Persoanele care folosesc platforme media ca Facebook sau Youtube pentru a găsi informații despre coronavirus sunt mai susceptibile în a crede teorii ale conspirației cu privire la COVID-19, relatează CNBC.

Teoria conspirateiFoto: Martyn Evans / Alamy / Profimedia Images

Studiul, realizat de compania Ipsos Mori pentru King's College din Londra, oferă indicii cu privire la modul în care ideile eronate cu privire la COVID-19 au ajuns populare și de unde provin.

De exemplu, 30% din britanicii intervievați la sfârșitul lunii mai au afirmat că noul coronavirus a fost probabil creat într-un laborator, crescând de la 25% la începutul lunii aprilie.

8% din cei chestionați cred că simptomele pe care majoritatea oamenilor le asociază cu COVID-19 au legătură cu radiațiile 5G iar 7% susțin că nu există dovezi concrete că virusul ar exista.

Toate aceste idei au fost demontate de oamenii de știință.

Studiul a descoperit că 60% din cei care cred că virusul are legătură cu radiațiile 5G își obțin informațiile de pe Youtube. Din cei care nu cred acest lucru doar 14% au declarat că se informează de pe platforma video.

În ceea ce privește Facebook, 56% din cei care au declarat că nu există dovezi concrete pentru existența COVID-19 au răspuns că se informează de pe platforma social media. Procentul e de aproape trei ori mai mare decât în rândul celor care nu sunt sceptici privind existența coronavirusului.

Studiul, publicat în revista Psychological Medicine, a găsit o corelație puternică între folosirea social media și idei eronate cu privire la COVID-19. De asemenea, persoanele care folosesc social media pentru a se informa cu privire la coronavirus au fost mult mai dispuse să încalce măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei.

Cercetătorii afirmă că 58% dintre cei care au ieșit din locuințe deși prezentau simptome asociate cu COVID-19 folosesc Youtube drept principală sursă de informare iar 37% din persoanele care au declarat că au fost vizitați de prieteni sau familie în perioada carantinei au citat Facebook drept o sursă cheie de obținere a informațiilor.

„Acest lucru nu este surprinzător ținânt cont de cât de multe din informațiile de pe social media sunt înșelătoare sau sunt pur și simplu greșite”, afirmă Daniel Allington, profesor la King’s College.

„Acum că restricțiile sunt relaxate oamenii vor trebui să ia mai multe decizii pe cont propriu cu privire la ce este sigur și ce este periculos, ceea ce înseamnă că accesul la informații de calitate despre COVID-19 va fi mai important decât niciodată”, avertizează Allington.

Citește și: