Dintre cei 1.200 de ostatici - elevi si adulti - ai comandoului cecen, cel putin 150 au fost ucisi si peste 660 sint raniti

Zeci de morti si raniti evacuati pe brancarde, copii nauci alergind pe jumatate dezbracati pe strazile micii localitati nord-osetine Beslan, care s-a transformat ieri dimineata intr-un veritabil teatru de razboi. Scoala numarul 1 din Beslan, unde aproape 1.

200 de copii, parinti si profesori erau tinuti ostatici inca de miercuri, era survolata in permanenta de elicoptere ale armatei rusesti, in timp ce zona a fost zguduita ore in sir de bubuitul exploziilor si de tiruri sustinute de arme automate

Fortele speciale ruse, brigazile Alfa si comandourile Spetnaz au intrat in actiune, incercind sa salveze ostaticii aflati in miinile unui comando cecen. Dupa ore intregi de lupte, agentiile ruse de presa au anuntat ca ostaticii au fost eliberati si teroristii au fugit.

Potrivit acelorasi surse, peste 150 de ostatici, elevi si adulti, au fost ucisi, iar cel putin 660 persoane au fost ranite in cursul actiunii, mai mult de o treime dintre acestia - 227 - fiind copii, unii dintre ei aflati in stare grava. Numarul mortilor este inca neclar, dar se pare ca zeci de elevi si-au pierdut viata.

Situatie disperata, decizie riscanta

Daca in primele zile se spunea ca teroristii au cerut eliberarea unor rebeli arestati in Ingusetia, ulterior a reiesit ca ei solicitau independenta republicii separatiste Cecenia, in schimbul eliberarii ostaticilor.

Decizia de a lansa un riscant asalt asupra scolii a survenit dupa ce, timp de doua zile, autoritatile moscovite in frunte cu presedintele Vladimir Putin au insistat ca se va pune accentul pe securitatea ostaticilor si nu se va recurge la forta pentru rezolvarea crizei.

Pe de alta parte, era clar ca situatia celor aflati in scoala devine tot mai disperata, mai ales ca ei nu primisera nici apa, nici mincare de 48 de ore. Amploarea dramei din interiorul scolii a luat o noua dimensiune dupa ce femeile eliberate in cursul zilei de joi au povestit ca ostaticii ar fi peste o mie, de trei ori mai mult decit anuntasera pina atunci autoritatile ruse.

Confuzie si explozii

Cu putin inainte de declansarea ostilitatilor, surse ale celulei de criza informasera ca s-a ajuns la un acord cu teroristii in vederea evacuarii din liceu a cadavrelor victimelor inregistrate miercuri in momentul patrunderii in cladire a grupului de comando.

Atunci cind s-a trecut la ridicarea cavadrelor celor ucisi - intre 10 si 12 persoane - s-au auzit doua explozii, fiind vorba probabil de material explozibil plasat de teoristi, iar membrii grupului de comando au deschis focul asupra militarilor care incercau sa recupereze cadavrele.

Un grup de copii a profitat de momentele de confuzie pentru a fugi, dar teroristii au deschis focul in directia acestora, in timp ce trupele ruse au inceput sa traga, la rindul lor, spre teoristi, luind cu asalt scoala. Pentru a facilita fuga ostaticilor, fortele speciale au dinamitat unul dintre peretii cladirii.

Cadavre intinse pe iarba

Pe parcursul intregii zile, situatia din Beslan a fost haotica. Din zona scolii se auzeau explozii, se tragea, iar politia se chinuia sa-i tina la distanta pe localnicii care, de doua zile, stateau in jurul scolii pentru a afla ce se intimpla cu rudele lor aflate printre ostatici.

Televiziunile au transmis imagini cutremuratoare de la fata locului, soldati sau simplii cetateni alergind cu copii in brate, inghesuind ranitii in salvari si masini de ocazie, care demarau in viteza. Scene de cosmar care fac carnea sa se incrinceneze: un baietel cu un picior smuls este purtat pe brate de un soldat...

ceva mai incolo, doi civili cara o fetita al carei spate este complet sfirtecat. Cei mai multi dintre scolarii evacuati erau aproape dezbracati, explicatia fiind aceea ca in salile unde fusesera tinuti prizonieri se facuse insuportabil de cald.

Cei care se tineau pe picioare rataceau dezorientati printre soldati si civili, si se agatau cu disperare de sticlele cu apa minerala pentru a-si potoli setea indurata de peste 48 de ore. Unii dintre copii erau grav raniti, multi fiind impuscati in picioare de teroristi in timp ce incercau sa fuga.

Pe de alta parte, corespondentii de presa anuntau ieri ca numerosi copii au pierit in schimbul violent de focuri, trupurile lor fiind intinse pe iarba, in fata scolii.

In jurul acesteia, bucuria se impletea cu disperarea. Unii varsau lacrimi de bucurie la revederea cu cei dragi, in timp ce altii alergau innebuniti sa-si gaseasca copiii, lucru destul de dificil avind in vedere ca multi dintre raniti au fost evacuati rapid spre spitalul din Vladikavkaz, mult mai bine echipat decit cel din Beslan.

Teroristii, deghizati

La doua ore dupa declansarea asaltului, tiruri violente de arme automate si o serie de explozii izbucnesc in jurul unei case din apropierea scolii, in care s-au refugiat o parte din membrii comandoului cecen. Geamurile casei zboara in tandari, iar locatarii fug sarind prin ferestre.

Surse militare afirma ca 13 teroristi au reusit sa fuga, intr-o prima faza, din cladirea scolii, printre ei aflindu-se si doua femei, care s-au imbracat in halate albe de cadru medical pentru a se amesteca in multime. Dupa cit se pare, si unii dintre barbati s-au deghizat in civili, punindu-si costume de sport.

Se crede ca au cu ei citiva dintre copii-ostatici si ca incearca sa se indrepte spre iesirea din oras. Fortele ruse au incercuit orasul, iar autoritatile din republica vecina, Ingusetia, au inchis frontiera pentru a-i impiedica pe membrii comandoului sa se refugieze aici. In ceea ce-i priveste pe teroristi, cel putin 20 dintre ei au murit.

Dupa unele surse, unii dintre ei ar fi declansat explozibilii pe care ii aveau asupra lor, in interiorul scolii, iar altii au fost ucisi in inclestarea care a urmat.

Batalia finala, in pivnita

La caderea serii, fortele ruse erau inca angajate in schimburi de focuri cu teroristii. “Trei membri ai comandoului se afla inca in pivnita scolii si continua sa traga”, a declarat un responsabil al politiei locale, citat de ITAR-TASS, precizind ca, “potrivit informatiilor disponibile, este vorba de seful comandoului si doi dintre oamenii sai”.

Potrivit unui anunt de ultima ora al biroului FSB din Osetia de Nord, ultimii membri ai comandoului detineau inca un numar neprecizat de ostatici.

Ieri seara, situatia din Beslan raminea inca extrem de tensionata: localnicii umblau prin oras inarmati, iar tirurile de arma continuau, sporadic. Accesul in scoala, unde se declansase un incendiu, era inca dificil, iar echipele de interventie actionau cu prudenta, temindu-se ca portiuni ale cladirii ar putea fi minate.

Potrivit autoritatilor ruse, doi membri din echipele de interventie ale Ministerului pentru situatii de urgenta si doi politisti au fost ucisi in cursul operatiunii.

Filmul asaltului

12.59: A inceput evacuarea cadavrelor celor ucisi miercuri

13.05: Se aud trei explozii puternice. Cecenii au detonat un mecanism exploziv. Incepe un tir intens si se vad nori de fum

13.22: Un grup de copii a fost scos din interiorul scolii

13.24: Trupele speciale evacueaza in goana copiii

13.28: Fortele ruse au inconjurat scoala

13.33: O parte din acoperisul scolii se prabuseste. Pe deasupra zboara elicoptere din care se trage in permanenta

13.33: Militarii rusi deschid focul pentru salvarea celor care au iesit din cladire; zeci de copii reusesc sa fuga din scoala

13.52: Atacatorii incearca sa iasa din scoala si trag asupra multimii

14.08: Scoala a fost ocupata de fortele de ordine

14.15: Focurile de arma din zona scolii au incetat

14.20: In cladire se aude inca o explozie. Tiruri si in jurul scolii. Corespondentul polonez este ranit, precum si citiva militari

14.22: Orasul a fost izolat complet. Toate iesirile sint pazite

14.30: Incepe evacuarea ranitilor spre Vladikavkaz. In Beslan actioneaza 196 de masini de salvare

14.45: Misterul ultimei explozii este descifrat: au provocat-o trupele speciale pentru a elibera ostaticii

15.28: Teroristii s-au ascuns intr-o casa, luata cu asalt de fortele speciale.

(Agentia “Rusia la zi”)

Luptatori arabi in comandoul de la Beslan

Printre membrii comandoului cecen care a executat luarea de ostatici de la scoala din Beslan se aflau si teroristi de origine araba, au anuntat ieri seara oficialii rusi. 10 din cei 20 de teroristi ucisi in asaltul fortelor speciale ruse erau arabi, a declarat Valeri Andreiev, seful biroului FSB din Osetia de Nord.

Prezenta unor luptatori straini a fost confirmata si de unul dintre consilierii presedintelui Putin, Aslambek Aslahanov, care vorbea insa de numai “noua arabi”. Reprezentantii autoritatilor ruse nu au precizat tarile de origine ale teroristilor straini.

Ev. Zilei - 4 septembrie 2004

Peste 550 de persoane au fost ranite si mai mult de 150 ucise in finalul violent al crizei ostaticilor din Osetia de Nord.

Deznodamantul asediului a luat prin surprindere pe toata lumea, inclusiv pe militarii din fortele speciale.

Un purtator de cuvant al serviciului de securitate (FSB) a declarat ca nu exista nici un plan de a lua scoala cu asalt.

El a explicat ca se ajunsese la o intelegere cu militantii pentru evacuarea mortilor din cladire.

"Deodata s-au produs doua explozii consecutive. Ostaticii au luat-o la fuga, incercand sa iasa din cladire, iar banditii au deschis focul asupra lor. Ca sa-i salveze pe copii, soldatii au inceput sa traga asupra militantilor", a declarat seful FSB, Valeri Andreiev.

Ulterior, unul dintre ostatici a povestit televiziunii ruse ca prima explozie s-a produs cand o bomba fixata pe perete cu banda adeziva s-a desprins si a cazut pe podea.

Corespondentul BBC aflat la fata locului, Sarah Rainsford, transmite ca un barbat care fusese in cladirea scolii i-a povestit cum explozia a dus la prabusirea unui perete.

Scene dramatice[i:2:d]

Sute de copii au fost eliberati, cei mai multi stropiti de sange.

Multi dintre ostaticii eliberati cautau cu disperare apa si multi abia daca se tineau pe picioare.

Televiziunile au filmat scene dramatice: grupuri de copii, multi doar in chilotei, fugeau din scoala, unii insotiti de soldati rusi, insfacand sticle cu apa, imbratisati unii dintre ei, de rude.

"Am spart geamul ca sa fug”-povesteste un baiat.

“Oamenii fugeau care incotro iar atacatorii trageau de pe acoperis”.

Potrivit agentiilor rusesti, peste 300 de copiii au fost dusi la spital.

Zeci de cadavre puteau fi vazute la morga locala si e de asteptat ca numarul victimelor sa fie si mai mare.

Surse oficiale au anuntat ca au fost identificate 95 de victime, insa potrivit unui consilier al presedintelui Putin, bilantul final ar putea urca pana la 150 de morti.

Militantii eliminati

Se relateaza si ca o parte dintre atacatorii ceceni au fost ucisi in schimbul de focuri in vreme ce incercau sa scape.

Serviciile de securitate au ucis in total 20 de rebeli.

10 dintre ei erau arabi, a precizat seful FSB, Valeri Andreiev.

Alti trei, care se refugiasera in subsolul scolii, au fost in cele din urma ucisi, astfel incat, la sfarsitul zilei, armata raporta eliminarea sau capturarea tuturor celor implicati in luarea de ostatici.

Potrivit unui martor ocular, o femeie din grupul rebelilor s-a aruncat in aer in sala de sport a scolii.

Un canal de televiziune din Rusia a relatat ca trei dintre suspecti au fost retinuti pe cand incercau sa dispara din zona, imbracati in haine civile.

Agentia ITAR Tass citeaza o sursa de securitate ce sustine ca operatiunea din Beslan a fost planificata de liderul separatist rebel Samil Basaiev, si finantata de reprezentantul al Qaeda in Cecenia.

BBC

Fortele speciale ruse au rezolvat criza scolii din Beslan conform traditiei: o interventie in forta in care nu s-a tinut seama de viata ostaticilor. Deocamdata nu este clar din ce cauze au murit 150 de ostatici si au fost raniti alti 646: din cauza exploziilor provocate de teroristi sau in urma focurilor de arma dintre cele doua parti.

Conform informatiilor venite de la Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) atacul a fost provocat de teroristii care au inceput sa traga in 30 de copii care au incercat sa fuga. Respectand ordinele lui Putin de a proteja viata ostaticilor, fortele speciale ruse au intervenit in forta. In cursul interventiei a fost daramat un perete si acoperisul scolii, nefiind clar cine a facut asta.

De fapt mai multe lucruri sunt neclare in legatura cu acest atac: cine sunt teroristii si ce au cerut ei, de ce autoritatile ruse au sustinut ca in scoala nu se afla decat 350 de ostatici cand numarul lor era de peste 1200 si cine e responsabil pentru organizarea acestui atentat. (D.E.)

In cursul zilei de ieri, la ora 12.05, ora Romaniei, in zona scolii din Beslan au fost auzite explozii puternice, urmate de schimburi de focuri intense, care au durat cateva ore. Un grup de circa 30 de copii a reusit sa fuga din scoala, dar multi dintre ei erau plini de sange si pe jumatate dezbracati.

Teroristii au deschis focul asupra copiilor care incercau sa scape, iar fortele de securitate ruse au intervenit. Luptele au durat mai multe ore.

Zona scolii a fost survolata de elicoptere, iar acoperisul salii de gimnastica, unde fusesera dusi ostaticii, s-a prabusit. Fortele speciale au intrat in cladire, anuntand ca membrii comandoului incearca sa fuga si afirmand ca au preluat controlul asupra scolii, iar ostaticii au fost evacuati.

Cu toate acestea, dupa cinci ore inca se mai auzeau focuri de arma in cladire, iar fortele speciale verificau salile de clasa, gasind in continuare ostatici si raniti. Corespondentul CNN a relatat ca a vazut numerosi raniti evacuati din zona. "Copiii care au ramas in scoala nu au avut de suferit.

Cei care au suferit au fost cei din grupul care a fugit din scoala si asupra carora au deschis focul membrii comandoului", a declarat un oficial local. Ieri seara focurile de arma din Beslan nu se oprisera, insa autoritatile ruse au anuntat ca 20 de teroristi au fost ucisi in urma luptelor.

Mana lunga a Al-Queda

Autoritatile ruse au anuntat ieri ca printre cei 20 de teroristi ucisi se gaseau 10 care ar fi fost mercenari arabi. Dincolo de asta, intreaga operatiune ar fi fost patronata de reteaua terorista internationala Al-Queda, au sugerat surse din serviciile de informatii ruse.

Operatiunea terorista din Beslan ar fi fost condusa de un comandant al rebelilor ceceni si este foarte posibil sa fi fost finantata de Al-Queda, informeaza Reuters. Comandantul cecen Magomet Ievloiev ar fi condus atacul asupra scolii din Beslan, iar operatiunea ar fi fost planificata de Samil Basaiev, cel mai cautat rebel cecen, cel care a organizat mai multe atacuri de amploare in Rusia.

Oficiali rusi din serviciile secrete au afirmat ca exista informatii conform carora atacul din Beslan a fost finantat de Abu Omar As Seyf, reprezentantul Al-Queda din Cecenia.

Peste 150 de morti si 500 de raniti

Cadavrele a peste 150 de ostatici au fost gasite in scoala de la Beslan, din sudul Rusiei, in urma asediului fortelor speciale ruse asupra cladirii unde teroristii tineau in captivitate aproximativ 1500 persoane. Alte 500 de persoane, printre care ostatici si localnici, au fost ranite in timpul schimburilor de focuri intre teroristi si fortele speciale ruse. Dintre raniti 180 erau copii.

Cei 646 de raniti au fost internati ieri in Osetia de Nord, a anuntat Ministerul oset al Sanatatii. In trei spitale din Vladikavkaz au fost internati 13, 83 si respectiv 120 dintre cei care au fost tinuti ostatici. Un numar de 99 de copii au fost transferati din spitalele din Beslan, pentru a fi tratati in capitala Osetiei de Nord.

Trupurile neinsufletite a cel putin cinci copii erau vizibile pe peluza din apropierea scolii din Beslan, dupa ce fortele speciale ruse au patruns in scoala ocupata de un comando inarmat.

Seful teroristilor continua lupta

Un grup de rebeli ceceni continua ieri seara sa traga focuri de arma dintr-o cladire aflata in complexul scolar de la Beslan. "Mai multi teroristi trag dintr-o cladire separata aflata in complexul scolar", a informat corespondentul de la fata locului al ITAR-TASS.

"Potrivit informatiilor de care dispunem, ar fi vorba de trei persoane, seful comandoului si doi dintre oamenii sai", a declarat pentru agentia de presa mentionata un responsabil din politia osetina. De asemenea, existau informatii conform carora teroristii scapati din scoala ar fi luat cu ei cativa ostatici, insa acestea informatii nu au fost confirmate de autoritatile ruse.

Explozii si incendii

Dupa atacarea cladirii de trupele ruse de securitate, cel putin cinci dintre membrii comandoului se aflau inca in interiorul cladirii, de unde "acopereau retragerea celorlalti banditi", a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne din Osetia de Nord.

"Principalul grup de teroristi a incercat sa fuga prin sudul orasului, indreptandu-se spre Vladikavkaz si spre principalele cai de acces", a adaugat el. CNN relata ca in interiorul scolii se auzeau in continuare focuri de arma sustinute, desi fortele speciale au anuntasera, cu cateva ore in urma, ca au preluat controlul complet asupra cladirii si au evacuat toti ostaticii.

Deflagratiile care s-au produs, ieri la pranz, in scoala din Osetia de Nord in care sute de oameni au fost sechestrati mai mult de 48 de ore, au fost provocate de substante explozive aduse de rapitori in momentul ocuparii cladirii.

Un incendiu a izbucnit in apropierea scolii ocupate, timp de trei zile, de un comando care a luat sute de ostatici, iar flacarile s-au extins si la casele din apropiere. Cu toate ca schimburile de focuri continuau in apropierea scolii, la fata locului au sosit mai multe masini de pompieri, iar ambulantele continuau sa ajunga in numar mare in zona.

Colonelul Viaceslav Sedov, purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii, a declarat ieri ca "teroristii au plasat multe mine in sala de gimnastica, proiectilele fiind umplute cu cuie si alte obiecte metalice", dar o unitate de genisti actiona deja pentru neutralizarea acestora.

FSB afirma ca nu intentiona sa atace cladirea

Valeri Andreiev, directorul departamentului FSB (Servicul Federal de Securitate pentru Osetia de Nord, a declarat ieri ca operatiunile de ocupare a scolii din Beslan de catre fortele speciale nu fusesera planificate. "Nu am planificat sa facem uz de forta, intentionam sa negociem eliberarea ostaticilor", a precizat el.

Andreiev a afirmat ca, in cursul diminetii, agenti ai Ministerului pentru Situatii de Urgenta au mers spre scoala pentru a scoate cadavrele unor ostatici ucisi, in conformitate cu un acord incheiat cu membrii comandoului. Ulterior, "doua explozii puternice au zguduit cladirea, iar ostaticii au inceput sa fuga din scoala. Banditii au deschis foc in directia lor", a afirmat Andreiev.

"Pentru a salva ostaticii, am raspuns cu foc de arma, iar locuitorii au inceput si ei sa traga. Fortele speciale au facut tot posibilul sa salveze ostaticii. Numai gratie profesionalismului lor au fost salvati atat de multi ostatici", a subliniat oficialul rus.

Situatie haotica in urma atacului

Interventia fortelor speciale ruse in scoala din Beslan, unde un comando inarmat retinea sute de copii, parinti si profesori, a creat o situatie haotica.

Agentiile de presa ruse si televiziunile internationale au transmis pe tot parcursul zilei de ieri informatii, in mare parte contradictorii, in special in ceea ce priveste numarul total al ostaticilor aflati initial in scoala, dar si in ceea ce priveste numarul victimelor, al ranitilor sau al membrilor comandoului. Un alt punct inca neclar se refera la revendicarile autorilor luarii de ostatici.

Criza a izbucnit miercuri, cand un comando inarmat a ocupat scoala din Beslan si a luat ostatice sute de persoane, care participau la festivitatea de deschidere a anului scolar. Initial, agresorii au cerut sa discute cu presedintii Osetiei de Nord si Ingusetiei, dar ulterior au solicitat si retragerea trupelor ruse din Cecenia.

Autoritatile ruse au desfasurat rapid la fata locului efective importante ale Ministerului de Interne si fortelor speciale, care au inconjurat scoala. Negocierile, patronate de fostul presedinte ingus Ruslan Ausev si de medicul pediatru Leonid Rosal, au permis eliberarea mai multor grupuri de ostatici.

Rebelii au anuntat ca vor ucide cate 50 de copii pentru fiecare militant ucis si ca au minat scoala.

Rusia in razboi cu terorismul international

Luarea de ostatici din Osetia de Nord este doar cea mai recenta actiune terorista dintr-o serie de atacuri care au inclus doua explozii in Moscova si prabusirea a doua avioane de pasageri, comenteaza pagina electronica a RIA Novosti.

Toate aceste actiuni teroriste contureaza o imagine sumbra a situatiei din Rusia. "Putem spune ca ni s-a declarat razboi de catre un inamic invizibil si fara o linie a frontului", a apreciat ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov.

In aceste conditii, potrivit RIA Novosti, toata lumea gaseste tapi ispasitori, toata lumea vorbeste de sporirea masurilor de securitate, de islam si de ceceni, insa lucrurile sunt mai complicate, deoarece problema terorismului modern apare peste tot.

Brigada Istanbuli, care nu isi are sediul in Rusia, a revendicat atacul de la 31 august, comis in apropierea unei statii de metrou din Moscova, dupa ce si-a asumat responsabilitatea pentru prabusirea celor doua avioane de pasageri, la 24 august.

Presedintele Vladimir Putin afirma ca in atentatele de la bordul avioanelor ar fi implicate grupari care au legatura cu reteaua Al-Qaida. Prin urmare, ultimul atac de la Moscova si luarea de ostatici din Osetia de Nord pot fi considerate episoade ale razboiului dintre civilizatia moderna si o noua amenintare - terorismul international.

Nu numai Rusia a fost luata prin surprindere de aceasta situatie. Majoritatea tarilor puternic industrializate nu sunt pregatite sa combata terorismul in mod eficient, chiar daca depun multe eforturi in acest sens. Nici macar alocarea unor bugete foarte mari si tehnologia foarte sofisticata nu sunt suficiente pentru a rezolva problema.

Agresorii sinucigasi s-au transformat intr-una dintre cele mai de temut arme ale terorismului international. Nici macar cei mai experimentati experti in combaterea terorismului, israelienii, nu stiu cum sa faca fata acestei forte malefice. In paralel cu seria de atacuri de la Moscova si din intreaga Rusie, doua autobuze din Israel au fost atacate de teroristi kamikaze.

De asemenea, doctrina islamului clasic nu este pregatita sa lupte eficient impotriva terorismului. Combatantii refugiati in moschei sau in cimitire musulmane din Cecenia si Irak demonstreaza cat de mult extremistii islamisti s-au indepartat de Coran.

Potrivit RIA Novosti, teroristii kamikaze care au comis atentate in Rusia provin din Cecenia, dar nu au fost antrenati in aceasta tara, pentru ca nu este tipic cecenilor sa incurajeze o femeie sa ucida.

Transformarea femeilor in teroristi sinucigasi, finantarea pregatirii acestora si organizarea unor operatiuni teroriste au inceput in strainatate, unde sunt de obicei antrenati membrii gruparilor teroriste. Rusia este doar o parte dintr-un vast teritoriu pe care se desfasoara razboiul impotriva terorismului.

In mod evident, este vorba despre un razboi de lunga durata si care poate sa nu fie incununat de succes.

In plus, eforturile coalitiei antiteroriste sunt in continuare necoordonate. Tarile europene, care inca nu au devenit tinte ale atacurilor, critica pe rand Israelul sau Rusia, iar apoi isi revarsa furia si asupra Statelor Unite. In final, acestea critica si Spania, pentru ca si-a retras trupele din Irak.

Mai mult, faptul ca Marea Britanie i-a acordat azil politic lui Ahmed Zakaiev, liderul separatistilor ceceni, este o dovada a politicii duplicitare a Londrei, apreciaza RIA Novosti.

George Damian

Ziua - 4 septembrie 2004