​Numărul de cazuri noi de infecție cu coronavirus în România este stabil, nici nu crește semnificativ, nici nu scade semnificativ, lucru valabil și pentru rata de transmitere și pentru decese, afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, cu două zile înainte de "marea relaxare". Vlad Mixich spune că, începând de vineri, fiecare este responsabil să judece pentru sine și pentru familia sa.

Vlad MixichFoto: AGERPRES

"Două zile până la marea relaxare", spune Vlad Mixich, care prezintă câteva date actualizate despre tendința infecției în România, "pe care fiecare dintre noi trebuie să le știm":

  • Numărul de cazuri noi în România este stabil, nici nu crește semnificativ, nici nu scade semnificativ (indicator: incidența cumulativă la șapte zile).
  • Rata de transmitere a infecției este stabilă, nici nu crește semnificativ, nici nu scade semnificativ. Ca să fim pe drumul cel bun, este nevoie ca numărul de reproducere să fie mai mic de 1. În România acest indicator este 1 și deocamdată stagnează.
  • Numărul de decese noi în România stagnează și el: nici nu crește semnificativ, nici nu scade semnificativ.
  • România stă mai bine decât majoritatea marilor țări vest-europene la numărul de cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori, dar mai rău decât majoritatea țărilor central și est europene.

"Factual, coronavirusul nu dispare prin decret guvernamental. Indiferent ce ideologie, rasă sau orientare sexuală avem, astea sunt datele solide. De vineri, fiecare este responsabil să judece pentru sine și pentru familia sa", este concluzia lui Vlad Mixich.

Vlad Mixich este expert în politici de sănătate, membru în conducerea Alianței Europene pentru Sănătate Publică și președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Observatorul Român de Sănătate s-a implicat pro bono într-o campanie de informare desfășurată alături de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență, de la debutul epidemiei de coronavirus în România.