Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie de vineri și în județul Prahova, care devine al nouălea în care se instituie această obligativitate. O astfel de decizie a fost luată și de administrațiile județelor Bacău, Maramureș, Iași, Galați sau Vaslui.

Masca chirurgicalaFoto: pixabay.com

Decizia a fost luată marți de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Prahova, care a aprobat obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice din județ, începând de vineri, scrie Mediafax.

Potrivit Prefecturii Prahova, această hotărâre a fost luată „ca măsură specifică pentru prevenirea răspândirii COVID-19, în special de către persoanele asimptomatice, care nu prezintă simptome, nu cunosc că sunt infectate, dar care pot transmite virusul altor persoane cu care intră în contact”.

Pe fondul crizei de măști, nu este obligatorie purtarea exclusivă a măştilor medicale, acestea putând fi înlocuite cu măști din material textil.

„Se pot folosi eşarfe, măşti din material textil dens sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura”, arată sursa citată.

Purtarea lor este obligatorie pentru persoanele care se deplasează pe raza județului Prahova, în special cu mijloace de transport în comun, pentru cei care se află în spații publice (instituții publice, spații comerciale, piețe agroalimentare, gări, autogări etc.), în cazul deplasărilor scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, pentru nevoile animalelor de companie/domestice, indiferent de loc – străzi, parcuri.

Obligația ca prahovenii să poarte măști dacă ies din case se aplică de vineri, astfel încât populația să aibă timpul necesar pentru a se informa și pentru a-și procura sau confecționa aceste măști de protecție.

În România, s-a instituit obligativitatea purtării măștilor de protecție în opt județe, Prahova fiind al nouălea.