Combinația medicamentelor antivirale lopinavir și ritonavir, utilizate împotriva virusului SIDA, nu are „un efect benefic la pacienții internați pentru Covid-19”, au concluzionat liderii unui vast studiu clinic britanic Recovery, relatează AFP.

lopinavirFoto: Wikipedia

"Aceste rezultate preliminare arată că pentru pacienții internați pentru Covid-19, care nu sunt puși pe ventilație artificială, (combinația) lopinavir-ritonavir nu este un tratament eficient", judecă într-un comunicat de presă principalul responsabil Recovery, profesorul Peter Horby, de la Universitatea din Oxford.

Cu toate acestea, studiul nu a permis tragerea „niciunei concluzii” cu privire la eficacitatea tratamentului la pacienții plasați pe ventilație artificială: numărul acestora a fost insuficient din cauza „dificultății în administrarea medicamentului”, conform comunicatului de presă Recovery.

Rezultatele nu au fost încă publicate într-o formă detaliată într-o revistă științifică, ci au fost pur și simplu subiectul unui comunicat de luni seară.

Este a treia oară când acest studiu vast, care include aproape 12.000 de pacienți în total, a făcut posibilă ajungerea la o concluzie asupra tratamentelor testate împotriva Covid-19.

Anterior, Recovery a arătat la începutul lunii iunie că hidroxiclorochina nu a avut niciun efect benefic împotriva Covid-19, apoi, la mijlocul lunii iunie, că dexametazona (un steroid) a redus mortalitatea la cei mai grav bolnavi, aceia care sunt pe ventilație artificială.

Pentru a stabili combinația lopinavir-ritonavir (comercializată sub numele de Kaletra), cercetătorii au administrat-o la 1.596 de pacienți și au făcut o comparație cu alții 3.376.

Rezultat: nu a existat o diferență semnificativă a mortalității după 28 de zile (22,1% dintre pacienți față de 21,3%). Nu a existat, de asemenea, „nicio dovadă a unui efect benefic asupra progresiei bolii care duce la ventilație mecanică și nici la durata șederii în spital”, se arată în declarație.

Dintre pacienți, 4% au fost puși pe ventilație artificială în momentul în care au fost incluși în studiu, 70% au primit oxigen prin mască fără a fi intubați și 26% nu au avut nevoie de asistență respirator.

Deși zeci de tratamente pentru Covid-19 au fost evaluate la nivel mondial, niciunul nu a demonstrat încă o eficacitate remarcabilă, cu excepția dexametazonei la cei mai afectați pacienți.

Organizația Mondială a Sănătății a salutat ”veștile foarte bune” după ce primele rezultate ale unui test clinic au arătat că dexametazona, un steroid ieftin și des folosit, poate salva viețile pacienților cu Covid-19 în stare gravă.

”Acesta este primul tratament care a demonstrat că reduce mortalitatea pacienților cu Covid-19 ce au nevoie de oxigen și ajutorul ventilatoarelor”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Promovat de Statele Unite, antiviralul remdesivir este în prezent candidat la o autorizație de introducere pe piață în Europa, după recomandarea făcută de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Un studiu a arătat că reduce ușor timpul de recuperare pentru pacienții din spital (de la 15 la 11 zile în medie), dar nu a dovedit beneficii în ceea ce privește reducerea mortalității.