Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a provocat un val de indignare după ce a cerut joi seară populaţiei să meargă să filmeze în spitale pentru a verifica gradul de ocupare, în plină pandemie de Covid-19, relatează AFP și Agerpres.

Jair BolsonaroFoto: Flickr

„Ar fi bine să mergeţi la un spital din apropiere (...) şi să găsiţi un mijloc de a intra pentru a filma”, a declarat şeful statului în timpul transmisiunii sale săptămânale în direct pe Facebook.

„Mulţi oameni o fac deja, dar este nevoie de şi mai mulţi, pentru a arăta dacă paturile sunt ocupate sau nu”, a adăugat el, explicând că înregistrările video publicate pe reţelele sociale vor fi „filtrate”, apoi analizate de poliţie sau de serviciile de informaţii.

„Potrivit informaţiilor mele, mă înşel poate, practic nimeni nu şi-a pierdut viaţa din lipsa unui aparat de ventilaţie mecanică sau a unui pat la terapie intensivă”, a spus preşedintele de extremă dreapta.

De la începutul pandemiei, cifrele oficiale au indicat în anumite momente o ocupare de peste 95% a paturilor de la terapie intensivă în numeroase state, chiar dacă această rată a scăzut în ultimele zile la Rio de Janeiro şi Sao Paulo, unde a început o redeschidere graduală a magazinelor.

„Dacă Bolsonaro ar fi la înălţimea funcţiei sale, dacă nu ar fi atât de disperat, ar şti că nu este nevoie să trimită oamenii să invadeze spitalele (...) Dacă vrea să viziteze spitalele noastre, i le voi arăta eu însumi”, a reacţionat pe Twitter Flavio Dino, guvernator al statului Maranhao (nord-est).

Preşedintele Braziliei nu a mers niciodată să-i vadă pe bolnavi sau pe medici în spitale de la începutul crizei, la sfârşitul lui februarie.

„Când Jair Bolsonaro le cere susţinătorilor săi să invadeze spitalele sub pretextul de a filma paturile, el pune vieţi în pericol cu impunitate”, a afirmat şi deputatul de stânga Paulo Fernando dos Santos.

Curbele pandemiei sunt în plină creştere în Brazilia, care a depăşit pragurile de 40.000 de morţi şi 800.000 de contaminări.

Jair Bolsonaro este angajat într-o dispută cu guvernatorii statelor care au luat măsuri de restricţie, militând pentru reluarea activităţilor economice în numele păstrării locurilor de muncă.

Săptămâna trecută, guvernul a fost foarte criticat pentru că a difuzat bilanţuri oficiale trunchiate privind decesele şi cazurile confirmate de Covid-19.

Ministerul Sănătăţii a dat înapoi în cele din urmă marţi, după ce un judecător al Curţii Supreme a ordonat publicarea statisticilor despre pandemie în integralitatea lor.