la unul dintre spitalele recomandate și să notați spitalul la care au fost conduși.

Al doilea exemplar al deciziei semnat și completat de subiect conform celor de mai sus se va comunica DSPMB pe adresa carantina@dspb.ro pentru a fi comunicate către CJCCI.

În atașament deciziile emise.

Vă mulțumim pentru ajutor și suport."


Șefa DSP București, Oana Nicolescu, nu a putut fi contactată de HotNews.ro pe tot parcursul acestei zile, pentru precizări pe acest subiect.

DSP Ilfov: Vom apela la Poliție doar în situațiile în care pacienții refuză internarea. Altfel, de ce să chemăm Poliția?


Am reușit, în schimb, să stăm de vorbă cu Teodor Gabriel Negulescu, directorul DSP Ilfov. Teodor Gabriel Negulescu a explicat că instituția pe care o conduce intenționează să apeleze la ajutorul Poliției doar în situațiile în care pacienții refuză internarea de bunăvoie: "În cazul în care persoane simptomatice nu doresc internarea, noi apelăm la Poliție, pentru că noi nu putem să îi luăm din casă cu forța", a precizat șeful DSP Ilfov.

"La Poliție vom apela doar în situațiile în care refuză. Altfel de ce să chemăm Poliția?", subliniază șeful DSP Ilfov.

El mai spune că Direcția de Sănătate Publică va pune la dispoziția polițiștilor cărora le solicită sprijinul și echipamente de protecție și are suficiente astfel de echipamente: "Le punem la dispoziție echipamente de protecție și aplică măsura. Sperăm și să nu fie foarte multe persoane în această situație. Noi avem 50 de echipamente în acest moment. Nu cred să fie 50 de persoane care refuză internarea. Noi sperăm să înțelegem că avem o problemă și un risc epidemiologic crescut."

"Eu cred că cea mai mare problemă este ca oamenii să înțeleagă de ce trebuie internați. Oamenii nu înțeleg acest lucru, probabil nu s-a explicat foarte bine", adaugă directorul DSP Ilfov.

Teodor Gabriel Negulescu afirmă că instituția pe care o conduce nu duce nici lipsă de personal, chiar dacă multe DSP-uri se plâng de acest lucru: "Noi lipsă de personal nu vom mai avea din acest moment, eu am făcut adrese către 2-3 Primării care astăzi mi-au trimis doi oameni, mâine încă 3 și poate o să ajung să am încă 10 oameni în DSP Ilfov. Nici prea multe, pentru că nu este spațiu în sediul DSP."

Cosmin Andreica, lider sindical din Poliție: De Paști ni s-a cerut să ducem lumină, acum mai rămâne să facem și pe medicii


Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol din Poliție, spune că avea informații despre acest plan încă de săptămâna trecută: "Noi chiar de săptămâna trecută am avut această temere, cu privire la faptul că evident vor fi folosiți din nou polițiștii pentru a identifica cele 1.000 de persoane care s-au externat și încă aproximativ 3.000 de persoane, din ce am văzut ca cifre vehiculate, care ar fi trebuit să fie internate în acest interval de 3 săptămâni, cât a fost acel vid legislativ, și care nici măcar nu au mai ajuns la unitățile medicale."

"Săptămâna trecută a fost o ședință cu prefecții, în care au fost implicate structurile de poliție locală, pentru că ei sunt nominalizați în cadrul mai multor documente, și de atunci ne-am exprimat refuzul categoric de a fi implicați polițiștii în astfel de anchete epidemiologice, care practic îi pun în fața unui risc iminent de infectare, în condițiile în care ei au doar mască și mănuși. Orice fel de interacțiune cu o persoană infectată - și aici vorbim despre aducerea la cunoștință pe bază de proces verbal, se vehiculaseră mai multe variante de a îi pune în vedere - iar cei care refuză să fie luați de polițiști și duși la spital", afirmă Cosmin Andreica.


Cosmin Andreica

Șeful sindicatului Europol consideră că colegii săi nu au cum să transporte oameni infectați cu noul coronavirus pe bancheta din spate a unei mașini de Poliție, care nu are niciun fel de protecție: "Noi nu putem să luăm pe cineva care refuză și să îl conducem la sediul Poliției pe bancheta din spate a mașinii de Poliție, care este un simplu autoturism fără niciun fel de protecție, în condițiile în care vedem ce echipamente de protecție au personalul medical și personalul DSP atunci când interacționează cu cineva care este doar suspect, nici măcar nu se știe sigur dacă este infectat. Ori ei au pretenția de la noi să mergem direct la cei infectați acasă și să le punem în vedere că trebuie să se prezinte la spital, iar în cazul în care refuză, să intervenim noi cumva sau să îi conducem noi."

Pe lângă lipsa echipamentelor de protecție, Cosmin Andreica spune că nu a fost elaborată de către DSP-uri nicio procedură care să fie pusă la dispoziția Poliției. Mai mult, chiar dacă polițiștii ar primi de mâine echipamente de protecție pentru COVID-19, ei nu au fost instruiți în niciun fel să le folosească si mai ales cum să se dezechipeze, în condițiile în care și medicii au fost instruiți în acest sens: "Sub nicio formă nu poate avea loc o astfel de activitate din partea noastră, mai ales că dincolo de măsurile de protecție nu există niciun fel de procedură, nu știm cum să acționăm, în ce manieră", subliniază Cosmin Andreica.

"Iar dacă mâine vine cineva și spune 'Uite, vă dăm combinezoane, măști, ochelari de protecție și mănuși, gata, puteți să mergeți la oameni', nici așa nu este suficient, pentru că medicii trec printr-un curs practic în care ei învață să se echipeze și să se dezechipeze de acele echipamente de protecție. Pentru că orice fel de nerespectare a pașilor în folosirea acelui combinezon sau de a scăpa de acel combinezon poate duce la infectare", adaugă Cosmin Andreica.

Liderul Europol mai spune că se puteau găsi alte soluții pentru ca oamenii să fie informați că legea prevede acum obligativitatea prezentării lor la spital, cum ar fi sistemul Ro-Alert: "Oamenii ar putea fi informați și prin sistemul Ro-Alert că noile reglementări prevăd prezentarea lor la spital, prin care li se poate pune la dispoziție un interval în care este obligatoriu să se prezinte la spital, și în funcție de numărul celor care se prezintă de bunăvoie, putem discuta despre etapa a doua pentru a îi intercepta pe cei care refuză."

Concluzia lui Cosmin Andreica este că "Poliția poate cel mult să asigure protecția și integritatea personalului DSP, dar în niciun caz nu poate fi implicată în acte medicale. Vă amintiți că de Paști ni s-a cerut să ducem lumină, acum mai rămâne să facem și pe medicii."

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11560 vizualizari

 • -5 (39 voturi)    
  Wow (Luni, 27 iulie 2020, 19:23)

  Incomod3 [utilizator]

  o sa fie interesant... cretinii astia au reusit sa distruga o tara in cateva luni... ce n-a reusit psd in 30 de ani
 • -2 (22 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Luni, 27 iulie 2020, 19:26)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  pai a mai ramas sa-i mane legati de masina, ca pe negrii de prin filme ...
 • +21 (33 voturi)    
  si asa nu va omorati cu munca! (Luni, 27 iulie 2020, 19:26)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Pai cand toti gibonii se inghesuie pe plaje ,pe la nunti,cluburi,si voi dati 2-3 amenzi pe weekend, mai despartiti niste mardeiasi , de aia va plateste statul,va da pensie speciala si la 50 de ani la pensie...de munca grea? Sa vad si eu cum sta lumea la plaje distantata ca in Franta...cum inchideti barurile, disco ,cluburi si atunci va crede cineva...dar grabiti-va ca nu prea mai e loc prin spitale.
  • +7 (11 voturi)    
   Completare... (Marţi, 28 iulie 2020, 9:19)

   TheBlizzard [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Sambata pe o plaja din Mamaia erau 8 (opt) barbati. Cu varste intre 25 - 40 ani. Burti mari, bronzate bine (adica asa... ca dupa multe zile de plaja). Olteni dupa accent. Vorbeau intre ei tare si porcos. Dupa 10 min s-au desconspirat. Erau militieni detasati pe litoral sa "faca ordine". Se aude domnu' Vela?
   • +3 (3 voturi)    
    si cand ma gandesc ca... (Marţi, 28 iulie 2020, 13:33)

    klausmic [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

    Si cand ma gandesc ca motto-ul politiei un SUA este "To Protect and to Serve" (o aproximativa traducere: "sa protejam si sa ajutam/servim"). Iata care e rolul lor, iata ce fac ei.
 • +8 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 19:27)

  [anonim]

 • -2 (38 voturi)    
  arestati fara condamnare... de medici (Luni, 27 iulie 2020, 19:59)

  Gryphus [utilizator]

  romania stat politienesc
  • -3 (11 voturi)    
   eu stau si ma gandesc (Marţi, 28 iulie 2020, 9:12)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   cate imbolnaviri si cati morti tre sa fie pe zi ca sa nu ma condiseri romania "Stat politienesc" facut de catre medici (care e o mare aberatie dpdv al cuvintelor folosite, dar trecem peste. de la unu ca tine nu ma astept sa si stie lb romana...)
   • +1 (13 voturi)    
    DSP decide cine e luat de acasa cu forta si dus (Marţi, 28 iulie 2020, 10:06)

    Radoh [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    la spital si legat de spatul de spital

    sunt medici la DSP sau politisti?
    • +7 (7 voturi)    
     Sunt functionari si veterinari (Marţi, 28 iulie 2020, 12:58)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

     Atat gasesti la DSP. "Pregatire de specialitate" :)))
  • +5 (11 voturi)    
   Dap (Marţi, 28 iulie 2020, 9:23)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Tara de doi bani.
  • -4 (6 voturi)    
   hehe (Marţi, 28 iulie 2020, 11:12)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   rusia stat esuat
   • +5 (7 voturi)    
    Rusia ESTE un stat esuat (Marţi, 28 iulie 2020, 13:00)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Asa e. Rusia e o dictatura cu o contributie absolut neglijabila la tehnologia, cercetarea, productia sau inovarea de astazi.
    Un stat de un ban si jumatate.
 • +15 (31 voturi)    
  ba... (Luni, 27 iulie 2020, 20:16)

  liviu_ [utilizator]

  sunteti in regim militar.
  voi faceti exact ce vi se cere!

  si apropos cand v-au cerut sefii sa retineti (ILEGAL) placutele suedeze nu v-ati crizat atat...
  • -7 (27 voturi)    
   POLITIA NU mai e in e in regim militar de mult (Luni, 27 iulie 2020, 21:57)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Politistii NU mai sunt militari ci civli, sunt functionari publici

   doa r jandarmeria mai sunt militari, dar tu esti obisnuit cu minciuna
   • -1 (3 voturi)    
    atentie la nuantele cuvintelor (Marţi, 28 iulie 2020, 9:09)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Boham

    nu am zis: "sunt militari" am zis "sunt IN REGIM militar"

    da nu sunt militari, dar functioneaza ca si cand ar fi!
    • +6 (8 voturi)    
     Civilii pot refuza ordinele, nu sunt militari (Marţi, 28 iulie 2020, 10:07)

     Radoh [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     diferenta intre civili si militari e ca civilii pot sa refuze orice ordin care lise pare anormal
 • +4 (26 voturi)    
  Asa grav sunt bolnavi? (Luni, 27 iulie 2020, 20:20)

  copci [utilizator]

  Sunt in stare atat de grava incat e nevoie de politie sa-i duca cu forta la spital.
  • -8 (30 voturi)    
   hehe (Luni, 27 iulie 2020, 21:00)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui copci

   Nu, postacelule rusesc. Nu sunt grav, sunt contagiosi. Panimaiesi?

   copci e e un rus? La fel ca
   Jo napot, PrivireCritica [utilizator]
   Jo napot, GemstonePig [utilizator]
   Jo napot, KWI:27.02.2020:OSimplaRaceala [utilizator]
   Jo napot, Argon [utilizator]
   Jo napot, Nevermind [utilizator]
   Jo napot, Gryphus [utilizator]
   Jo napot, Lovercraft [utilizator]
   Jo napot, Stropuleanu [utilizator]
   Jo napot, Vladf555 [utilizator]
   Jo napot, Bocu' lu'Ioha [utilizator]
   Jo napot, jidanul [utilizator]
   Jo napot, Criogenia [utilizator]
   Jo napot, ..13 [utilizator]
   Jo napot, Dalinar [utilizator]
   Jo napot, vodatepes [utilizator]
   Jo napot, Miky60 [utilizator]
   Jo napot, Namaste! [utilizator]
   Jo napot, Klaus Ciocaniss [utilizator]
   Jo napot, UnOarecare [utilizator]
   Jo napot, martel55 [utilizator]
   Jo napot, Marionette [utilizator]
   Jo napot, CetateanulRoman [utilizator]
   Jo napot, Gabr [utilizator]
   Jo napot, Francisc 1 [utilizator]
   Jo napot, jeanvaljeanro [utilizator]
   Jo napot, Nyk1 [utilizator]
   Jo napot, di livio [utilizator]
   Jo napot, HP [utilizator]
   Jo napot, IonFromRaion [utilizator]
   Jo napot, PretorianBoy [utilizator]
   Jo napot, cucuveauamov [utilizator]
   Jo napot, Je__ [utilizator]
   Jo napot, Ismail Paine de circ [utilizator]
   Jo napot, xolv [utilizator]
   Jo napot, Ochii_pe_voi [utilizator]
   Jo napot, nash pandelica [utilizator]
   Jo napot, Klaus_ [utilizator]
   Jo napot, Alexa.99. [utilizator]
   Jo napot, Gustav666 [utilizator]
   Jo napot, D-or [utilizator]
   Jo napot, aducatoruladevarului [utilizator]
   Jo napot, xrogo [utilizator]
   Jo napot, Lara Antipova [anonim]
   Jo napot, Mazeta [utilizator]
   Jo napot, noi2013 [utilizator]
   Jo napot, PetricaGhezea [utilizator]
   Jo napot, Vaka [utilizator]
   Jo napot, gogpintenog [utilizator]
   Jo napot, bobo2 [utilizator]
   Jo napot, costelo999 [utilizator]
   Jo napot, Traian2015 [utilizator]
   Jo napot, adrian_83 [utilizator]
   Jo napot, Gabr [utilizator]
   Jo napot, ady77 [utilizator]
   Jo napot, Tayen [utilizator]
   Jo napot, jidanul [utilizator]
   Jo napot, Lok [utilizator]
   Jo napot, Fides [
   • -3 (15 voturi)    
    Asa multi rusi traiesc in Romania? (Marţi, 28 iulie 2020, 1:03)

    copci [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Nu stiam ca in tara asta traiesc asa multi rusi, mersi de informatie.
   • -2 (8 voturi)    
    sînt contagioși asimptomatici (Marţi, 28 iulie 2020, 9:14)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    postacule sekurist...dacă faci liste ești mai stahanovist ca rușii, nea cașchetă...băgați asimptomaticii-n spital, după aia vin Musta și Dorobăț să zică că-s pline spitalele, jo napot...și să nu mă mai faci rus, io sînt belarus, știi belarușii...îs oameni liberi, umblă fără botnițe, diktatoru nu-i obligă la botnițe...probabil sekuriștii lor n-au firme de măști, n-au stocuri care trăbă vîndute
    • -4 (6 voturi)    
     hehe (Marţi, 28 iulie 2020, 11:14)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui di livio

     Nu te mai fac rus ca te-a facut o data ma-ta, #davaiceas
 • +4 (36 voturi)    
  Țară de sovietici (Luni, 27 iulie 2020, 20:31)

  andipetre [utilizator]

  Nu mai internați forțat si se rezolvă multe. Dovada, pentru a mia oară, e ceea ce face restul Europei. Dar, într-o țară de sovietici, cu mentalitate comunistă infiptă adânc in mentalul unei populații semianalfabete funcțional și care nu înțelege valoarea libertății, instituțiile nu mai știu cum să își împartă atribuțiile de a strivi și ultimele rămășițe de drepturi ale indivizilor. În loc să caute soluții civilizate, care rezolvă probleme reale, toți profesioniștii (medici, specialiști) si politicienii au devenit milițieni ceaușiști plini de ură de clasă, specialiști in vânătoarea de "vinovați". Unde "vinovați" sunt, natural, toți ceilalți.

  Internarea forțată în masă se face, fără excepție, doar în cele mai odioase dictaturi.
  • -5 (31 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 22:48)

   [anonim] i-a raspuns lui andipetre

   • +1 (23 voturi)    
    Toate țările? (Marţi, 28 iulie 2020, 0:55)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui

    Serios?

    În Austria carantina forțată a fost declarată neconstituțională. În Suedia nu a existat absolut niciodată. În Germania la fel, instanțele le inversează fără să clipească. Mai nou și în Spania.

    Nu, nici vorbă. Doar în țările bananiere și comuniste (China, de exemplu) carantina obligatorie se practică. În țările civilizate nicidecum. Și e foarte bine că nici în România nu se mai poate.

    Statul de drept e mult mai important decât frica unora de-a nu răci.
    • -3 (15 voturi)    
     Marie (Marţi, 28 iulie 2020, 8:33)

     Doina Pantazi [anonim] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

     Dar la faptul ca cetatenii acelor tari sunt suficient de educati incat sa inteleaga necesitatea unor restrictii si reguli, te-ai gandit?
     • +3 (17 voturi)    
      Asta-i o prostie (Marţi, 28 iulie 2020, 9:33)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Doina Pantazi

      Am mai spus-o si o s-o repet pana va plictistiti de spus tampenii
      Nu exista nicaieri in Europa internare fortata IN SPITAL. Nicaieri, chiar nicaieri. E irelevant cat de inteligenti sau ascultatori sunt cetatenii, au exact aceleasi drepturi ca si cei din alte tari, iar prostii si desteptii au drepturi egale.
    • 0 (6 voturi)    
     Minciuna!!! (Marţi, 28 iulie 2020, 11:36)

     RoFa [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

     Traiesc in Austria: carantina fortata nu a fost declarata neconstitutionala! Cititi textul complet si corect al hotararii CC a Austriei si apoi emiteti astfel de pareri. Sunteti rau intentionat sau spuneti ce le place oamenilor sa creada!!! Apropo de cazul in care ati fi bine-intentionat, cunoasteti limba germana? Cat de bine???
     • +4 (8 voturi)    
      Sa nu le amestecam (Marţi, 28 iulie 2020, 13:14)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui RoFa

      Izolarea si carantina sunt lucruri diferite dupa "legea" USL: izolarea (adica internarea fortata IN SPITAL) e problema, nu carantina.

      Se face sau nu internare fortata in spitale in Austria? Da sau nu?

      Se interneaza fortat asiptomaticii in Austria? Da sau nu?
      • +1 (1 vot)    
       Este cineva care locuieste in Austria acum? (Marţi, 28 iulie 2020, 17:09)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Va rog frumos sa raspundeti la cele doua intrebari de mai sus.

       Sa lamurim problema definitiv in legatura cu ce face Austria in problema Covid19
    • -1 (7 voturi)    
     . (Marţi, 28 iulie 2020, 11:44)

     Simbad [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

     Spre deosebire de România, cetățenii tărilor enumerate de tine (și nu numai) sunt educați.
     • +1 (1 vot)    
      Mah, cetatene (Marţi, 28 iulie 2020, 16:29)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Simbad

      Nu te pot interna fortat in spital indiferent de nivelul de educatie, tu intelegi?

      Nivelul de educatie e irelevant in discutia asta. Ii izolezi la ei acasa sau in centre speciale (daca atat te duce capul sa faci), dar nu in spital.

      E ilegal indiferent ce crezi tu si e neconstitutional indiferent ce zice legea USL, citeste Constitutia.

      Ii izolezi in casele lor si daca ies de acolo ii bagi direct la zdup sau le dai mai intai o amenda serioasa.

      Nu pleci de la premisa ca toata lumea e proasta si n-are educatie asa cum au facut PNL si pe urma tot USL-ul.
   • +6 (16 voturi)    
    Bati campii (Marţi, 28 iulie 2020, 9:30)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui

    Internarea fortata IN SPITAL se face exclusiv in dictaturi.
    Vorbeste gura fara tine.
  • +3 (19 voturi)    
   Cred ca exagerezi (Luni, 27 iulie 2020, 23:35)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Nu e in masa si cred ca ultimile cifre arata ca e nevoie de mai mult decat reclame la TV. Am ajuns pe primul loc in Europa la infectari, 48 de ore de spital nu sunt un capat de tara si te poti autoizola acasa. Deja cred ca are si efect negativ in economie actuala rata de infectare ca atatia sunt nesimtiti si nu respecta niste reguli simple si de bun simt.
   • -1 (13 voturi)    
    La covid scos pe hectar... (Marţi, 28 iulie 2020, 6:02)

    Concediati_Bugetarii [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Normal ca suntem pe primul loc. In companiile de stat se testeaza angajatii in masa (sunt amenintati cu locul de munca), iar cu cat sunt mai multi testati, cu atat sunt mai multi confirmati. Sa nu uitam, numai 40% din cei testati o fac voluntar, deci doar 40% din cazurile confirmate ar fi cifra real comparativa.
    Ca altfel n-are sens, s-au ridicat restrictiile in multe alte tari, dar numai la noi creste? Si raspunde cu bazaconia aia de cetateni responsabili din vest.

    Si legat de rapiriile in masa, nimeni n-a avut vreodata dreptul sa ia gripatii cu forta. Militienii au folosit amenintari, niciodata forta, inclusiv in starea de urgenta. Romanii ar trebuie inteleaga si sa-si impuna drepturile; sper sa avem cat mai multi confirmati ce sa refuze carantinarea, nu pe ascuns, ci in fata "autoritatiilor".
 • +4 (16 voturi)    
  Au colaborat vreodata romanii? (Luni, 27 iulie 2020, 21:53)

  galeo [utilizator]

  Nu prea cred
  • +4 (28 voturi)    
   Au avut motive? (Luni, 27 iulie 2020, 22:18)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Românii nu au avut și nu au nici acum absolut niciun motiv pentru a colabora cu Statul PNL-ist.

   Statul PNL-ist a bătut copii pentru că se plimbau cu bicicleta singuri în ”stare de urgență”. Statul PNL-ist a arestat oameni random și neconstituțional fără absolut niciun motiv. Un prieten de-al meu avea și certificat de imunitate la chinavirus și tot a fost băgat în arest. Acum se judecă cu Statul (și sigur va câștiga).

   Nu există niciun motiv rațional de-a coopera cu Statul. Absolut niciunul.
  • 0 (14 voturi)    
   pe timpu' lu' impuscatu' (Luni, 27 iulie 2020, 22:33)

   gurka [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   colaborau la greu,purtau numa' chiloti maro
  • 0 (8 voturi)    
   Da, au colaborat (Marţi, 28 iulie 2020, 9:21)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui galeo

   In starea de urgenta multi au priceput, au stat in case, au luat masuri de protectie, de distantare. Foarte multi. E un efort pe care l-au facut milioane de oameni, cu familie si copii.

   Romanii nu-s chiar salbatici, stiu sa respecte niste reguli. Ca sunt exceptii, aia e altceva, pentru exceptii voluntare exista sactiuni.
   • +1 (1 vot)    
    N-ai cu cine te certa (Marţi, 28 iulie 2020, 16:35)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    Bizonii n-au nevoie de drepturi.

    Au ei convingerea ca analfabetii din DSP o sa analizeze fiecare caz in pate si o sa decida corect.

    Au convingerea ca analfabetii din parlament au dat o lege buna.

    Au convingerea ca statul asta care isi bate joc de ei de 70 de ani o sa-i apere de epidemie.

    Impotriva prostiei...
 • 0 (20 voturi)    
  Mare prostie, sa trimiti politia dupa niste isteri (Luni, 27 iulie 2020, 22:00)

  Popcea [utilizator]

  Sa pui politistii sa-ti aduca cu forta la spital niste cretini isterici care nu cred in COVID, asta e o prostie cat Orban de mare. Ar trebui ca cei care au plecat din spitale si se intorc mai bolnavi, ei sau altii care stau la acelasi domiciliu, sa-si plateasca spitalizarea. Cateva mii de lei pe noapte "cazare" la ATI ar fi o lectie buna. Daca nu plateste sa i se puna poprire pe salariul lui si al familiei. Daca moare, datoria ramane urmasilor, nu-i problema. Asta ar fi trebuit spus asta de la inceput si terminam cu prostiile. Insa ei astetau decizia CCR, motivarea CCR, punerea legii pe ordinea de zi in parlament... rhaturi de politicieni incompetenti, PNL+PSD!
 • -4 (10 voturi)    
  Nu mai comentati pe langa subiect (Marţi, 28 iulie 2020, 5:11)

  radu222 [utilizator]

  Ca de obicei, parlamentistii psedaci au facut o lege proasta, care mai mult incurca decat limezeste lucrurile, dupa cum se vede cu prisosinta. Nu le-a dat prin cap ca trebuie sa faca o lege in interesul intregii populatii si nu numai pentru cei bolnavi si inconstienti, internati in spitale, care au crezut ca au dreptul sa paraseasca spitalul inainte de a se vindeca si sa infecteze pe cei sanatosi cu care au venit in contact. Consecinta celor trei saptamani de vid legislativ, ca atat le-a trebuit ca sa faca acesta lege proasta, se vede acum, cand avem zilnic peste 1000 de noi infectati. Chemati CCR-ul sa rezolve problema!
  • 0 (2 voturi)    
   Alo?! (Marţi, 28 iulie 2020, 16:57)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   Cetatenii au dreptul sa plece din spitale inainte de a se vindeca, daca asa doresc. Uite ca au dreptul asta, chiar daca tie nu-ti trebuie pentru ca esti animal de casa.
   In toate tarile civilizate ai dreptul de a refuza tratamentul, analizele sau internarea in spital. Nu sunt tari care tu te-ai duce, nu te-ar primi aia.
   Izolarea care tine de pandemie se poate face la domiciliu lor, intr-un alt loc pe care-l indica sau in centre special amenjate pentru asta.
   Ai inteles acum?
 • 0 (8 voturi)    
  problema (Marţi, 28 iulie 2020, 7:25)

  thebblack [utilizator]

  problema nu e ca acum vi se cere sa ii aduceti pe aia recalcitranti, problema e ca de pasti ati facut sluj unei institutii care avea deja fondurile si oamenii necesari sa isi mature singura rahatul.

  asa ca acum mars la rînit.
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 iulie 2020, 8:21)

  [anonim]

 • -4 (6 voturi)    
  acum intrebare pentru sefu de la sindicat (Marţi, 28 iulie 2020, 8:27)

  ..13 [utilizator]

  Dar cand se face arestarea/retinerea unuia cum se foloseste masina politiei??? Asa intreb pentru un preten...

  Nu zic ca este metoda cea mai buna dar cred ca Arafat si Velea nu pot sa gandeasca altfel...Stau si ma intreb cine a avut ideea asta cu procedura sa ii aduca inapoi???

  Pentru bucuresti lucrurile incep sa fie clare: nu prea mai ai unde sa ii parchezi asa ca degeaba ii aduci la spital...si chiar daca vor sosi sa mai stea sa astepte dupa altii ca ei au refuzat internarea...

  Tara de oameni disperati la cap
 • +3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 iulie 2020, 9:05)

  [anonim]

  • -1 (5 voturi)    
   Nu, legea nu spune. (Marţi, 28 iulie 2020, 13:12)

   Concediati_Bugetarii [utilizator] i-a raspuns lui

   N-a spus niciodata. Politia nu te poate lua cu forta, asta e actiune penala, stiu si militienii chestia asta; toate rapirile, de la starea de dementa incoace au fost facute prin intimidari si amenintari, niciodata cu forta.
 • +5 (7 voturi)    
  Dus la spital pentru teste? (Marţi, 28 iulie 2020, 9:18)

  Mihai Panet [anonim]

  Eu nu inteleg, de ce trebuie sa se duca / sa fie dusi la spital ca sa fie testati? Nu li se pot preleva probele si sa le duca pe alea la spital? Plimba toata ziua posibili infectati doar ca sa ii testeze.

  Si ce rost are sa-i mai interneze pe unii testati acum citeva saptamini? Poate s-au vindecat. Logic ar fi ca mai intii sa-i testeze si sa le comunice rezultatele dupa 24 ore. Timp in care pot sta linistiti in casa.

  De ce atita vinzoleala? De ce nu sunt mai eficienti?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by