Expertul ONU care investighează uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenții saudiți din Istanbul a declarat că este „șocant” că familia jurnalistului i-ar fi putut ierta pe ucigași, văzând întreaga scenă ca pe un alt act în „pervertirea justiției” , scrie AFP.

Salah Khashoggi si Mohammed bin SalmanFoto: SPA

"Deși șocant, anunțul potrivit căruia familia jurnalistului saudit ucis Jamal Khashoggi și-a iertat ucigașii era așteptat", a declarat raportorul special al ONU Agnes Callamard.

Salah Khashoggi, fiul cel mai mare al regretatului critic saudit, a postat grațierea într-un tweet vineri. "În această noapte virtuoasă din (Ramadan), amintim cuvintele lui Dumnezeu Atotputernic ... cine iartă și face împăcări, răsplata lui este de la Allah", potrivit CNN.

Declarația se referă la Laylit el Qader, sau Noaptea puterii, considerată de către Islam a fi cea mai sfântă noapte a anului.

"Deci, noi, fiii martirului Jamal Khashoggi, anunțăm că i-am grațiat (pe aceia) care l-au ucis pe tatăl nostru", a adăugat familia în declarație.

Guvernele musulmane emit de obicei grațieri în luna Ramadanului.

Turcia a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că a demarat proceduri împotriva a 20 de saudiți, inclusiv doi apropiați ai prințului moștenitor Mohammed bin Salman, după o anchetă care durează de mai bine de un an privind uciderea editorialistului Jamal Khashoggi, notează La Libre Belgique,

Acesta, un colaborator al cotidianului „Washington Post" și un critic al regimului saudit după ce i-a fost apropiat, a fost ucis și corpul său a tăiat în bucăţi în octombrie 2018 la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde ziaristul se dusese pentru a-şi recupera un document.

Acest omor a scufundat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice și a afectat imaginea prințului moștenitor Mohammed bin Salman, cunoscut sub porecla „MBS”, care a fost desemnat de oficialii turci și americani ca fiind persoana care a comandat crima.