Presedintele Ion Iliescu se implica pe fata in campania PSD, desi Constitutia ii impune neutralitate politica.

Aflindu-se ieri la Carei, unde se sarbatoreau 60 de ani de la eliberarea orasului de sub ocupatie nazista, seful statului a indemnat ostasimea: “Sa continuam cu intelepciune si cu staruinta reformele economice si sociale, sa nu stricam ceea ce am facut bine in ultimii patru ani, sa dovedim ca stim sa ne asumam raspunderi si sa alegem ceea ce este mai bine pentru tara”.

Ion Iliescu a facut acest indemn la brat cu Adrian Nastase, cu ministrul apararii Ioan Mircea Pascu, ministrul de stat Ioan Talpes si cu seful Statului Major General al armatei, generalul Mihail Popescu, candidat pe listele PSD.

Implicarea lui Iliescu in campania PSD fusese anuntata de altfel inca de vineri, de presedintele executiv al partidului, Octav Cozmanca. Acesta declarase ca Iliescu va aduce “un plus de consistenta, credibilitate, seriozitate pentru Uniunea PSD+PUR”.

Nici Nastase nu s-a lasat mai prejos, indemnind, culmea, chiar mai subtil decit Iliescu, la un vot pro-PSD: “Atunci cind intervin crizele, dezordinea, cind comandantul isi pierde echilibrul, simtul ratiunii si actioneaza bezmetic, este semn clar ca el va pierde batalia. Acum ne aflam intr-un moment clar in care Romania nu isi poate permite sa piarda batalia”.

El a adaugat ca “mai avem foarte putin pina vom intra in UE. Conteaza sa nu facem pasi gresiti. (...) O integrare buna inseamna o viata mai buna si pentru militari. Pentru ca daca intrarea in NATO a dus la transformarea totala a profesiei de militar, integrarea in UE va duce si la transformarea in bine a vietii militarilor”.

Presedintele si premierul s-au aflat pentru prima oara impreuna intr-un turneu cu iz electoral, dupa ce au ratat unul acum doua saptamini, la Alba-Iulia.

Dupa sosirea la Carei, demnitarii s-au asezat la tribuna. Neobisnuit cu ierarhiile in partid, generalul Mihail Popescu, care s-a asezat linga Nastase, a fost adus repede la realitate de Ioan Talpes, care l-a dat la o parte cu mina si s-a asezat linga premier. Spasit, generalul a parasit locul si si-a dus linga Iliescu.

In timpul slujbei de pomenire a ostasilor, Talpes discuta de zor cu Nastase. Cind s-a rostit vesnica pomenire si s-a ridicat coliva pentru sufletul ostasilor morti, Iliescu s-a repezit catre Inalt Prea Sfintitul Iustinian Chira, l-a imbratisat peste coliva si nu a incetat cu pupaturile decit atunci cind s-a imbratisat si cu cel din urma tircovnic.

Generalul Popescu preda stafeta

Presedintele Iliescu a considerat normal faptul ca generalul Mihail Popescu a participat la festivitatile de ieri ca sef al Statului Major General, cu toate ca se afla si pe listele electorale ale PSD. In opinia sa, prezenta acestuia nu constituie o problema deoarece campania electorala incepe abia pe 28 octombrie.

Cu toate acestea, statutului cadrelor militare interzice ofiterilor activi sa faca politica sau sa candideze pentru parlament, fara sa precizeze ca interdictia se aplica doar in perioada de campanie electorala. Seful statului a mentionat ca a semnat decretul de trecere in rezerva a lui Popescu si ca astazi, la Ministerul Apararii, va avea loc ceremonia de predare a functiei.

Surse din MApN spun ca inlocuitorul lui Popescu in fruntea SMG va fi, cel mai probabil, gen. Eugen Badalan.