​Dexametazona, medicamentul descris de șeful Organizației Mondiale a Sănătății ca "primul tratament care reduce mortalitatea pacienților cu COVID-19", face parte din protocolul de tratament al pacienților infectați cu coronavirus în România, protocol aprobat de Ministerul Sănătății. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, și medicul Virgil Musta, coordonatorul spitalului COVID din Timișoara, au declarat miercuri pentru HotNews.ro că au folosit cu succes Dexametazonă pentru a își trata pacienții încă de la începutul pandemiei.

Medicul Carmen DorobatFoto: AGERPRES

"Dă rezultate bune"

"Am folosit Dexametazonă încă de la începutul acestei pandemii", afirmă medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

"Noi avem experiență în utilizarea cortizonicelor în ceea ce privește patologia infecțioasă, ca urmare, l-am folosit încă de la începutul acestei pandemii. Dă rezultate bune, în momentul în care există o disfuncție repiratorie sau noi întrevedem instalarea unei disfuncții respiratorii. De preferință, trebuie utilizat în primele zile de boală, în doze descrescânde", explică medicul Carmen Dorobăț.

Medicul ieșean subliniază că Dexametazona "a dat rezultate bune și ne și așteptam la acest lucru, a dat rezultate bune de la început."

Și medicul timișorean Virgil Musta, coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, spital dedicat COVID-19, declară că a folosit cu succes Dexametazonă pentru tratarea unora dintre pacienții săi și spune că medicamentul este utilizat în spitalele din România unde sunt internați pacienți infectați cu coronavirus. Medicamentul figurează, de altfel, în ghidul terapeutic, în protocolul aprobat de Ministerul Sănătății.

"Medicamentul acesta este folosit la insuficiență respiratorie, la gripă și în alte patologii - de exemplu în insuficiența respiratorie dată de virusul rujeolic. Datorită acestor indicații, îl foloseam și noi pentru tratarea COVID-19", a explicat medicul Virgil Musta.

Virgil Musta

Virgil Musta subliniază însă că "Depinde când îl dai, pentru asta trebuie să cunoști pacientul și să cunoști puțină patogenie. În furtuna de citokine el nu are efect. Nu toți pacienții pot fi tratați la fel. Este în funcție de forma clinică, de mecanismul patogenic care predomină."

"Nu este folosit pentru toți pacienții. Nu este un antiviral, este un medicament patogenic. El este în protocolul de tratament al Ministerului Sănătății - corticoterapia. Că e Dexametazonă sau altceva, dar este din această categorie de medicamente", explică medicul Virgil Musta.

Șeful OMS: Este primul tratament care reduce mortalitatea pacienților cu COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății a salutat miercuri "veștile foarte bune" după ce primele rezultate ale unui test clinic au arătat că un steroid ieftin și des folosit, Dexametazona, poate salva viețile pacienților cu COVID-19 în stare gravă.

OMS a anunțat că își va modifica recomandările pentru tratarea COVID-19 ca urmare a rezultatelor testului clinic. Acesta a arătat că dexametazona, medicament folosit ca antiinflamator încă din anii '60, reduce mortalitatea cu o treime la persoanele puse pe ventilatoare și cu o cincime la pacienții care primeau doar oxigen suplimentar.

Dexametazona nu pare însă să aibă vreun efect la pacienții cu forme mai ușoare ale bolii provocate de noul coronavirus.

Tedros Ghebreyesus, directorul OMS

"Acesta este primul tratament care a demonstrat că reduce mortalitatea pacienților cu Covid-19 ce au nevoie de oxigen și ajutorul ventilatoarelor", a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Acestea sunt vești foarte bune și felicit guvernul britanic, Universitatea Oxford și spitalele și pacienții din Regatul Unit care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare de vieți", mai spune oficialul OMS.

Cercetătorii au transmis rezultatele inițiale ale testului către OMS, "abia așteptăm să studiem toate informațiile în zilele următoare", a mai declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dexametazona este un medicament pe bază de corticosteroizi și este utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză.

Experții britanici citați de BBC News susțin că medicamentul reprezintă o descoperire esențială în tratamentul împotriva noului virus, care poate fi mortal în unele cazuri.

Concret, medicamentul ar reduce cu o treime riscul letal în cazul pacienților care sunt trecuți pe ventilație sau pe oxigenare artificială.