La sfarsitul saptamanii trecute, a avut loc la Busteni prima editie a Scolii de vara a Partidului Umanist din Romania. Presedintele partidului, Dan Voiculescu, a fost cel care a inaugurat deschiderea „cursurilor“ scolii, prilej cu care a adresat un mesaj critic si amenintator colegilor mai tineri din partid.

„Daca nu va exista un suflu de ofensiva a tinerilor din PUR la alegerile din toamna, ma aliez cu PSD!”. „Cu PSD sau cu PNL-PD”, a reluat el ulterior, incercand sa dreaga lucrurile.

Punctul de vedere al acestuia a fost impartasit si de candidatul PUR la Presedintia Romaniei, Codrut Seres, care a subliniat ca „partidul va fi in masura sa judece aceasta chestiune la momentul potrivit”, pentru ca deocamdata nu a fost finalizata etapa de constructie a partidului.

Vicepresedintele partidului Codrut Seres spune ca i-ar conveni mai mult ca partidul sa fie in opozitie decat la putere, dar, „daca nu vrei sa fii la putere, nu ai ce cauta pe scena politica”.

Pentru a intari afirmatia acestuia, Dan Voiculescu a spus ca „trebuie sa luptam, mai intai, sa devenim partid parlamentar“, dar, pentru a merge singuri la alegerile din toamna, PUR trebuie sa se prezinte ca o forta credibila.

In ceea ce priveste riscurile pe care le implica o asemenea decizie, presedintele umanist a avertizat ca „exista pericolul imens“ ca formatiunea pe care o conduce sa cada „in prapastia ce se casca prin polarizarea voturilor in jurul celor doua forte politice: PSD si Alianta D.A“.

Nici analistii politici invitati nu au ajuns la un punct de vedere comun, Ion Cristoiu si Cristian Parvulescu fiind de parere ca este recomandata o alianta postelectorala, in timp ce Bogdan Teodorescu a fost partizanul unei aliante preelectorale, pentru a-si atinge obiectivul propus.

In opinia analistului politic Ion Cristoiu, „Partidul Umanist are potentialul necesar intrarii in Parlamentul Romaniei“ si „poate deveni forta politica fara de care nu se va putea constitui viitorul Guvern“.

Si analistul si presedintele Asociatiei ProDemocratia, Cristian Parvulescu, este convins ca PUR va reusi singur in toamna sa depaseasca pragul minim de cinci procente necesar intrarii in Parlament.

„PUR trebuie sa convinga ca este un partid nou, al tinerilor, un altfel de partid“, a spus analistul, apreciind ca toate partidele mici sunt obligate sa apeleze la un mesaj politic agresiv pentru a iesi din anonimat. In opinia sa, o alianta preelectorala a PUR nu este de dorit, „chiar daca PSD s-ar bucura de trustul media al presedintelui umanist Dan Voiculescu“.

In contradictie cu cei doi, Bogdan Teodorescu i-a sfatuit pe liderii umanisti sa incheie o alianta preelectorala pentru a putea accede in Parlamentul Romaniei.

„Este mult mai important sa intri la guvernare cu doua-trei personalitati din partid decat sa obtii, singur, 4,9% si sa ramai pe dinafara”, a declarat el, spunandu-i lui Voiculescu ca alianta preelectorala in care va intra va castiga si va forma Guvernul.

Teodorescu i-a indemnat pe umanisti, ca purtatorii de mesaje la alegerile din toamna sa fie oamenii care au castigat alegerile locale.

Din partea societatii civile, Rose Marie Mociornita a subliniat ca, in pofida faptului ca peste 90% dintre emisiunile televizate abordeaza teme politice, in societatea romaneasca persista un haos moral ce nu permite construirea unei politici de calitate, la standarde europene.