Kievul are in Romania o intreaga armata de spioni, unii dintre ei fosti rezidenti ai KGB, care culeg informatii despre activitatea NATO *Agentii SBU au penetrat majoritatea sistemelor de securitate romanesti, intrecandu-i chiar si pe spionii rusi *Contraspionajul romanesc pregateste un raspuns dur la actiunile Ucrainei *Relatia dintre Romania si Ucraina este extrem de tensionata, cele mai mari

probleme fiind legate de Insula Serpilor, minoritatea romana din Ucraina, canalul Bastroe si situatia din Transnistria *Principalele interese ale Ucrainei in Romania sunt legate de informatiile politice si militare, in timp ce Rusia este interesata mai mult de aspecte economice si de imagine.

In ultimii ani, Romania a inceput sa se izbeasca din ce in ce mai des de interesele unui vecin extrem de incomod: este vorba despre Ucraina, posesoare a unui arsenal atomic de temut.

Dupa ce “perioada romantica” a relatiilor bilaterale a trecut, intre cele doua tari a inceput o confruntare de uzura, purtata pe mai multe fronturi: comunitatea romana din Bucovina de Nord si Herta, Insula Serpilor, interesele din Transnistria si, mai nou, Delta Dunarii.

Toate aceste subiecte fierbinti au fost tratate cu superficialitate de partea romana, in timp ce ucrainenii si-au urmarit interesele intr-un mod constant si tenace. Ca urmare, Romania este pe cale sa piarda pe linie in toate aceste chestiuni. Ba, mai mult, Kievul a trimis in Romania o adevarata armata de spioni, preluand chiar si fosti agenti KGB.

Tara noastra este prinsa, deci, intr-un adevarat cleste al spionajului ucraineano-rus.

Conform unor informatii oferite de membri ai contraspionajului romanesc, unul dintre interesele majore ale Ucrainei este Delta Dunarii. Si construirea canalului Bastroe - a palma pe obrazul diplomatiei romanesti, face parte tot din strategia de supraveghere a granitei de est a NATO.

Pentru a-si atinge acest scop, autoritatile de stat din Ucraina au pornit o adevarata ofensiva “underground”, la nivel de afaceri mai mult sau mai putin murdare, precum si la nivelul serviciilor secrete si al spionajului.

In acest moment, conform unor surse din contraspionaj, Romania s-a trezit intr-o situatie imposibil de controlat: sute de spioni ucraineni, unii dintre ei trimisi recent de catre SBU (serviciul de informatii al Kievului), unii “mosteniti” de la defuncta KGB, isi fac veacul pe teritoriul tarii noastre, exercitand presiuni fantastice asupra unor obiective de mare interes pentru Ucraina.

Aceleasi surse ne-au declarat ca spionii ucraineni lucreaza mana in mana cu oameni de afaceri romani si cu ONG-uri, pe care le platesc pentru a le servi scopurile.

Spionajul romanesc - in alerta maxima

In acest moment, agentii SBU de pe teritoriul Romaniei sunt organizati intr-o retea extrem de puternica, cu “puncte de lucru” pe tot teritoriul tarii, dar, cu precadere, in Bucuresti, Moldova si Dobrogea.

Data fiind relatia dintre Rusia si Ucraina, cele doua servicii secrete colaboreaza extrem de bine in Romania, ucrainenii fiind interesati, cu precadere, de informatii din domeniul politic si militar, iar rusii - de informatii economice si de crearea unei imagini mai bune a Moscovei.

Unul dintre motivele pentru care numarul spionilor ucraineni din Romania a crescut exponential este faptul ca spionii rusi erau mult prea “vizibili” pentru serviciile secrete romane, puterea lor de penetrare fiind deci scazuta. Alaturi de ai au fost, deci, trimisi spioni necunoscuti, care au putut penetra institutiile de interes de la Bucuresti.

Instruiti de cadre ale fostei KGB, spionii ucraineni au impanzit efectiv Romania, fiind calati pe doua directii.

Prima este cea geostrategica, si tine de pericolul pe care-l reprezinta NATO pentru mostenitoarele “legitime” ale fostei URSS, adica Rusia si Ucraina. Se stie ca diplomatia rusa ataca, cu orice prilej, extinderea NATO in spatiul fostului lagar comunist, iar aderarea Romaniei la structura militara a Atlanticului de Nord a fost privita de vecinii nostri slavi ca o lovitura sub centura.

Dar, la fel ca intr-o partida de sah, mutarea Occidentului a fost contracarata de intentiile din ce in ce mai stravezii ale Rusiei si Ucrainei de a controla Romania din punct de vedere economic si, mai ales, din punct de vedere al razboiului dintre serviciile secrete.

A doua directie de actiune a agentilor SBU este cea economica, date fiind interesele majore ale Kievului in Romania. Despre acestea vom vorbi mai pe larg in celelalte pagini ale Dosarului Special dedicat Ucrainei.

Ucraina - vecinul cu arma nucleara

Date fiind multiplele preocupari ale Rusiei in acest moment, Moscova a incercat sa-si dramuiasca cat mai bine efectivele de spioni trimise peste hotare. Ca atare, ea a decis sa lase in Romania - care nu este totusi cel mai “fierbinte” punct de pe Glob - efective reduse de membri ai serviciilor sale secrete.

Dar Moscova a recurs la o alianta logica cu Ucraina, care este si ea interesata de extinderea NATO in Romania. Ca urmare, in acest moment, Ucraina si-a implantat in Romania o retea de profesionisti fara scrupule, mult mai buni si mai activi chiar decat spionii rusi. De altfel, printre spionii ucraineni se numara si “rezidenti” KGB la Bucuresti, reactivati in acest moment.

Acestia furnizeaza date importante despre activitatea NATO si cea a autoritatilor romane, iar informatiile sunt combinate de Moscova si Kiev astfel incat rezultatele sunt exceptionale.

De altfel, activitatea spionilor ucraineni nu se rezuma doar la strangerea de informatii. Conform unor informatii aparute in presa, agentii SBU ar fi pus la cale chiar acte de sabotaj economic, printre care se numara esuarea navei Rostock pe canalul Sulina si provocarea catorva explozii la SIDEX Galati.

Anvergura si impactul actiunilor agentilor SBU pe teritoriul Romaniei dovedesc doua lucruri: Ucraina - cel mai puternic vecin al Romaniei si singurul dotat cu arme nucleare - nu are nici un scrupul in ceea ce priveste sabotarea economiei romanesti, si, pe de alta parte, Kievul are interese extrem de puternice la Bucuresti.