Două studii noi asociază niveluri scăzute ale vitaminei D cu riscuri mai mari în cazul infectării cu noul coronavirus, găsind o corelație între deficitul vitaminei respective și dezvoltarea de complicații serioase la pacienții cu COVID-19, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un studiu publicat în 30 aprilie, care încă nu a fost evaluat „inter pares” (peer reviewed), o echipă condusă de cercetatori de la Northwestern University din Statele Unite a analizat datele de la cazurile COVID-19 din zece țări, printre care China, Iran, Germania, Italia și SUA.

Cercetătorii au comparat nivelurile de vitamina D în rândul populației din țările respective înainte de pandemie și au găsit o corelație puternică între deficitul vitaminei și o complicație cunoscută drept „furtună de citokine” dar și o legătură între carența de vitamina D și o rate ale mortalității ridicate.

„Furtuna de citokine poate afecta grav plămânii și cauza sindromul respirator acut sever, provocând moartea pacienților”, afirmă Ali Daneshkhah, unul dintre autorii studiului într-un comunicat presei. „Acest lucru pare să omoare majoritatea pacienților COVID-19, nu distrugerea plămânilor de către virus. Sunt complicațiile legate de reacția greșită a sistemului imunitar”, susține cercetătorul

Țările în care populația are un nivel adecvat al Vitaminei D s-ar putea descurca mai bine în fața virusului

Un alt studiu, publicat în 27 aprilie, a găsit o legătură între nivelurile ridicate ale vitaminei D și mai puține cazuri de infecții și decese cauzate de noul coronavirus. Potrivit studiului publicat în revista medicală Aging Clinical and Experimental Research, cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că rândul a 20 de țări europene cele cu cel mai ridicat nivel mediu al vitaminei D au înregistrat mai puține cazuri COVID-19 și o rată a mortalității mai scăzută.

Italia și Spania, de exemplu au înregistrat o rată a mortalității mai ridicată decât celelalte țări din studiu, ambele având un nivel mediu al vitaminei D mai scăzut în rândul populației.

Țările cu un nivel mai ridicat al vitaminei D, precum țările nordice - Finlanda, Danemarca, Norvegia și Suedia - au raportat un număr mai mic al infecțiilor COVID-19 și o rată a deceselor redusă.

Cercetătorii au afirmat însă că studiul a fost limitat și nu ține cont de alți factori, precum numărul de teste efectuate și alte măsuri luate de fiecare țară în parte.

Este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege exact cum vitamina D influențează rezultatele cazurilor COVID-19

Al doilea studiu nu a analizat dacă creșterea nivelului vitaminei D în organism ar putea îmbunătăți perspectivele de supraviețuire a pacenților infectați. Dar este o posibilitate pe care oamenii de știință sunt interesați să o exploreze în continuare.

„Este demonstrat că vitamina D protejează împotriva infecțiilor respiratorii acute iar adulții în vârstă, grupul în care deficitul vitaminei D este cel mai răspândit, sunt cei mai afectați de COVID-19”, afirmă Lee Smith, unul dintre autorii studiului.

Și rezultatele studiului efectuat la Northwestern sugerează că vitamina D ar putea explica de ce unele persoane sunt mai vulnerabile în fața noului coronavirus. De exemplu, persoanele vârstnice au cel mai ridicat risc de a dezvolta forme severe ale COVID-19 și există o probabilitate mult mai mare a aceștia să aibă un deficit de vitamina D, potrivit cercetătorilor.

Copiii, în schimb, ar putea fi mai puțin susceptibili la formele grave ale bolii, parțial și fiindcă probabilitatea ca sistemul lor imunitar să aibă o reacție disproporționată în fața virusului este mai scăzută.

Dar nicio vitamină nu este un panaceu iar persoanele care au deja un nivel adecvat al vitaminei D în urma alimentației și expunerii la lumină nu au nevoie să își mărească nivelul prin suplimente. De fapt, prea multă vitamină D poate avea efecte adverse negative.

„Deși cred că este important ca oamenii să știe că deficitul de vitamina D poate juca un rol în rata mortalității, nu trebuie să împingem vitamina D pentru toată lumea”, afirmă Vadim Backman, profesor în inginerie medicală la Universitatea Northwestern și conducătorul cercetării.

„[Vitaminda D] nu va împiedica un pacient să contracteze virusul, dar ar putea reduce complicațiile și preveni decesul în rândul celor infectați”, afirmă dr. Backman.

Citește și: