Opt actori din domeniul tehnologiei, printre care gigantul IT american Microsoft, au semnat luni, în cadrul unui forum mondial al UNESCO organizat în Slovenia, o cartă pentru „construirea unei inteligențe artificiale mai etice”, potrivit AFP.

Protest împotriva AGI (inteligența artificială generală) în LondraFoto: Vuk Valcic-ZUMA / Splash / Profimedia Images

După adoptarea, în noiembrie 2021, de către peste 50 de țări, a primelor reguli mondiale privind inteligența artificială (AI), „facem un alt pas important înainte prin obținerea aceluiași angajament concret din partea marilor companii”, a salutat Audrey Azoulay, directorul general al Unesco, citată într-un comunicat de presă al organismului ONU.

O alianță de acest tip este „esențială dacă vrem să dezvoltăm o inteligență artificială care să servească binelui comun”, a adăugat ea.

Pe lângă Microsoft, printre semnatari se numără și LG AI Research, centrul de cercetare al conglomeratului sud-coreean LG, grupul chinez Lenovo, Mastercard, grupul american de software Salesforce și operatorul spaniol de telecomunicații Telefonica.

Documentul îi angajează pe toți aceștia „să își asume pe deplin rolul de a proteja drepturile omului în timpul proiectării, dezvoltării, achiziționării, vânzării și utilizării inteligenței artificiale”.

Concret, companiile vor trebui să pună în aplicare „proceduri de verificare” pentru a evalua riscurile și a corecta „efectele dăunătoare ale inteligenței artificiale într-un termen rezonabil”.

Acordul a fost semnat la centrul de congrese din Kranj, în apropiere de capitala slovenă Ljubljana, unde se desfășoară cel de-al doilea Forum mondial UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) pe această temă.

Acordul intervine la doar câteva zile după ce statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde unei legislații globale inovatoare pentru reglementarea IA, în urma unor negocieri intense privind echilibrul dintre inovație și securitate.

Apariția, la sfârșitul anului 2022, a ChatGPT, de la start-up-ul californian OpenAI, capabil să scrie eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde, și a altor sisteme capabile să creeze sunete sau imagini, a dezvăluit publicului larg potențialul imens al AI. Dar există și o serie de riscuri: difuzarea de fotografii false, care par foarte reale, a ridicat spectrul manipulării opiniei publice.