Când vine vorba de coronavirus, sudul Australiei ar trebui să fie considerat printre cele mai sigure locuri din lume. Sau cel puțin acesta a fost mesajul unuia dintre experții responsabili de sănătatea publică în această țară, care a început lentul proces de ridicare a restricțiilor, relatează CNN.​

Coronavirus AustraliaFoto: Profimedia Images/Paul Lovelace/Alamy

Că mulți australieni se vor găsi într-o asemenea poziție de invidiat ar fi fost de neconceput în urmă cu doar o lună, când numărul noilor infecții raportate zilnic ajunsese la trei cifre. Dar vineri, întreaga țară a raportat doar 16 noi cazuri, un declin major față de cele 460 de infecții raportate în 28 martie.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat vineri că executivul se va reuni în 8 mai pentru a lua în discuție relaxarea măsurilor de carantină, devansând astfel discuția programată inițial o săptămână mai târziu.

În unele state, curba a fost aplatizată complet: statul Queensland nu a raportat noi cazuri de luni iar în South Australia nu au fost diagnosticate cazuri de COVID-19 de mai mult de o săptămână. „Gata cu cazurile din South Australia. Este un moment de reper pentru noi”, a declarat afișând un zâmbet larg unul din oficialii responsabili de sănătatea publică din statul australian.

Statul din sudul Australiei, cu o populație de 1,6 milioane de locuitori, a raportat 438 de cazuri confirmate cu COVID-19, dintre care doar 14 au mai rămas active, și patru decese. „Cred că mulți oameni sunt surprinși că Australia s-a descurcat atât de bine. Când te uiți la toate statele și teritoriile, acesta e cel mai sigur loc din lume, poate doar în urma Noii Zeelande”, a mai declarat oficialul.

Autoritățile din Noua Zeelandă învecinată au declarat recent că și-au îndeplinit obiectivul ambițios de a „elimina coronavirusul”, ceea ce potrivit autorităților nou-zeelandeze înseamnă că deși numărul noilor infecții nu a ajuns încă la 0, țara este capabilă să identifice și izoleze fiecare nou caz.

În total Australia a raportat 6.762 de cazuri COVID-19 și 90 de decese la o populație de aproximativ 25 de milioane de locuitori. Potrivit autorităților 5.720 de persoane s-au vindecat deja de coronavirus.

Unele state australiene au început deja procesul de relaxare a restricțiilor și regulilor de distanțare socială. West Australia și South Australia au mărit numărul de persoane care pot participa la o adunare publică de la două la zece. În Western Australia, care a avut mai multe zile cu 0 noi cazuri în ultima săptămână, parcurile naționale au fost redeschise și aproape 60% din elevi s-au întors la școală pentru un nou semestru.

În izolatul Northern Territory, unde nu au fost raportate noi cazuri de trei săptămâni, rezidenții vor putea să folosească bazine de înot publice, parcuri acvatice, să meargă la pescuit cu prietenii sau să joace golf. Statul și-a prezentat și planurile de a-și reporni economia, urmând să permită redeschiderea restaurantelor, barurilor și sălilor de fitness din 15 mai, urmând ca restul restricțiilor să fie ridicate în 5 iunie.

Măsuri restrictive

Succesul Australiei în prevenirea răspândirii pandemiei a început cu măsuri rapide de a interzice intrarea în țară a călătorilor veniți din zone de risc. În 1 februarie Australia se alătura Statelor Unite închizându-și granițele tuturor vizitatorilor străini care au călătorit în China, unde primele cazuri COVID-19 au fost raportate în luna decembrie a anului trecut.

În timp ce virusul se răspândea iar focarele au trecut de granițele Chinei, Australia a interzis accesul în țară a călătorilor veniți din Iran, Coreea de Sud și Italia la începutul lunii martie, înainte de a-și închide complet granițele tuturor cetățenilor străini și nerezidenților în 19 martie.

Pe măsură ce numărul cazurilor a crescut considerabil în a doua parte a lunii martie, premierul Scott Morrison a anunțat că toate barurile, cluburile, cinematografele, sălile de fitness și locașele de cult vor fi închise pe termen nedefinit, în timp ce restaurantelor și cafenelelor li s-a permis doar onorarea comenzilor la pachet. Însă supermarketurilor, magazinelor de îmbrăcăminte, farmaciilor și frizeriilor li s-a permis să rămână deschise.

„Ceea ce facem este eliminarea întâlnirilor din baruri și cluburi și lucruri de acest tip, nu introducem o carantină care le-ar interzice oamenilor să iasă din locuințe”, declara premierul Morrison în 22 martie, data la care au fost anunțate restricțiile.

Unele state au decis închiderea școlilor și a granițelor interne, impunând o carantină obligatorie de două săptămâni celor veniți din alt stat.

Până la sfârșitul lunii martie autoritățile au impus reguli de distanțare socială mai stricte, limitând adunările publice la doar două persoane, de la zece. Oamenii au fost îndemnați să rămână în locuințe și să iasă afară doar dacă este „absolut esențial”, pentru cumpărarea de alimente, mișcare fizică sau motive medicale.

Testare pe scară largă

În timp ce închiderea afacerilor, școlilor, restricțiile de călătorie și regulile de distanțare socială sunt reguli comune adoptate de multe guverne din lume, Australia a implementat și testări pe scară largă. Până în prezent mai mult de 570.000 de teste au fost efectuate în țară, potrivit ministerului sănătății. Spre comparație, Marea Britanie, care are o populație de 2,5 ori mai mare, a efectuat în jur de 763.000 de teste.

În 25 martie, autoritățile australiene au extins criteriile de testare pentru a include toți muncitorii din domeniul medical, îngrijitorii din azilurile de bătrâni, deținuții din penitenciare și alte persoane care au fost în zone de risc și afișează febră sau probleme respiratorii acute.

Anterior, doar persoanele care se întorceau din alte țări sau au intrat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 puteau fi testate. Săptămâna trecută criteriul a fost extins și mai mult, urmând ca persoanele care prezintă un simptom oricât de ușor să fie testate.

Începând de luni, autoritățile urmează să înceapă testarea persoanelor fără simptome pentru prima oară pentru „a fi absolut siguri că identificăm fiecare caz și nu ratăm niciunul”.