Uniunea Europeană a decis scoaterea Serbiei și a Muntenegrului de pe lista țărilor din afara blocului comunitar dinspre care călătoriile non-esențiale sunt permise, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Diplomații UE au aprobat marți propunerea Germaniei, care deține președinția rotativă a Uniunii, de a exclude Serbia și Muntenegrul de pe listă din cauza creșterii numărului de infecții în țările respective.

Lista, care este opțională și nu este urmată de toate țările membre, urmează să fie publicată în varianta actualizată în următoarele ore sau zile, potrivit Reuters.

Țările UE au discutat și despre înlăturarea Algeriei și a Marocului de pe listă datorită creșterii numărului de contaminări dar majoritatea s-au opus măsurii datorită numărului relativ mic de cazuri depistate în cele două țări.

După excluderea Serbiei și a Muntenegrului, pe listă au rămas 13 țări: Algeria, Australia, Canada, China, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

Deși China se află pe listă sosirile din țara condusă de Xi Jinping vor fi permise doar dacă autoritățile comuniste vor permite același lucru în cazul cetățenilor UE, cerința de reciprocitate nefiind impusă și celorlalte țări.

Iar „China nu are nicio intenție să își deschidă granițele cu UE”, a afirmat un diplomat european cu privire la progresul discuțiilor cu Beijingul.