Persoanele infectate cu noul coronavirus, fără a dezvolta simptome de COVID-19, pot avea un răspuns imun mai slab la virus decât cei care s-au îmbolnăvit mai grav, sugerează cercetătorii chinezi în revista Nature Thursday Medicament, citează AFP.

Testare coronavirusFoto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

Cercetătorii avertizează, așadar, cu privire la riscurile instituirii „pașapoartelor de imunitate” care ar trebui să se asigure că deținătorii lor sunt protejați împotriva bolii.

Studiul descrie imunologic și clinic cazul a 37 de persoane asimptomatice a căror infecție a fost diagnosticată printr-un test virologic (RT-PCR prin prelevare de probe nazo-faringiene) în districtul Wanzhou (în municipiul Chongqing , sud-vestul Chinei) înainte de 10 aprilie 2020.

Printre acești 37 de pacienți asimptomatici - identificați dintr-un grup de 178 de persoane infectate- 22 de femei și 15 bărbați -cu vârsta cuprinsă între 8 și 75 de ani (vârsta medie: 41 de ani).

Autorii, Ai-Long Hua de la Universitatea Medicală Chongqing și colegii săi, au descoperit că acești pacienți, plasați în izolare în spital, au avut o durată medie de excreție virală de 19 zile, comparativ cu doar 14 zile la acei pacienții care prezentau simptome (febră, tuse, respirație greoaie ...).

La opt săptămâni după externarea din spital, nivelurile de anticorpi care conferă imunitate împotriva virusului, au scăzut la 81,1% intre pacienții fără simptome, comparativ cu 62,2% la pacienții simptomatici.

Pentru a elucida în continuare răspunsul imunitar, cercetătorii au măsurat prezența anumitor substanțe (citokine și chemokine) în sânge și au observat niveluri scăzute la pacienții asimptomatici, arătând un răspuns inflamator redus.

„În acest studiu, am observat că nivelurile de IgG și de anticorpi neutralizanți la un grup mare de persoane care s-au recuperat din infecția cu SARS-CoV-2 încep să scadă de la 2 până la 3 luni de la infecție”, scriu ei.

Aceste date, precum și analizele anterioare ale anticorpilor de neutralizare, evidențiază riscurile potențiale ale utilizării „pașapoartelor de imunitate” și se pronunță în favoarea măsurilor de sănătate publică: distanțare socială, igienă, izolarea grupurilor cu risc ridicat și screening generalizat.

Autorii studiului pledează pentru continuarea cercetărilor „urgent” pe grupuri mai mari de pacienți cu și fără simptome pentru a determina durata imunității provenită de la anticorpi.

În ciuda numărului mic de pacienți, „acest lucru corespunde unor preocupări că imunitatea naturală la coronavirusuri poate fi de scurtă durată”, potrivit profesorului britanic de imunologie Danny Altmann, care nu a fost implicat în acest studiu.