Sute de masini si carute inchiriate de PSD Bacau au carat ieri alegatorii la urne in multe comune ale judetului. In unele localitati, reprezentantii PSD nu

s-au sfiit simbata sa imparta ulei si zahar, in speranta unui scor favorabil. Ioan Taranasu, din Oncesti, ne-a declarat ca PSD a impartit in localitate, vineri si simbata, bunuri pentru a influenta votul. “Vineri si simbata, cei care reprezinta PSD au impartit ulei, zahar, caciuli si sume de bani in satele comunei. A fost vazuta o dubita cu numar de Bucuresti, in toate zilele si chiar si astazi.

Proprietarii de carute au primit 700.000 de lei din partea liderului PSD de la Oncesti, Vasile Taralunga. Mergind cu masina personala, tot acesta a dat oamenilor cite 50.000 lei, ulei si zahar. Au primit aceste bunuri si fratele meu, Florin Taranasu, si familia Catalin Soica din Oncesti si multe alte familii”,ne-a declarat Ion Taranasu.

Cazuri de acest fel s-au semnalat in tot judetul, dar numai unele au ajuns in atentia Biroului Electoral de Circumscriptie (BEC) nr. 4 Bacau. Legea electorala a fost incalcata la fiecare pas de PSD: afise cu Nastase au fost lasate chiar la intrarea in sectii de votare, in unele localitati, chiar ieri, s-a impartit material electoral. Nici chiar binevoitorul BEC nu a putut inchide ochii.

Membrii Biroului Electoral de Circumscriptie Bacau au admis plingerea facuta de Alianta D.A. impotriva faptului ca, la Urechesti, au fost impartite in scoli plase care contineau dulciuri si caiete cu chipul lui Nastase. “Avem declaratii ale martorilor si dovezi ca s-au distribuit in scoala pungi de plastic cu insemnele PSD, care contineau rechizite si dulciuri.

Plingerea s-a admis, iar persoanele care au distribuit, Viorel Tuhan si Andrei Gheorghe, vor plati o amenda”, a precizat judecatorul Valerica Grosu.

PSD ar fi trebuit sa scoata bani si pentru o alta amenda, la Sascut, numai ca Ionut Munteanu, care impartea ieri calendare cu Nastase, a fost descoperit repede, dus la postul de Politie din localitate, iar demersul sau nu si-ar fi atins tinta.

“Plingerea formulata a fost admisa, dar nu va fi si amendat, pentru ca efectele tentativei de a imparti materiale electorale nu s-au produs”, a spus Valerica Grosu, presedintele BEC. (Nicoleta Bichescu)

Bihor: La cumparaturi cu stampile

Sefa Sectiei de votare nr. 8 din Oradea a plecat la cumparaturi cu sase stampile in poseta. Simbata seara, in jurul orei 18.00, dupa ce a preluat materialele electorale de la Primaria Municipiului Oradea, Viorica Dobran si-a pus stampilele in geanta, pe motiv ca sectia nu avea un dulap cu cheie. “Buletinele de vot si listele le-am introdus in urna de vot.

M-am consultat cu ceilalti membri ai sectiei si toti mi-au spus ca ar fi bine sa tin stampilele la mine”, declara sefa de sectie. Ea a fost denuntata la Biroul Electoral Judetean (BEJ) de reprezentantul Fortei Democrate din Sectie 8.

Reprezentantii BEJ au anuntat politia. “Eu am plecat la cumparaturi, iar intre timp m-am razgindit si in jurul orei 22.00 am vrut sa duc inapoi stampilele. Cind am ajuns la sectia de votare, au ajuns si cei de la politie acolo. Stampilele le-am pus intr-un sertar si le-am sigilat in prezenta lor”, sustine femeia.

Potrivit politistilor oradeni, urmeaza sa se stabileasca exact tot traseul urmat de sefa sectiei de votare in cele aproape patru ore cit a avut stampilele asupra ei. (M.G.)

Covasna: Sectie de votare ˆdecapitata† de masina Consiliului Judetean

Primarul, adjunctul sefului de post si presedintele unei sectii de votare din Covasna au fost implicati intr-un accident de circulatie cind se duceau dupa buletinele de vot. Autoturismul Dacia cu care cei trei se indreptau, simbata, spre tipografia din Sfintu Gheorghe, de unde urmau sa ridice buletinele de vot pentru Sectia nr.

143 din comuna Micfalau, s-a izbit frontal de o masina Daewoo Cielo a Consiliului Judetean Harghita. In urma impactului, au fost accidentati grav soferul Daciei, adjunctul sefului de post, Daczi Robert Arpad, primarul comunei Micfalau, Neaguly Vilmos, presedinta sectiei de votare, Mikola Roza, si pasagerul din autoturismul de Harghita, Varga Albert.

Din primele cercetari a reiesit ca adjunctul sefului de post din Micfalau a depasit o masina de scoala, trecind de linia continua, si s-a izbit frontal de Cielo, condus regulamentar de Vasile Unguras, angajat al Comandamentului Militar din Harghita. Ajutorul sefului de post si pasagerul din Cielo au fost internati la Spitalul Judetean Brasov.

Primarul a suferit doar citeva fracturi de mandibula si a fost internat la Sfintu Gheorghe. Presedinta sectiei de votare a fost inlocuita, la cerere, din cauza socului suferit in urma accidentului.

Pentru ca in accident a fost implicat si un politist, cercetarile au fost preluate de Parchetul de pe linga Tribunalul Covasna. (Adrian Moise)

Hunedoara: Fost lider judetean, suspect de frauda

Costel Avram, membru PSD si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean, este suspectat de vot multiplu, ori la primul tur, ori la cel de-al doilea. Avram s-a prezentat ieri dimineata la Sectia de vot 166, situata in Gara Petrosani.

Intrucit de pe cartea sa de identitate, eliberata de Politia Deva, lipsea autocolantul din 28 noiembrie, fiind insa vizibile urme de lipici relativ proaspete, comisia din sectie a decis in unanimitate sa-i interzica ace-stuia dreptul de a vota. “Dumnealui a spus ca nu a votat astazi, in turul doi, iar autocolantul de la primul tur s-a dezlipit.

Noi n-aveam de unde sa stim daca este sau nu adevarat, asa ca am decis sa nu-l lasam sa voteze, mai ales ca domnul Avram n-avea nici o dovada ca a fost vorba de autocolantul de la 28 noiembrie”, spune Gianina Pavel, presedintele comisiei din Sectia de votare 166.

Observatorilor Pro Democratia li se pare suspecta rapiditatea cu care Biroul Electoral Judetean a luat o hotaririe in acest sens. Dupa doua ore si jumatate de la sesizarea facuta telefonic de Costel Avram, la Sectia 166 a ajuns o decizie scrisa prin care comisiei i se impunea sa-i permita pesedistului, cindva vicepresedinte al Consiliului Judetean, sa voteze acolo.

Costel Avram a locuit in Petrosani pina in 2000, cind si-a facut “buletin de Deva”.El nu a putut fi contactat pentru comentarii. (Ciprian Iancu)

Mineriada electorala, pusa la cale de PSD Hunedoara

Varianta oficiala: vinovat e un lacatus mecanic

In cursul zilei de simbata, mai multi mineri de la exploatarile din Valea Jiului au primit, pe linga banii aferenti primelor de Sarbatori, si o scrisoare semnata de candidatul PSD la presedintie, Adrian Nastase. Conducerea locala a Aliantei PNL-PD a sesizat politia referitor la incalcarea legii de catre PSD, prin continuarea propagandei dupa incheierea oficiala a campaniei electorale.

Politia a ajuns la o concluzie stupida: principalul vinovat este un lacatus-mecanic care a dat ordin (!!!) inginerului-sef sa distribuie scrisorile.

Acarul Paun

Politia a efectuat cercetari la Sucursalele Miniere din Valea Jiului pentru a identifica vinovatii in cazul materialelor de propaganda electorala impartite concomitent cu primele minerilor. In urma cercetarilor, s-a confirmat incalcarea legii electorale doar la Exploatarea Miniera Livezeni.

Sase casiere si inginerul-sef Paulian Furtuna au fost amendati cu cite sapte milioane de lei pentru incalcarea prevederilor legale care interzic campania electorala in preziua alegerilor.

Din cercetari a rezultat ca Daniel Sandu, lacatus-mecanic la EM Livezeni, a dat inginerului-sef materialul de propaganda electorala pentru a fi distribuit o data cu primele catre mineri, iar acesta a cerut casierelor sa se conformeze ordinului de la partid. Intrucit acordarea primelor a intirziat cu o zi, materialele au fost distribuite ilegal.

Surse din cadrul PSD sustin ca operatiunea “prime platite inainte de turul doi al alegerilor” catre minerii din Valea Jiului si zona Brad a fost pusa la cale de liderii din judetul Hunedoara ai PSD, prin cei doi directori: cel al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Stamin Purcaru, respectiv al Companiei Minvest, Daniel Andronache, ambii membri ai partidului de guvernamint. (Stefan Ciocan)

Buzau: Fituica anti-Basescu, difuzata gratuit prin posta

Intr-o sesizare trimisa Biroului Electoral Judetean, Alianta PNL-PD Buzau atrage atentia asupra distribuirii unor materiale denigratoare despre Traian Basescu, facuta simbata si duminica, dupa incheierea campaniei electorale. Este vorba despre o editie gratuita a unei fituici, “Mesagerul roman”, in care Traian Basescu este prezentat ca informator al fostei Securitati.

In caseta redactionala a publicatiei se specifica faptul ca aceasta apare la Bucuresti si-l are ca director pe Flaviu Bereny, iar ca redactori-sefi pe Viorel Surugiu si Alexia Avram. Ziarul a fost raspindit prin intermediul Postei Romane, de catre angajatii institutiei, in zona Nicolae Balcescu si in cartierul Mihai Viteazul din Buzau.

Purtatorul de cuvint al Aliantei, Dan Raspopa, ne-a declarat ca in timpul campaniei electorale s-au inregistrat si alte situatii problematice, constind in distributia unor pliante electorale in interiorul ziarelor “Ziua”, “Evenimentul zilei”, “Adevarul” si “Cotidianul”. (Adrian Schiop)

Sibiu: Primari infiltrati in sectiile de votare

Reprezentantii Aliantei PNL-PD din Sibiu au avut ieri o zi plina de surprize neplacute. Cea mai grava sesizare a venit din localitatea Loamnes, unde, conform observatorilor opozitiei, au fost inregistrate mai multe ilegalitati.

Astfel, o femeie a stat mai bine de o ora intr-una din sectiile de votare, iar o alta a intrat in cabina cu mai multe persoane si le-a indicat ca ar fi bine sa voteze cu Adrian Nastase. “Am depus o intimpinare la BEJ Sibiu si la Pro Democratia legata de acest lucru. Nu se poate asa ceva”, a declarat reprezentatul Aliantei, Viorel Duca.

Alianta PNL-PD a primit sesizari din mai multe localitati sibiene ca primarii au indrumat electoratul sa voteze cu candidatul Uniunii PSD+PUR daca vor ca in comuna lucrurile sa mearga bine in viitor. “In unele localitati au fost trimisi activisti ca sa le spuna oamenilor sa voteze cu Nastase. Avem sesizari din Loamnes, Cirta, Vurpar, Iacobeni. Acolo s-a incercat manipularea electoratului.

Am facut plingeri la Biriul Electoral Judetean si am semnalat la Pro Democratia”, a mai declarat Viorel Duca.

La Talmaciu, conform celor de la Alianta, primarul Constantin Barbu ar fi stat in incinta unei sectii de votare si ar fi spus oamenilor sa voteze cu Nastase. “Primarul din Talmaciu nu a avut nici o jena. S-a dus la sectia de votare si le spunea cetatenilor sa voteze cu candidatul Uniunii PSD+PUR. Avem martori ca asa s-a intimplat”, sustine Viorel Duca. (Dragos Popescu)

Neamt: Viceprimar PSD in biroul electoral

Miza celui de-al doilea tur de scrutin i-a infierbintat pe sustinatorii din Neamt ai candidatilor la presedintie astfel, inaintea scrutinului de ieri s-au inregistrat mult mai multe incalcari ale legii electorale decit la alegerile locale sau la cele de acum doua saptamini.

Biroul Electoral Judetean Neamt a fost sesizat de Alianta PNL-PD ca in comuna Bicaz Chei viceprimarul localitatii face parte din biroul de circumscriptie, iar in urma verificarilor, situatia s-a confirmat. “Viceprimarul Mihai Birsan a fost exclus dintre membrii circumscriptiei de votare de la Bicaz Chei in urma unei sesizari primite de la sediul Aliantei PNL-PD din Neamt.

Ca viceprimar, acesta nu avea voie sa faca parte din componenta sectiei de votare”, a declarat judecatorul Valentina Baciu, purtatorul de cuvint al BEJ Neamt.

O alta sesizare a fost legata de cele peste 100 de cereri pentru urna mobila, primite de la biroul de circumscriptie din comuna Moldoveni. De data aceasta, contestatia a venit din partea Uniunii PSD+PUR Neamt.

Ioan Munteanu, presedintele PSD Neamt, a facut o sesizare si la adresa unei televiziuni: “Pe postul TV al domnului Gheorghe Stefan (n.r. - primarul PNL al orasului Piatra Neamt) s-a facut campanie electorala pro-Alianta nonstop, ilegal, fapt pentru care am sesizat Consiliul National al Audiovizualului”.

In replica, liberalul Gheorghe Stefan spune ca PSD+PUR a recurs la mai multe mijloace de a incerca fraudarea alegerilor. “Legat de contestatia de la Bicaz Chei, s-a rezolvat si am avut dreptate. Am mai sesizat BEJ Neamt ca se transporta oameni cu microbuzele in municipiul Roman si in orasul Roznov pentru a participa la vot”, a declarat Stefan.

Doi tineri din Piatra Neamt, Emil Bratu (19 ani) si Horia Popovici (19 ani), au fost amendati cu cite 3,5 milioane de lei pentru ca in noaptea de simbata spre duminica au imprastiat in citeva comune nemtene afise electorale cu Traian Basescu. (Dan Sofronia)

Nicoleta Bichescu, Adrian Moise, Adrian Schiop, Stefan Ciocan, Dragos Popescu, Dan Sofronia