articol preluat din Evenimentul Zilei

Primul efect al declaratiilor facute de Traian Basescu la adresa PUR s-a facut simtit in faptul ca executivul a anuntat lista prefectilor cu trei zile mai devreme decit se preconizase.

Ca o consecinta a turbulentelor iscate de interviul dat de presedintele Romaniei, pe lista respectiva au ramas insa sase pozitii “albe” - cinci judete fiind puse la dispozitia PUR, in cazul in care va decide sa ramina la guvernare, iar unul urmind sa revina PD. Dintre prefectii deja stabiliti, 18 au revenit PNL, 14 - PD, iar UDMR a obtinut 4.

De remarcat ca printre nominalizarile facute de PD se afla si controversatul Silvian Ionescu, desemnat ca prefect al Bucurestiului, personaj acuzat in presa si in mediile politice ca ar fi facut politie politica.

Noii reprezentanti in teritoriu ai guvernului

Alba. La 32 de ani, Cosmin Covaciu este cel mai tinar prefect pe care l-a avut pina acum judetul Alba. In ciuda virstei, noul prefect de Alba a nascut controverse inca dinainte de a fi instalat in functie. Principalele argumente invocate impotriva sa sint lipsa totala de experienta in materie de administratie si stilul de lucru cu oamenii.

“De azi inainte, Prefectura Alba, pe care eu personal o voi conduce, va fi o institutie care se va indrepta exclusiv catre cetateni. (...) Voi fi un prefect dur, dar corect”, a declarat Covaciu. (Andi Laslau)

Bistrita-Nasaud. Noul prefect Ioan Szilaghy este in virsta de 57 de ani si a ocupat pina la aceasta data functia de director adjunct in cadrul Directiei Agricole a judetului Bistrita-Nasaud, Szilaghy fiind primul etnic maghiar care a ajuns sa ocupe o asemenea functie. (Alin Cordos)

Brasov. Aurelian Dan are 32 de ani si este de profesie sociolog. Noul prefect a fost ales in iunie 2004 consilier local, si numit apoi director la Centrala Electrica de Termoficare CET Brasov. Este casatorit si are doi copii. (Simona Popica)

Buzau. Cristinel Bigiu, 37 de ani, era un anonim al politicii locale buzoiene in urma cu doi ani. A devenit liderul P.N.L. dupa decesul a doi sefi ai formatiunii judetene.

Potrivit propriei declaratii de avere, liberalul Cristi Bigiu, este proprietarul a doua apartamente, a unui autoturism strain, are un cont de 30 de mii de euro si detine actiuni in valoare de 75 de mii de euro, la o societate de confectii din municipiu. (Doru Gheorghiade)

Caras Severin. Peter Seres, s-a nascut la 22 noiembrie 1961.

Legat de numirea sa, Seres a declarat ca stia de patru zile ca este posibil sa fie numit in aceasta functie, dar nu a crezut. Joi seara, a fost sunat de ministrul Nagy Zsjolt care i-a cerut acordul spunindu-i sa trimita la Bucuresti un CV si o sustinere din partea Organizatiei Caras Severin a UDMR. (Adrian Bidilici)

Cluj. Noul prefect al Clujului este Mihail Hardau. In virsta de 57 de ani, este presedintele organizatiei municipale a Partidului Democrat Cluj-Napoca. In declaratia sa de avere figureaza doua apartamente, o casa de vacanta si doua autoturisme. (M.P., R.C.)

Constanta. Danut Culetu este cunoscut ca liberalul care pina acum a refuzat toate functiile publice care i-au fost oferite. Ba mai mult, in toti acesti ani a refuzat sistematic sa candideze pentru Parlament desi de fiecare data i s-a pus la dispozitie un loc eligibil. Motivul poate fi si faptul ca este considerat unul dintre cei mai grei bancheri din Constanta.

In timpul CDR a fost pentru o scurta perioada de timp membru in C.A. al Petromin, functie de la care i se trage acum, existenta numelui lui pe lista celor 90 de persoane, in frunte cu Traian Basescu, cercetate in dosarul Flota. (L.F.)

Covasna. György Ervin, nascut in anul 1962, este reprezentant al platformei crestin-democrate din Uniune. Desi este ales consilier judetean de mai bine de jumatate de ani si trebuia sa-si faca publica declaratia de avere, acest document nu era ieri publicat pe pagina de internet a Consiliuli Judetean.

Purtatoarea de cuvint a CJ, Pasztor Csilla ne-a spus ca stie de lipsa acestei declaratii de pe site-ul institutiei, pretextind ca probabil nu a fost predat inca administratorilor retelei. (Adrian Moise)

Dolj. Democratul Nicolae Giugea este specialist in vinuri, fiind directorul statiunii Banu Maracine, situata la citiva kilometri de Craiova. Este membru al Partidului Democrat de la infiintarea acestei formatiuni politice. (Adrian Bidilici)

Hunedoara. Cristian Vladu spune ca, in mandatul sau, prioritara va fi atragerea de investitii. Este originar din Simeria, unde, in primavara anului trecut, a si candidat pentru Consiliul Local, dar a renuntat la mandat din cauza obligatiillor de serviciu. In ultimii 12 ani, Vladu a facut naveta la Timisoara, unde a ocupat diverse functii de conducere in cadrul Regionalei CFR Marfa.

Sustinut puternic de actualul ministru al muncii, Gheorghe Barbu, noul prefect de Hunedoara spune ca ar fi dorit sa ajunga secretar de stat in Ministerul Transporturilor. (Ciprian Iancu)

Mures. Noul prefect de Mures este avocatul Ciprian Dobre. Este un cunoscut avocat tirgumuresean, fiind membru al Baroului Mures din 1997 si membru PNL din 1999. Ciprian Dobre are 34 de ani, este casatorit si are un baiat. (Dragos Bardosi)

Olt. Octavian Popescu are 50 de ani. Conform propriilor declaratii, nu detine firme si nici nu este implicat in alte afaceri.

Popescu era pina vineri consilier judetean al PD, fiind, de altfel, presedinte al organizatiei Caracal si vicepresedinte al PD Olt. Intre 1998 si 1999 a mai detinut functia de prefect al judetului Olt, remarcindu-se prin nenumaratele conflicte pe care le-a avut cu celebrul Trita Fanita, pe atunci presedinte al PD Olt. (Adrian Bidilici)

Salaj. Noul prefect al judetului Salaj este medicul legist Andrei Todea. “Voi fi un prefect impartial, foarte hotarit sa elimin formalismul, birocratia si disfunctiile din Prefectura si din toate institutiile descentralizate.

Aceasta inseamna in primul rind lege respectata, ordine, disciplina, competenta si asumarea raspunderii”, ne-a declarat Andrei Todea. (M.S. Avram)

Satu Mare. Prin intermediul uneia dintre firmele sale, Radu Bud este dealer Citröen in Satu Mare. Noul prefect este nascut in 5 februarie 1961, la Satu Mare. Cariera politica si-a inceput-o in Partidul Automobilistilor, este membru PNL din 1995. (Ciprian Fabian)

Vaslui. Incepind de astazi, 8 ianuarie 2005, prefect al judetului Vaslui este liberalul Paul Toderica. Cel mai multumit de numirea lui Toderica s-a aratat a fi Ion Vrinceanu, liderul PNL local: “Am pierdut multe batalii, dar nu am pierdut si razboiul! Multa lume nu a crezut ca voi reusi sa-l numesc pe Paul Toderica in functia de prefect, dar am reusit. Am incredere in dl.

Toderica, ca nou prefect, ca va fi un bun profesionist, un om in slujba cetatenilor”. (Teo Popescu)

Sase judete asteapta inca doua zile cite un prefect

Guvernul a numit ieri 36 de prefecti. PNL i-au revenit 18 posturi, PD, 14, UDMR, 4. Executivul nu a numit reprezentanti ai PUR in functii de prefect din cauza ca aceasta formatiune, oficial, ieri inca se gindea daca sa ramina sau nu la guvernare. Judetele in care nu au fost numiti prefecti sint Botosani, Braila, Calarasi, Mehedinti, Vilcea si Vrancea.

PUR poate sa aleaga cinci posturi de prefect din lista celor sase judete. Pozitia pe care nu o va dori PUR va reveni PD. Postul de prefect de Caras-Severin ii apartine UDMR care nu a nominalizat, deocamdata, o persoana. Lista prefectilor numiti este:

Alba Cosmin Adrian Covaciu PNL

Arad Cristian Dimitrie Stragea PNL

Arges Ion Cirstoiu PD

Bacau Gabriel Berca PNL

Bihor Ilie Bolojan Gavril PNL

Bistrita Nasaud Ioan Szilaghyi UDMR

Brasov Aurelian-Leonard Danu PD

Buzau Marian Cristinel Bagiu PNL

Cluj Mihail Hardau PD

Constanta Danut Culetu PNL

Covasna Ervin Gyorgy UDMR

Dimbovita Jean Popescu PD

Dolj Nicolae Giugea PD

Galati Mihai Capra PNL

Giurgiu Sergiu Staniseanu PNL

Gorj Stefan Popescu-Bejat PD

Harghita Constantin Strujan PD

Hunedoara Cristian Marius Vladu PD

Ialomita Marinica Cazacu PD

Iasi Vasile Radu Prisacaru PNL

Ilfov Marian Petrache PNL

Maramures Gyongyike Bondi UDMR

Mures Ciprian Dobre PNL

Neamt Toader Mocanu PNL

Olt Octavian Popescu PD

Prahova Corneliu Popescu PD

Satu Mare Radu Bud PNL

Salaj Andrei-Barbu Todea PD

Sibiu Ion Ariton PD

Suceava Orest Onofrei PNL

Teleorman Ionel Izina PNL

Timis Ovidiu Draganescu PNL

Tulcea Lefter Chirica PNL

Vaslui Paul Toderica PNL

Bucuresti Silvian Ionescu PD

Efecte colaterale in Covasna: conducerea PNL-PD demisioneaza in bloc

Presedintii organizatiilor judetene ale PNL si PD Covasna, Ioan Balan si Gheorghe Baciu, au anuntat ieri, intr-o conferinta comuna, ca saptamina viitoare isi vor inainta demisiile din functie. Anuntul a fost facut dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat lista cu repartizarea posturile de prefecti.

Pentru ca, impotriva solicitarilor lor, primul-ministru a numit un prefect UDMR in Covasna, cei doi lideri judeteni ai Aliantei Dreptate si Adevar au declarat ca organizatiile pe care le reprezinta vor refuza postul de subprefect. Liderii locali ai Aliantei au avut o reactie extrem de dura la adresa premierului, pe care il acuza de imoralitate.

Balan si Baciu au apreciat ca, prin acordarea postului de prefect UDMR, Tariceanu i-a “parasit” pe romanii din Covasna de dragul unei asa-zise stabilitati politice.

Presedintele PNL Covasna, Ioan Balan, a afirmat ca premierul a cedat “santajului ordinar al UDMR, stergind astfel de pe harta politica a judetului toate celelalte formatiuni politice si transformind, la nivel local, UDMR intr-un partid stat-unic”.

Seful PD Covasna, Gheorghe Baciu, a declarat ca, prin numirea unui prefect UDMR, organizatiile locale ale PNL si PD din judet ramin singurele din tara fara nici un beneficiu de pe urma cistigarii alegerilor. Supararea liderilor locali ai Aliantei D.A.

porneste de la faptul ca, in ultima perioada, au facut nenumarate demersuri pe linga conducerile centrale ale partidelor din care fac parte impotriva numirii unui prefect UDMR, in urma carora ar fi obtinut garantii ca acest lucru nu se va intimpla.

Cu toate ca si-au anuntat demisiile din functii, liderii PNL si PD Covasna au afirmat ca vor continua lupta, in sau din afara spectrului politic, pentru restaurarea in judet a “democratiei”, grav incalcata, in opinia lor, prin numirea unui prefect UDMR care isi va folosi competentele pentru a eluda, si nu pentru a aplica legea.

Balan si Baciu nu au exclus nici una dintre formele de protest la adresa acestei decizii: demisiile lor, sesizarea tuturor organelor abilitate, inclusiv a forurilor europene, sau chiar manifestari de strada daca se constata abuzuri ale prefectului sau administratiei locale udemeriste.

Albert Almos, presedinte UDMR Covasna si primar al municipiului Sfintu Gheorghe, a refuzat sa dea vreo declaratie inaintea investirii noului prefect. El a confirmat doar ca noul prefect este Gyorgy Ervin, reprezentant al platformei crestin-democrate din Uniunea covasneana, condusa de senatorul Puskas Valentin Zoltan. (Adrian Moise)

Ev. Zilei - 8 ianuarie 2005