"Adevarul" va prezinta, in exclusivitate, un interviu cu Nursultan Nazarbayev, care vorbeste despre cea mai mare achizitie externa din istoria tarii sale.

Veniti in Romania pentru a semna o serie de acorduri intre cele doua tari, majoritatea economice. In afara de faptul ca reprezinta accesul direct spre pietele europene, de ce este Romania atat de importanta pentru Kazahstan si cum se poate materializa un astfel de parteneriat?

Rolul Romaniei, ca de altfel si cel al intregii regiuni a Europei Centrale si de Est in Uniunea Europeana, este in crestere.

Autoritatea tarii in afacerile externe a crescut, fapt care se datoreaza chiar Romaniei, care si-a indeplinit cu succes rolul de presedinte al OSCE, al Consiliului de Securitate al ONU, al Comitetului Ministrilor al Consiliului Ministrilor, al Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, dar si rolului activ in politica externa asumata de Bucuresti.

Suntem foarte impresionati de mediul economic si de afaceri vibrant de aici din Romania si stiu ca liderii de afaceri care ma insotesc in aceasta vizita vor discuta si despre oportunitatile unui parteneriat. Putem construi parteneriate.

Putem construi, de asemenea, puternice legaturi economice intre cele doua tari. Achizitia a 75% din actiunile Rompetrol Group TRG de catre compania nationala KazMunaiGaz deschide noi oportunitati de cooperare si pentru alte firme romanesti si kazahe.

Vizita mea in Romania este foarte importanta pentru ca poate duce la o mai mare cooperare intre tarile noastre.

Potrivit unor analisti, Europa Centrala este ingrijorata de posibilitatea ca tara dumneavoastra sa vanda la un moment dat Rusiei activele petroliere pe care le-a cumparat, inclusiv Rompetrol. Cum comentati?

Doar pentru ca avem o relatie buna cu Rusia asta nu inseamna ca astfel de temeri sunt fondate. Noi nu cumparam active in strainatate doar pentru un castig pe termen scurt. Kazahstanul are o viziune pe termen lung a propriei dezvoltari si aceasta viziune include si investitiile in afara granitelor.

Un articol de Alexandra Diaconu

Integral in Adevarul