INTERACTIV Care este numărul de reproducție R al coronavirusului în România și în fiecare județ din țară

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 24 iunie 2020, 9:01 Actualitate | Coronavirus


Numarul de reproductie R al coronavirusului in Romania si in judete
Foto: Graphs.ro
România se află după o serie de relaxări succesive a măsurilor anti-COVID19 și statisticile privind noi cazuri arată o creștere în ultimele două săptămâni, iar autoritățile se uită cu îngrijorare la riscul apariției unui al doilea val al pandemiei. În acest sens, un indicator de urmărit este numărul de reproducție „R” al bolii - numărul mediu de pacienți infectați care provin de la un singur caz. Când numărul „R” este peste 1, înseamnă că epidemia crește - o persoană infectează mai mult decât o altă persoană. Când „R” este sub 1 atunci epidemia scade, iar când „R” este aproximativ 1, zilnic apare un număr aproape egal de cazuri noi.

Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România


Într-o analiză publicată pe Graphs.ro, statisticianul Valentin Pârvu a calculat care ar fi numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România, dar și în județele țării în funcție de datele disponibile.

„Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade; când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic. Pentru a calcula R, durata de incubație, durata de la apariția simptomelor la raportarea cazurilor, precum și timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți, sunt necesare”, se arată în explicația de pe platformă.

„După infecția cu SARS-COV2 durează în medie 4-5 zile până apar simptome de boală: majoritatea cazurilor vor prezenta simptome în 2-7 zile. De asemenea există anumite întârzieri în raportarea cazurilor după ce pacientul se prezintă cu simptome, întârzieri legate de recoltarea și testarea pacienților. Numărul de reproducție R care reflectă transmisia în ziua de astăzi poate fi estimat doar după aproximativ 4 zile. Atunci o proporție suficientă (peste 10%) din transmisiile petrecute astăzi vor fi deja raportate. Alte metode care raportează R pentru ziua curentă se bazează fie pe predicție, fie reflectă doar ziua când simptomele au apărut, nu ziua când infectările s-au produs. Noi considerăm că momentul infectării este cel ce ar trebui raportat când se calculează transmisibilitatea în populație”, se mai arată în explicația oferită de statistician.

Următoarea procedură a fost folosită pentru estimarea numărului R efectiv:

- Dată de infectare a cazurilor raportate zilnic au fost imputate. Distribuția Gamma cu medie de 5.3 zile (1 - 13 zile) a fost folosită pentru perioada de incubație și distribuția Exponențială cu medie de 6.1 zile (0 - 18 zile) a fost folosită pentru durata între apariția simptomelor și raportarea cazurilor. Cumulat, cazurile sunt estimate a fi raportate după în medie 11 zile de la infectare (Table S1 în Kucharski et al).

- Numărul de infecții noi care nu au fost încă raportate au fost estimate folosind distribuția binomiala negativă. Luând în considerare incubația și durata până la raportare, se poate estima câți pacienți infectați în urmă cu cel puțîn 4 zile au fost deja raportați. Infecțiile apărute astăzi sau în ultimele 3 zile nu pot fi estimate precis, deci ultimul R este estimat pentru 4 zile în urmă.

- Numărul de reproducție efectiv (R) a fost calculat folosind metoda descrisă în Cori et al. pe ferestre săptămânale. Distribuția intervalului de transmisie (perioada în care un pacient transmite infecția următorului pacient) a fost Gamma cu o medie de 4.7 zile (Nishiura et al).

- Pașii 1-3 au fost simulați repetat de 1000 de ori pentru întreaga țară / de 50 de ori pentru județe. Media R, împreună cu intervale de confidențe au fost apoi calculate din cele 1000 de modele simulate pe țară sau 50 de modele simulate per județ.

Situația actuală pe țară - R = 0.98

Pentru a elimina interferențele zilnice cauzate de date la capătul intervalelor de extreme există un decalaj de 4 zile iar numărul R oferit în grafic cu 95% interval de încredere este aferent datei de 19 Iunie și a fost R = 0.98 (0.88, 1.09)

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată
----------

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în București


Pentru a elimina interferentele zilnice cauzate de date la capatul intervalelor de extreme exista un decalaj de 4 zile iar numarul R oferit in grafic pentru municipiul Bucuresti cu 90% interval de incredere este aferent datei de 19 Iunie si a fost R = 1.01 (0.78, 1.29)

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată


GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Cluj

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Iași

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Brașov

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Constanța

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Suceava

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în toate județele țării

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37444 vizualizari

 • +15 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2020, 9:15)

  [anonim]

 • +4 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2020, 9:26)

  [anonim]

  • -8 (22 voturi)    
   Nu mai minti (Miercuri, 24 iunie 2020, 12:26)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca la asta se pare ca te pricepi cel mai bine.
   Vino cu exeple reale despre medicii si sistentele de 40 de ani care mor sau lasa-ne in pace.
   Vino cu dovezi dincolo de orice dubiu ca macar unu din cei care au murit ar mai fi trait cel putin 20 de ani "or muri oameni care mai aveau de trait 20-40 de ani"

   Daca nu du-te inapoi la Arafat si Vela si jucati-va de-a ordonanta militara.
  • -11 (27 voturi)    
   ce caterinca... (Miercuri, 24 iunie 2020, 13:14)

   sentenced [utilizator] i-a raspuns lui

   Este greu sa iei in serios acest virus cand totul in jurul lui este cusut cu ata alba (metodele de diagnosticare care se pare ca dau foarte multe rezultate fals pozitive, raportarea deceselor etc).

   Ieri m-a anuntat si pe mine un coleg de munca de faptul ca a fost confirmat pozitiv cu covid. Si l-am intrebat de unde crede ca ar fi putut sa ia virusul, in conditiile in care lucram de acasa de 3.5 luni deja.

   Explicatia lui a fost ca l-a udat ploaia, dupa care a stat ud langa o hota. Ca urmare, a ajuns la spital cu pneumonie (provocata de factori externi) si a iesit pozitiv de covid.

   Crede-ma, daca guvidul era ciuma bubonica sau vreun HIV rapace, ipohondrul din mine era primul cu morcovu' adanc bagat. Dar din toate datele pe care le avem deja de jumatate de an, e o gluma. Pana si cea mai blanda raceala iti provoaca un muc in nas sau un hapciu, dar la covid 80% sunt asimptomatici. :))

   Uitati-va la liderii tarii, care stau in spatii inchise fara masti sau o pun de chefuri. Pai ei stiu exact adevarata gravitate a covidului, ca daca era nasol erau in buncare acum.
   • +6 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2020, 14:54)

    [anonim] i-a raspuns lui sentenced

    • -11 (15 voturi)    
     Adevarul trunchait e minciuna. (Miercuri, 24 iunie 2020, 15:31)

     Vaka [utilizator] i-a raspuns lui

     Spune-ne te rog si ce alte afectiuni aveau cele doua persoane de care pomenesti. Ca sanatosi tun nu erau, asta pariez.

     Eu cunosc patru persoane care au avut COVID: doi adulti, doi copii, unu din adulti a avut simptomatica de griva serioasa, celelalt mai nimic iar copii asimptomatici. S-au vindecat complet, fara urme.
 • -15 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2020, 9:57)

  [anonim]

  • +6 (22 voturi)    
   . (Miercuri, 24 iunie 2020, 10:51)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui

   Tu nu ai recunoaste stiinta nici daca te-ar pocni peste mecla.
   • -8 (14 voturi)    
    recunosc știința (Miercuri, 24 iunie 2020, 11:36)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

    respect legea, port mască...ăia din Caraș, Arad, Vîlcea, Satu Mare de ce sînt obligați să mai poarte mască?...ăia au respectat legea, da sînt băgați în oală cu Sv, Buc,Bv, etc...Satu Mare 330.000 locuitori, 76 covizi, de patru luni, nu vrea covidu în SM, nu-i place, nu esplodează cazurili, de PATRU LUNI, masca obligatorie...Caraș Severin, 280.000 locuitori, 112 covizi, nici un caz nou de una lună, masca obligată...Vîlcea 390.000 locuitori,48 covizi, de patru luni...masca la grămadă, tătă lumea, și la 40 grade, faină știință
   • +1 (11 voturi)    
    este stiinta doar aparent (Miercuri, 24 iunie 2020, 11:53)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

    Pentru ca aceste curbe si interpretarea depind foarte mult de numar de testari, care este esantionul de testati, care este gradul de acuratete a testelor (fals pozitive, fals negative), etc.
   • -3 (11 voturi)    
    stiinta? asta-i stiinta? (Miercuri, 24 iunie 2020, 13:46)

    bobo2 [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

    la baza stiintei sta masurarea, iar pentru masurare ai nevoie de instrumente de masura. Noi avem un test inventat de chinezi prin ianuarie, cand nu prea stiau nimic despre acest virus. Cum l-au izolat asa de bine astfel incat sa faca un test precis, pe care sa ne putem baza?
    Testul asta e o gluma, iar stiinta bazata e el nu face doi bani. Pe langa asta mai vin si cu inovatii originale, i<indexul de distantare sociala> inventat de arafat pentru a-i convinge pe politicieni. La politicieni si la altii ca ei poate prinde asa ceva.
 • -15 (25 voturi)    
  Hmm.. (Miercuri, 24 iunie 2020, 10:49)

  Mazeta [utilizator]

  Seamănă cu cursul leu/euro.
  • +3 (15 voturi)    
   lol (apud giorgeana) (Miercuri, 24 iunie 2020, 11:16)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Mai degraba cu cursul rubla-baril negativ falimentul Rusiei.
 • +7 (15 voturi)    
  Foarte interesant (Miercuri, 24 iunie 2020, 13:32)

  ..13 [utilizator]

  Pandemia nu ii iarta pe prosti oriunde ar fi acestia/
  Asta mi se pare lectia cea mai buna din aceasta pandemie.

  Pandemia la unii s-a extins cand au luat cu lingurita.
  Apoi, de teama, s-au potolit au respectat masurile de protectie si le-a fost mai bine.
  No, apoi a urmat relaxare si dai iasasi cu varul virusul.

  La prosti functioneaza numai prin exemple concrete, cu cazuri aflate in preajma lor sau cand este vreo somitatea care sa le placa si care brusc se ia virusul. Numai asa pricep.

  La ceilalti functioneaza si fara Pres, si fara TV, nici macar cu Velea doar din citit, uneori citi in limbi straine
  Si oamenii astia nu au orgoliul de a clama ca le stiu pe toate...

  Cu cat o natie se pliaza mai rapid pe o noua situatie cu atat are sanse sa mearga mai inainte cu bine.

  Excelente grafice - mii de multumiri.
  • +6 (10 voturi)    
   Ce e fascinant - scepticismul selectiv (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:56)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Proștii nu cred în virus pentru că nu-l văd, dar totuși mulți dintre ei cred într-un Dumnezeu invizibil.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by