Venitul de completare, 5,77 milioane lei lunar

Aceasta suma va fi alocata esalonat, pana in 2006, celor 3.526 de disponibilizati, din bugetul asigurarilor pentru somaj. Astfel, pe langa cheltuielile aferente indemnizatiei de somaj, in valoare totala de 51,6 miliarde lei in acest an si de 81,3 miliarde lei pentru 2005, se prevede alocarea a 150 miliarde lei, suma necesara acordarii veniturilor de completare. Cei peste 3.

500 de salariati vor primi, in momentul disponibilizarii, plati compensatorii in valoare de 40,6 miliarde de lei (respectiv echivalentul a doua salarii nete din ianuarie 2004). Dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, toate persoanele concediate vor primi, timp de un an, venituri de completare. Valoarea lunara a acestora este de 5,77 milioane de lei.

Pentru acestea din urma, efortul bugetar depaseste 103 miliarde de lei in 2005, respectiv 144,3 miliarde de lei in 2006.

Lista societatilor ce vor face disponibilizari

Disponibilizatii provin din societatile Abrom SA Barlad, Atelierele Centrale SA Criscior, Barumc SA Anina, Confectia SA Ramnicu Sarat, Electroputere Craiova, Griro SA Bucuresti, Hidrotehnica SA Galati, ICSH SA Hunedoara, IMUT SA Moreni, Institutul National de Sticla SA Bucuresti, Moldoplast SA Iasi, Petrovest SA Bors.

Acestea sunt incluse in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare.

Premierul Adrian Nastase a anuntat, la videoconferinta cu prefectii, ca "masurile de protectie sociala adoptate de Guvern au in vedere diminuarea impactului social" al restructurarilor si disponibilizarilor.

"De aceste masuri vor beneficia 850 de salariati disponibilizati de la Tricoprompt (fost Tricodava), 600 de angajati disponibilizati de la Electroputere Craiova si 450 de salariati disponibilizati de la Stipo Dorohoi. La aceste societati se adauga si RADET, din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, unde masurile de protectie au in vedere 1.

200 de persoane", a subliniat Nastase.

Astfel, pana in 2006, vor fi cheltuiti peste 220 miliarde de lei pentru indemnizatiile si platile compensatorii care vor fi acordate celor 1.200 de disponibilizati. Hotararea de Guvern prevede efectuarea, in ultimele patru luni ale anului in curs, a unor cheltuieli totale de peste 14 miliarde de lei, numai pentru indemnizatia de somaj.

La acestea se adauga alte 17,8 miliarde de lei, cheltuieli aferente veniturilor de completare, si 13,8 miliarde de lei, sumele compensatorii in momentul disponibilizarii.

Pentru 2005, sunt prevazute cheltuieli de peste 92 miliarde de lei, din care o treime sunt aferente veniturilor de completare.