Statele membre ale Uniunii Europene par aproape de un acord asupra primelor măsuri economice comune în fața pandemiei de coronavirus, fără a răspunde însă la ambițiile unor țări precum Italia, Spania sau Franța, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă miniștrii europeni ai Finanțelor își vor da avizul în videoconferința de marți, acest prim răspuns european se va axa pe trei direcții:

  • Credite din fondul european de salvare al zonei euro
  • Un fond de susținere pentru companii
  • Susținerea parțială a șomajului tehnic

Ideea unui "fond de relansare" capabil să emită obligațiuni comune ale statelor membre, așa cum a propus Franța, continuă, în schimb, să divizeze cele 27 de state membre.

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, consideră însă indispensabil ca această "opțiune" să fie "menționată" în concluziile reuniunii de marți.

Ideea sa: un fond temporar de mai multe sute de miliarde de euro ("3% din PIB-ul european") pentru finanțarea serviciilor publice esențiale (sănătate), filierele amenințate (transport, turism...) și noile tehnologii.

Franța, împreună cu Italia, Spania și alte țări din zona euro au cerut crearea unui "instrument" care să permită țărilor care au adoptat moneda unică să contracteze împrumuturi mutualizate, sub forma "coronabondurilor".

Dar Germania și Olanda au respins ferm acest dispozitiv la summitul european din 26 martie.

Aceste țări, alături de altele din nordul Europei, cu datorii considerate mai sigure, refuză o astfel de mutualizare, invocând o punere la comun cu datoriile unor țări foarte îndatorate precum Italia sau Spania.

Propunerile miniștrilor de Finanțe vor fi supuse aprobării șefilor de stat și de guvern din UE.

Premiera în această propunere o constituie folosirea unei părți din cele 410 de miliarde de euro din Mecanismul European de Stabilitate (MES), creat în 2012 în timpul crizei datoriilor din zona euro.

MES prevede acordarea de credite unui stat aflat în dificultate care merg până la 2% din PIB-ul său, în schimbul unor contragaranții limitate.

"Nu putem spune în acest moment unei țări afectate de o criză atât de teribilă: +OK, acum trebuie să vă supuneți unui program de supraveghere+ (...) Este evident, din punct de vedere politic, insuportabil", a afirmat luni comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Banca Europeană pentru Investiții (BEI), instituția financiară a statelor membre, ar urma să contribuie prin crearea unui fond de garantare paneuropean, a cărui sumă este încă subiect al dezbaterilor.

Miniștrii vor urma, în fine, să valideze planul Comisiei Europene de crearea unui instrument pentru garantarea până la 100 de miliarde de euro pentru planurile naționale de șomaj tehnic.