La finele saptamanii trecute, deputatul Nicolae Paun, presedintele Partidei Rromilor din Romania, a semnat ordinul de destituire din functia de presedinte al acestei formatiuni, la nivelul judetului Arges, a lui Marian Mares.

Motivul pentru care Mares a starnit mania sefului sau pe linie de partid l-a constituit o declaratie facuta de ex-seful rromilor din judetul Arges, la un post local de televiziune, prin care multumea "tuturor tiganilor care au votat cu PSD la alegerile locale". Declaratia imprudenta a lui Mares a fost completata de o investigatie incognito a reporterilor unui saptamanal argesean.

O ziarista s-a prezentat la un interviu de angajare la una dintre firmele lui Mares si l-a inregistrat pe acesta, audio si video, facandu-i avansuri cu evidenta tenta sexuala.

Dupa demiterea lui Mares, petrecuta la jumatatea lunii in curs, liderii nationali ai Partidei Rromilor au deliberat, vreme de o saptamana, pentru a stabili succesorul acestuia.

La finele saptamanii trecute, conducatorii rromilor au decis sa-l inscauneze ca lider al partidului, la nivelul judetului Arges, pe un anume Gheorghe Hurmuz, fost prim-vicepresedinte al Partidei Rromilor Arges si sef al filialei locale Campulung Muscel. Daca lui Mares i se putea reprosa ca e afemeiat, ca e infumurat etc., reprosurile ce i se pot aduce lui Gica Hurmuz sunt cu mult mai grave.

La capitolul studii, acesta sta extrem de prost: doar 8 clase primare. "Pe vremea mea (Hurmuz are 46 de ani – n.r.), nu se faceau decat 8 clase. Sper sa fac si liceul. Oricum, va asigur ca am scoala vietii, pe care nu o au multi cu studii inalte", a replicat Hurmuz.

"Pai, manca-ti-as, asa era vremea atunci, era o afacere. La tigani, daca gresesti si platesti, esti iertat, s-a aparat proaspatul politician-parnaias."

Ieri, «peste», azi, politician

Cea mai neagra pata din biografia proaspatului ider politic argesean o reprezinta, insa, condamnarea suferita in anul 1997, pentru comiterea infractiunii de proxenetism. Hurmuz are replica si la asta: "Pai, manca-ti-as, asa era vremea atunci. Era o afacere. Aveam o carciuma si normal ca aveam dame de consumatie. N-a fost insa cazul de proxenetism", a declarat Hurmuz.

Totusi, potrivit evidentelor Politiei, Gheorghe Hurmuz a fost condamnat, prin sentinta judecatoreasca definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate. Hurmuz a efectuat 10 luni de inchisoare, la Penitenciarul Colibasi de langa Pitesti, lucru pe care l-a si recunoscut. "La noi, la tigani, daca gresesti si platesti pentru asta, esti iertat", s-a mai disculpat Hurmuz.

Antecedentele politicianului-parnaias

Chiar si dupa intrarea sa in politica, petrecuta in anul 2000, noul lider al rromilor din Arges a mai avut probleme cu legea. In vara anului 2000, secretara ziarului "Muscelul" din Campulung, Stefania Oancea, a fost agresata, in incinta redactiei, de catre un grup de gealati de-ai lui Hurmuz, care s-a simtit lezat de un articol publicat de gazeta respectiva.

Gheorghe Hurmuz a declarat ziaristilor musceleni ca agresorii secretarei "e de la noi, de la organizatia de tineret", dar ca el personal nu a stiut nimic. Judecatoria Campulung Muscel a dispus amendarea a doi dintre agresori (unul dintre ei, ruda de-a lui Hurmuz) cu suma maxima permisa de lege.

De asemenea, in lumea interlopa din Muscel, Hurmuz e cunoscut drept un tip cu care nu-i bine sa te pui. "Daca-l incondeiezi pe Gicalaie (asa e poreclit Gh. Hurmuz – n.r.), e bine sa fii cu mare bagare de seama cand mai calci prin Campulung", ne-a avertizat un coleg de breasla de la un post de radio local.