Un grup de experți americani aflați sub egida Institutelor Naționale de Sănătate au sfătuit în mod oficial medicii să nu-și trateze pacienții cu Covid-19 cu tratament dublu cu hidroxiclorochina și azitromicină, din cauza riscurilor pentru inimă, potrivit AFP.

Plaquenil (Hidroxiclorochina)Foto: Profimedia Images

"Cu excepția contextului studiilor clinice, grupul (...) recomandă să nu utilizați următoarele medicamente pentru tratamentul Covid-19: combinația de hidroxiclorochină și azitromicină, din cauza potențialelor toxicități", avertizează grupul în ghidurile clinice lansate marți. Aceștia fac recomandări și împotriva medicamentului anti-HIV lopinavir /ritonavir.

„S-a înregistrat o rată mai crescută a mortalităţii în cazul pacienţilor trataţi cu hidroxiclorochină. Acest lucru ne arată cât de important este să aşteptăm rezultatele studiilor clinice pe termen lung, înainte de distribuţia, pe scară largă, a unor astfel de medicamente”, se arată în studiu.

„În prezent, nu s-a dovedit că vreun medicament este sigur sau eficient în tratarea Covid-19”, scrie grupul subliniind acest aspect.

Grupul reunește zeci de reprezentanți ai Institutelor Naționale de Sănătate, organizațiilor profesionale de medici, universități, spitale și agenții federale. Formulează linii directoare pentru gestionarea pacienților cu noul coronavirus, pe baza studiilor efectuate până în prezent.

Clorochina și hidroxiclorochina (o substanță mai puțin toxică decât prima, cu proprietăți similare) sunt medicamente generice, anti-malarice, o boală provocată de un parazit. Substanțele fac parte din familia chimică a 4-aminochinolinelor. Hidroxiclorochina este folosită și de pacienții cu lupus sau artrită reumatoidă. Niciuna dintre aceste substanțe nu a fost folosită, până acum, în tratarea vreunei afecțiuni virale.

Azitromicina este un antibiotic din clasa macrolidelor, fiind utilizat în tratamentul unor infecții bacteriene. Printre acestea se numără: otite, pneumonie și infecții la nivel gastrointestinal. Căile de administrare disponibile sunt orală, intravenoasă și oftalmică.