articol preluat din Cotidianul

PNTCD devine PPCD in urma fuziunii cu URR, dar certurile continua in cadrul noului partid. Nemultumit de schimbarea

Congresul PNTCD, desfasurat simbata la Palatul Parlamentului, nu a fost linistit, desi a aprobat cu 947 de voturi „pentru“, 24 „contra“ si 11 abtineri schimbarea numelui partidului in PPCD si fuziunea cu URR. La congres au existat voci care au protestat fata de renuntarea la denumirea la PNTCD.

Cel mai inflacarat contestatar a fost Ioan Muresan, care a invocat trecutul taranist al familiei sale, si a mers pina la a ingenunchia in fata lui Ion Diaconescu. Printre cei aproximativ 1.

000 de participanti nu s-au regasit (fie nu au fost invitati, fie au refuzat sa participe) Gabriel Tepelea, Doina Cornea, surorile fostului lider Corneliu Coposu, Ticu Dumitrescu, Victor Ciorbea, Bogdan Cerchizan, Radu Sirbu s.a. Insisi veteranii Ion Diaconescu si Nicolae Ionescu-Galbeni au preferat sa se abtina de la vot.

Muresan evacuat

Decizia schimbarii numelui s-a facut prin vot deschis. Pentru a fi siguri ca nu se intimpla nici un „accident“, organizatorii au decis ca intii sa se voteze si abia dupa aceea sa fie discutate aspectele legate de schimbarea numelui. Protestele fata de aceste practici au fost inabusite de voci minioase din sala, care i-au invitat „afara“ pe contestatari.

Opozantul numarul 1 al deciziilor de simbata, Ioan Muresan, nu a reusit decit sa-si spuna pozitia in afara salii, in fata ziaristilor. Duminica acesta a incercat chiar sa organizeze o conferinta la garderoba Parlamentului, dar si in acest caz un grup de presiune a incercat sa-l impiedice. La microfonul oficial nu a avut acces, desi s-a inscris la cuvint.

Simbata s-a votat si revocarea a 6 vicepresedinti, pentru a face loc celor veniti din URR. S-a acreditat ideea ca toti sint de acord cu acest „sacrificiu“.

Fostul vicepresedinte Corneliu Boiangiu a lansat insa atacuri violente la adresa conducerii, sugerind printre altele ca parintii lui Serban Bubenek (prim-vicepresedinte al partidului) ar fi fost activisti de frunte ai PCR si ca unii dintre parintii unor lideri ai URR ar fi fost generali de Securitate.

Replica la afirmatiile lui Boiangiu a fost data de vicepresedintele Zoe Radulescu, care, spre stupoarea asistentei, a aplaudat faptul ca in partid vin copii de securisti. Pentru cine nu stie, Zoe Radulescu s-a nascut intr-o inchisoare.

Posibile complicatii juridice

Ioan Muresan si alti contestatari au declarat ca vor sesiza in instanta ilegalitatile din congres. Liderii taranisti au comis o gafa juridica. Protocolul cu URR consfinteste o comasare prin absorbtie. In acest caz, nu poate fi vorba de aparitia unui partid si a unui nume nou, ci doar de continuitatea PNTCD. Daca era vorba despre o comasare prin fuziune, atunci se nastea un partid nou.

O contestatie in justitie ar putea anula tot ce s-a votat simbata si duminica.

Lucian Gheorghiu, Cotidianul - 7 martie 2005